Steengoed preken

9 Maanden Programma (voor ervaren sprekers)

Wat preken soms moeilijk maakt … