Geloofwaardig-Spreken-Arenda-Haasnoot

Ds. Arenda Haasnoot (PKN)

n.a.v. eendaagse training

Een dag na de trainingsdag krijg ik het volgende bericht: ‘’Ik heb heel veel aan uw preek gehad. U hebt ‘t zo mooi en duidelijk uitgelegd.’’ Ik herken dat het strak liep, maar ook doordringend. Ik ga zeker met de aangereikte structuur aan de slag als een soort van finishing touch, maar toch ook als een nieuw begin…

Predikant, 60+

n.a.v. individuele training

Jarenlang preken voor dezelfde gemeente dreigde uit te lopen op een slijtageslag. Ik had al diverse keren begeleiding gehad, maar zonder bevredigend resultaat. De coaching van Paulien heeft mij echt verder geholpen, getuige de reacties: ‘meer structuur, pakkende intro’s, handvatten om met het gehoorde wat te kunnen en te doen.’ Ik ervaar haar coaching als deskundig, betrokken, stimulerend, kortom: als een zegen. Ik heb weer plezier in het maken preken en voel mij zekerder. Gelukkig geen slijtageslag, maar met nieuw élan ga ik aan de slag!

Geloofwaardig-Spreken-Peter-Trommel

Peter Trommel, TEAR

n.a.v. individuele training

Al jaren houd ik presentaties in kerken en verenigingen. Dat vind ik heel leuk en het gaat ook goed, maar het kost me wel vaak veel energie. Paulien heeft me geholpen om kritisch te kijken naar mijn eigen presentaties, dingen te relativeren en meer werk te maken van actieve werkvormen bij trainingen en presentaties, zodat de energie beter verdeeld blijft!

Willem-de-Graaf-Geloofwaardig-Spreken

Willem de Graaf, predikant GKv Groningen-Zuid/Helpman

n.a.v. Geloofwaardig Preken

Boven verwachting

Toen ik las dat er een training Geloofwaardig preken over ongemakkelijke teksten was, wilde ik deze meteen volgen. Zowel de ongemakkelijke teksten als het geloofwaardig preken trokken mijn aandacht. Ik ben inmiddels 18 jaar predikant. Preken is een van mijn zichtbaarste taken. Daarvoor kan ik wel een update gebruiken.

De training was boven verwachting. Ja, ik ben echt enthousiast! In korte tijd heb ik mijn kennis opgehaald én heb ik veel bijgeleerd. We gingen heel praktisch aan de slag. Paulien gaf niet alleen tips, maar ze liet ons meteen ervaren wat het effect was als we ze opvolgden. En steeds ontdekte ik dat haar tips werkten.

Eigenlijk zou deze training verplicht moeten zijn voor elke predikant. Als je jezelf als predikant serieus neemt, moet je gewoon trainen. En deze vier dagen gun ik al mijn collega’s. Je wordt bemoedigd en bevestigd en soms word je uitgedaagd.

Nadat ik de training had afgerond, heb ik het preken over een andere boeg gegooid. Ik spreek nu vrij van papier. Daardoor geniet ik meer van de voorbereiding en ook van het preken zelf. Met als resultaat dat ik veel meer contact heb met mijn toehoorders.

Ik krijg meer feedback dan ooit. Een oudere vertelde me dat ze me nu beter verstaat dan voorheen, doordat ik de kerk in kijk. Een 16-jarige zwaaide na afloop van de dienst naar me; hij had zich gezien gevoeld tijdens de preek. Ik merk aan mensen dat ze gemotiveerder zijn om te luisteren. Daar doe ik het voor! Want ik ben geroepen om Gods boodschap te verkondigen.

Geloofwaardig-Spreken-Bas-van-Harten

Bas van Harten, pastoraal oudste Bethel Drachten en technisch beheerder van een laboratorium

Ik liep vaak vast in gesprekken. Daarom meldde ik me aan voor de training. Ik wilde me het geven en ontvangen van feedback eigen maken. Het boek en de dag zaten vol eyeopeners. Vooral het GEBAK-model geeft me houvast. Ik probeer het in elk gesprek tevoorschijn te halen. Ik heb ontdekt dat ik mag zeggen wat me raakt en ik durf nu op een positieve manier feedback te geven. Eerder dacht ik dat ik dan betweterig zou overkomen. Zowel op mijn werk als in de kerk heb ik hier veel aan.

Martijn-de-Haan

Martijn de Haan, fondsenwerver Present en eigenaar en teamcoach bij Two-Inspire

Van de uitnodiging van Present voor de trainingsdag Ontwerp je presentatie werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag nieuwe inzichten opdoen. Van tevoren bekeek ik allerlei extra’s op de website en las ik het boek Geloofwaardig spreken. De inhoud daarvan vond ik supersterk. Ik vroeg me alleen wel af wat ik op de trainingsdag nog zou leren.

Door het boek leerde ik nieuwe dingen; tijdens de training ervaarde ik hoe ik het geleerde moest toepassen. De informatie begon te voor me leven! Ik heb ervaren wat de kracht is van verhalen, hoe ik een ijzersterk verhaal op een leuke manier kan brengen en hoe het werkt om me te richten op mijn doelgroep in plaats van op mijn eigen verhaal.

Paulien is in staat de hele dag iedereen erbij te houden. Enorm knap. Ik haakte geen moment af. Ze durft zelf ook te experimenteren en on the spot een verhaal te vertellen. Dat maakt de training leuk, afwisselend en laagdrempelig. Je merkt aan alles dat ze gelooft in haar eigen verhaal. Ze brengt dingen bij elkaar. Eigenlijk kan ik er niet eens zo goed woorden aan geven. Je moet gewoon een keer zo’n interactieve dag beleven!

Sinds de training kijk ik anders naar presentaties die ik houd voor Present, maar ook naar bedrijfspresentaties die ik houd voor mijn eigen onderneming. Met mijn compagnon bereid ik zo’n presentatie nu anders voor. We willen ons verhaal niet meer vanuit onszelf vertellen, maar vanuit de behoefte van de doelgroep. Eerder was een presentatie bijna een doel op zich, nu is het meer een middel. Ik zal de komende tijd steeds de mindmap erbij pakken om te kijken hoe ik de informatie levendig kan maken om mijn doelgroep te raken.

Ik raad de dag aan aan iedereen die Stichting Present op wat voor manier dan ook moet uitdragen. Deze ervaring zou ook waardevol zijn voor bestuurders. Eigenlijk is de training waardevol voor íedereen die zijn verhaal wil vertellen. Je leert van elkaar. Mij gaf het bevestiging en meer zelfvertrouwen.

Ik weet nu hoe ik een verhaal logisch opbouw én hoe ik mijn eigen verhaal daarin verweef, op een manier dat het tot de verbeelding spreekt. Zodat er meer beleving is. Meer impact. Daar ga ik voor.

Geloofwaardig-Spreken-Bart-Visser-150x150

Bart Visser, New Wine

n.a.v. individuele training

Paulien heeft me gecoacht bij mijn collectepraatje. Verschillende mensen, ook onbekenden, zijn naar mij toegekomen om te vertellen dat ze zelden zo’n duidelijk collecte-verhaal hadden gehoord. Ook kreeg ik meerdere keren de feedback dat de aankondiging duidelijk en uitnodigend was, maar op geen enkele manier dwingend. Ik heb o.a. geleerd om zo concreet mogelijk het collectedoel aan te kondigen en mijn lichaamstaal in te zetten.

Man, 45 jaar

n.a.v. individuele training

Wat me de afgelopen 15 jaar niet gelukt is, is tijdens de coachingsperiode van tien gesprekken wel gelukt: ik heb een visie opgeschreven om hoogleraar te worden en inmiddels heb ik het vertrouwen dat ik het als hoogleraar best aardig zou doen. Daarnaast heb ik het lef gevonden om me kwetsbaar op te stellen naar mijn collega’s en studenten die meestal geen christen zijn. De boodschap dat God me liefheeft en me talenten geeft, verplaatst zich steeds meer van mijn hoofd naar mijn hart.

Geloofwaardig-Spreken-Anne-Schotanus-150x150

Anne Schotanus, uitgeverij Kok

n.a.v. het schrijven van boeken

Iedere keer als ik Paulien ontmoet heeft ze wéér een goed idee. En ik heb nog geen ja gezegd, of de eerste versie van een plan, een planning en de inhoud rolt al mijn mailbox in. Ik ken maar weinig mensen die zo productief zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet alleen een kwestie van hard en geconcentreerd werken, maar ook van talent. Wat dat betreft is de zin Vier wie je bent en wat je kunt helemaal op haarzelf van toepassing. Haar boeken gáán ergens over en ze heeft het eerst allemaal zelf in de praktijk ondervonden. Dat dat anderen inspireert, kan ik aan de verkoopcijfers zien. Paulien doet zelf waar ze anderen in coacht. Integriteit, noemen ze dat. En ik vind dat mooi.

Geloofwaardig-Spreken-Guda

Dr. Guda H. Borger-Koetsier, predikant Protestantse Gemeente Musselkanaal e.o.

n.a.v. Geloofwaardig Preken

Bewuster bezig met de opbouw

De training zit sterk in elkaar, wat ik al vermoedde toen ik de beschrijving op de website las. Ik vond de trainingsdagen inspirerend door de afwisseling van inhoudelijk bezig zijn en de praktische oefeningen. Paulien speelde goed in op de groep. Met uiteenlopende opdrachten hield ze ons steeds weer bij de les.

Door de inhoud van de training, door de gesprekken met collega’s en door de opdrachten kijk ik weer op een andere manier naar mijn preekvoorbereiding. Ik ben veel bewuster bezig met de opbouw van mijn preken.

Ik ben blij met de verplichte permanente educatie voor predikanten binnen de PKN. Die houdt ons scherp. Pas hoorde ik een andere predikant spreken. Heel bevlogen, maar geen structuur. Daarna hoorde ik iemand een gestructureerd betoog houden, maar dat kwam totaal niet over bij de luisteraars. Ik dacht meteen aan deze training. Ook deze mensen zouden wel wat hulp kunnen gebruiken!

lubbertvdheuvel

Lubbert van de Heuvel, raadslid en ondernemer

n.a.v. training Profiteren van feedback

Soms reageer ik kort door de bocht op feedback, soms juist met een omhaal aan woorden en soms draai ik er gewoon omheen. Ik hoopte dat Paulien me zou leren hoe ik beter met feedback kan omgaan.

En die hoop werd bewaarheid. Het lezen van haar boek in de aanloop naar de training hielp al. Op de dag zelf werd ik op mijn valkuilen gewezen. Ik zag hoe anderen feedback gaven en ontvingen en daar leerde ik ook weer van. We bemoedigden elkaar. Zo’n trainingsdag gaat dieper dan het aanleren van bepaalde vaardigheden; uiteindelijk gaat zo’n dag over je identiteit.

Het geleerde valt overal toe te passen: in de politiek, op kantoor, in de kerk. Ik zeg niet dat ik nu meteen heel goed feedback kan geven (zonder te kwetsen) en ontvangen (zonder in de verdediging te schieten), maar ik heb daar nu wel een methode voor in handen. Misschien ga ik over een halfjaar gewoon op herhaling!

Ik raad de feedbacktraining van Paulien echt aan iedereen aan. Zo’n dag is goed voor je persoonlijke vorming. Je wordt er een volwassener mens van!

Geloofwaardig-Spreken-Jan-Wolsheimer-150x150

Jan Wolsheimer, voorganger

n.a.v. preken in zondagse samenkomsten in Parousia Woerden

Paulien is een vlotte spreekster die de aandacht goed weet vast te houden en haar gehoor meeneemt in haar betoog. Haar preken zijn geworteld in de bijbeltekst wat Paulien zeer geschikt maakt om voor te gaan in de zondagse eredienst.

Geloofwaardig-Spreken-Elise-Mannah-150x150

Elise Mannah

n.a.v. spreekbeurt op een vrouwendag

Ik hoorde Paulien voor het eerst spreken aan de telefoon. Het klikte gelijk. Ze vroeg me of ik een liedje wilde maken bij haar boek ‘Hartelijk getalenteerd’. Een tijd later hoorde ik haar heel interactief een zaal toespreken nadat ik dat liedje ten gehore had gebracht. Ze klonk net als aan de telefoon. Wat een leuk, bevlogen mens met heerlijke nuchtere humor.

Geloofwaardig-Spreken-Andre-Maliepaard-150x150

André Maliepaard

n.a.v. spreken bij een jongerendienst

Paulien sprankelt als ze spreekt. Niet alleen haar woorden, maar ook haar ogen en lichaamstaal. Door haar levendige spreken activeerde ze tijdens onze jongerendienst de gasten om een stapje dieper te duiken in het thema.

Geloofwaardig-Spreken-Mark

Mark Veurink, predikant GKv Franeker

n.a.v. Geloofwaardig Preken

De knop ging om

Van tevoren leek een training van vier dagen me nogal intensief. Dat bleek het inderdaad te zijn. Doordat ik een moeilijke tekst had gekozen én omdat ik goed wilde presenteren, kostte het huiswerk me meer tijd dan het me normaal kost om een preek voor te bereiden.

Een paar jaar geleden volgde ik de eendaagse training van Geloofwaardig Spreken. Ook het boek had ik gelezen. Ik vroeg me af of ik nog wel iets nieuws zou leren. Ja dus. Ik kijk nu op een andere manier naar de structuur van de preek.

Aan het begin van de training was ik niet van plan om te preken vanuit een mindmap. Die methode ligt echt ver buiten mijn comfortzone. Maar op zeker moment is de knop toch omgegaan. Ik schrijf mijn preken nu nog steeds uit, maar pas nadat ik een mindmap heb gemaakt.

Soms pak ik de oefeningen van de training er nog eens bij. Bijvoorbeeld: hoe ziet de omgeving eruit in dit bijbelgedeelte? Ik spreek daardoor beeldender. Na afloop van een preek zei iemand tegen me: ‘Ik zag mezelf erbij staan!’

Als predikant beland je makkelijk in vaste structuren. Ik raad iedereen die week in, week uit spreekt, de training aan. Je krijgt ideeën aangereikt die voorkomen dat je vastroest.

Embert-Messelink-Geloofwaardig-Spreken

Embert Messelink

directeur A Rocha

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het 4 Weken Programma ‘Een preek die staat als een huis’. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha.

Ds. Arenda Haasnoot (PKN)

n.a.v. eendaagse training

Een dag na de trainingsdag krijg ik het volgende bericht: ‘’Ik heb heel veel aan uw preek gehad. U hebt ‘t zo mooi en duidelijk uitgelegd.’’ Ik herken dat het strak liep, maar ook doordringend. Ik ga zeker met de aangereikte structuur aan de slag als een soort van finishing touch, maar toch ook als een nieuw begin…

Predikant, 60+

n.a.v. individuele training

Jarenlang preken voor dezelfde gemeente dreigde uit te lopen op een slijtageslag. Ik had al diverse keren begeleiding gehad, maar zonder bevredigend resultaat. De coaching van Paulien heeft mij echt verder geholpen, getuige de reacties: ‘meer structuur, pakkende intro’s, handvatten om met het gehoorde wat te kunnen en te doen.’ Ik ervaar haar coaching als deskundig, betrokken, stimulerend, kortom: als een zegen. Ik heb weer plezier in het maken preken en voel mij zekerder. Gelukkig geen slijtageslag, maar met nieuw élan ga ik aan de slag!

Peter Trommel, TEAR

n.a.v. individuele training

Al jaren houd ik presentaties in kerken en verenigingen. Dat vind ik heel leuk en het gaat ook goed, maar het kost me wel vaak veel energie. Paulien heeft me geholpen om kritisch te kijken naar mijn eigen presentaties, dingen te relativeren en meer werk te maken van actieve werkvormen bij trainingen en presentaties, zodat de energie beter verdeeld blijft!

Willem de Graaf, predikant GKv Groningen-Zuid/Helpman

n.a.v. Geloofwaardig Preken

Boven verwachting

Toen ik las dat er een training Geloofwaardig preken over ongemakkelijke teksten was, wilde ik deze meteen volgen. Zowel de ongemakkelijke teksten als het geloofwaardig preken trokken mijn aandacht. Ik ben inmiddels 18 jaar predikant. Preken is een van mijn zichtbaarste taken. Daarvoor kan ik wel een update gebruiken.

De training was boven verwachting. Ja, ik ben echt enthousiast! In korte tijd heb ik mijn kennis opgehaald én heb ik veel bijgeleerd. We gingen heel praktisch aan de slag. Paulien gaf niet alleen tips, maar ze liet ons meteen ervaren wat het effect was als we ze opvolgden. En steeds ontdekte ik dat haar tips werkten.

Eigenlijk zou deze training verplicht moeten zijn voor elke predikant. Als je jezelf als predikant serieus neemt, moet je gewoon trainen. En deze vier dagen gun ik al mijn collega’s. Je wordt bemoedigd en bevestigd en soms word je uitgedaagd.

Nadat ik de training had afgerond, heb ik het preken over een andere boeg gegooid. Ik spreek nu vrij van papier. Daardoor geniet ik meer van de voorbereiding en ook van het preken zelf. Met als resultaat dat ik veel meer contact heb met mijn toehoorders.

Ik krijg meer feedback dan ooit. Een oudere vertelde me dat ze me nu beter verstaat dan voorheen, doordat ik de kerk in kijk. Een 16-jarige zwaaide na afloop van de dienst naar me; hij had zich gezien gevoeld tijdens de preek. Ik merk aan mensen dat ze gemotiveerder zijn om te luisteren. Daar doe ik het voor! Want ik ben geroepen om Gods boodschap te verkondigen.

Bas van Harten, pastoraal oudste Bethel Drachten en technisch beheerder van een laboratorium

Ik liep vaak vast in gesprekken. Daarom meldde ik me aan voor de training. Ik wilde me het geven en ontvangen van feedback eigen maken. Het boek en de dag zaten vol eyeopeners. Vooral het GEBAK-model geeft me houvast. Ik probeer het in elk gesprek tevoorschijn te halen. Ik heb ontdekt dat ik mag zeggen wat me raakt en ik durf nu op een positieve manier feedback te geven. Eerder dacht ik dat ik dan betweterig zou overkomen. Zowel op mijn werk als in de kerk heb ik hier veel aan.

Martijn de Haan, fondsenwerver Present en eigenaar en teamcoach bij Two-Inspire

Van de uitnodiging van Present voor de trainingsdag Ontwerp je presentatie werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag nieuwe inzichten opdoen. Van tevoren bekeek ik allerlei extra’s op de website en las ik het boek Geloofwaardig spreken. De inhoud daarvan vond ik supersterk. Ik vroeg me alleen wel af wat ik op de trainingsdag nog zou leren.

Door het boek leerde ik nieuwe dingen; tijdens de training ervaarde ik hoe ik het geleerde moest toepassen. De informatie begon te voor me leven! Ik heb ervaren wat de kracht is van verhalen, hoe ik een ijzersterk verhaal op een leuke manier kan brengen en hoe het werkt om me te richten op mijn doelgroep in plaats van op mijn eigen verhaal.

Paulien is in staat de hele dag iedereen erbij te houden. Enorm knap. Ik haakte geen moment af. Ze durft zelf ook te experimenteren en on the spot een verhaal te vertellen. Dat maakt de training leuk, afwisselend en laagdrempelig. Je merkt aan alles dat ze gelooft in haar eigen verhaal. Ze brengt dingen bij elkaar. Eigenlijk kan ik er niet eens zo goed woorden aan geven. Je moet gewoon een keer zo’n interactieve dag beleven!

Sinds de training kijk ik anders naar presentaties die ik houd voor Present, maar ook naar bedrijfspresentaties die ik houd voor mijn eigen onderneming. Met mijn compagnon bereid ik zo’n presentatie nu anders voor. We willen ons verhaal niet meer vanuit onszelf vertellen, maar vanuit de behoefte van de doelgroep. Eerder was een presentatie bijna een doel op zich, nu is het meer een middel. Ik zal de komende tijd steeds de mindmap erbij pakken om te kijken hoe ik de informatie levendig kan maken om mijn doelgroep te raken.

Ik raad de dag aan aan iedereen die Stichting Present op wat voor manier dan ook moet uitdragen. Deze ervaring zou ook waardevol zijn voor bestuurders. Eigenlijk is de training waardevol voor íedereen die zijn verhaal wil vertellen. Je leert van elkaar. Mij gaf het bevestiging en meer zelfvertrouwen.

Ik weet nu hoe ik een verhaal logisch opbouw én hoe ik mijn eigen verhaal daarin verweef, op een manier dat het tot de verbeelding spreekt. Zodat er meer beleving is. Meer impact. Daar ga ik voor.

Bart Visser, New Wine

n.a.v. individuele training

Paulien heeft me gecoacht bij mijn collectepraatje. Verschillende mensen, ook onbekenden, zijn naar mij toegekomen om te vertellen dat ze zelden zo’n duidelijk collecte-verhaal hadden gehoord. Ook kreeg ik meerdere keren de feedback dat de aankondiging duidelijk en uitnodigend was, maar op geen enkele manier dwingend. Ik heb o.a. geleerd om zo concreet mogelijk het collectedoel aan te kondigen en mijn lichaamstaal in te zetten.

Man, 45 jaar

n.a.v. individuele training

Wat me de afgelopen 15 jaar niet gelukt is, is tijdens de coachingsperiode van tien gesprekken wel gelukt: ik heb een visie opgeschreven om hoogleraar te worden en inmiddels heb ik het vertrouwen dat ik het als hoogleraar best aardig zou doen. Daarnaast heb ik het lef gevonden om me kwetsbaar op te stellen naar mijn collega’s en studenten die meestal geen christen zijn. De boodschap dat God me liefheeft en me talenten geeft, verplaatst zich steeds meer van mijn hoofd naar mijn hart.

Anne Schotanus, uitgeverij Kok

n.a.v. het schrijven van boeken

Iedere keer als ik Paulien ontmoet heeft ze wéér een goed idee. En ik heb nog geen ja gezegd, of de eerste versie van een plan, een planning en de inhoud rolt al mijn mailbox in. Ik ken maar weinig mensen die zo productief zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet alleen een kwestie van hard en geconcentreerd werken, maar ook van talent. Wat dat betreft is de zin Vier wie je bent en wat je kunt helemaal op haarzelf van toepassing. Haar boeken gáán ergens over en ze heeft het eerst allemaal zelf in de praktijk ondervonden. Dat dat anderen inspireert, kan ik aan de verkoopcijfers zien. Paulien doet zelf waar ze anderen in coacht. Integriteit, noemen ze dat. En ik vind dat mooi.

Dr. Guda H. Borger-Koetsier, predikant Protestantse Gemeente Musselkanaal e.o.

n.a.v. Geloofwaardig Preken

Bewuster bezig met de opbouw

De training zit sterk in elkaar, wat ik al vermoedde toen ik de beschrijving op de website las. Ik vond de trainingsdagen inspirerend door de afwisseling van inhoudelijk bezig zijn en de praktische oefeningen. Paulien speelde goed in op de groep. Met uiteenlopende opdrachten hield ze ons steeds weer bij de les.

Door de inhoud van de training, door de gesprekken met collega’s en door de opdrachten kijk ik weer op een andere manier naar mijn preekvoorbereiding. Ik ben veel bewuster bezig met de opbouw van mijn preken.

Ik ben blij met de verplichte permanente educatie voor predikanten binnen de PKN. Die houdt ons scherp. Pas hoorde ik een andere predikant spreken. Heel bevlogen, maar geen structuur. Daarna hoorde ik iemand een gestructureerd betoog houden, maar dat kwam totaal niet over bij de luisteraars. Ik dacht meteen aan deze training. Ook deze mensen zouden wel wat hulp kunnen gebruiken!

Lubbert van de Heuvel, raadslid en ondernemer

n.a.v. training Profiteren van feedback

Soms reageer ik kort door de bocht op feedback, soms juist met een omhaal aan woorden en soms draai ik er gewoon omheen. Ik hoopte dat Paulien me zou leren hoe ik beter met feedback kan omgaan.

En die hoop werd bewaarheid. Het lezen van haar boek in de aanloop naar de training hielp al. Op de dag zelf werd ik op mijn valkuilen gewezen. Ik zag hoe anderen feedback gaven en ontvingen en daar leerde ik ook weer van. We bemoedigden elkaar. Zo’n trainingsdag gaat dieper dan het aanleren van bepaalde vaardigheden; uiteindelijk gaat zo’n dag over je identiteit.

Het geleerde valt overal toe te passen: in de politiek, op kantoor, in de kerk. Ik zeg niet dat ik nu meteen heel goed feedback kan geven (zonder te kwetsen) en ontvangen (zonder in de verdediging te schieten), maar ik heb daar nu wel een methode voor in handen. Misschien ga ik over een halfjaar gewoon op herhaling!

Ik raad de feedbacktraining van Paulien echt aan iedereen aan. Zo’n dag is goed voor je persoonlijke vorming. Je wordt er een volwassener mens van!

Jan Wolsheimer, voorganger

n.a.v. preken in zondagse samenkomsten in Parousia Woerden

Paulien is een vlotte spreekster die de aandacht goed weet vast te houden en haar gehoor meeneemt in haar betoog. Haar preken zijn geworteld in de bijbeltekst wat Paulien zeer geschikt maakt om voor te gaan in de zondagse eredienst.

Elise Mannah

n.a.v. spreekbeurt op een vrouwendag

Ik hoorde Paulien voor het eerst spreken aan de telefoon. Het klikte gelijk. Ze vroeg me of ik een liedje wilde maken bij haar boek ‘Hartelijk getalenteerd’. Een tijd later hoorde ik haar heel interactief een zaal toespreken nadat ik dat liedje ten gehore had gebracht. Ze klonk net als aan de telefoon. Wat een leuk, bevlogen mens met heerlijke nuchtere humor.

André Maliepaard

n.a.v. spreken bij een jongerendienst

Paulien sprankelt als ze spreekt. Niet alleen haar woorden, maar ook haar ogen en lichaamstaal. Door haar levendige spreken activeerde ze tijdens onze jongerendienst de gasten om een stapje dieper te duiken in het thema.

Mark Veurink, predikant GKv Franeker

n.a.v. Geloofwaardig Preken

De knop ging om

Van tevoren leek een training van vier dagen me nogal intensief. Dat bleek het inderdaad te zijn. Doordat ik een moeilijke tekst had gekozen én omdat ik goed wilde presenteren, kostte het huiswerk me meer tijd dan het me normaal kost om een preek voor te bereiden.

Een paar jaar geleden volgde ik de eendaagse training van Geloofwaardig Spreken. Ook het boek had ik gelezen. Ik vroeg me af of ik nog wel iets nieuws zou leren. Ja dus. Ik kijk nu op een andere manier naar de structuur van de preek.

Aan het begin van de training was ik niet van plan om te preken vanuit een mindmap. Die methode ligt echt ver buiten mijn comfortzone. Maar op zeker moment is de knop toch omgegaan. Ik schrijf mijn preken nu nog steeds uit, maar pas nadat ik een mindmap heb gemaakt.

Soms pak ik de oefeningen van de training er nog eens bij. Bijvoorbeeld: hoe ziet de omgeving eruit in dit bijbelgedeelte? Ik spreek daardoor beeldender. Na afloop van een preek zei iemand tegen me: ‘Ik zag mezelf erbij staan!’

Als predikant beland je makkelijk in vaste structuren. Ik raad iedereen die week in, week uit spreekt, de training aan. Je krijgt ideeën aangereikt die voorkomen dat je vastroest.

Embert Messelink

directeur A Rocha

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het 4 Weken Programma ‘Een preek die staat als een huis’. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha.

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.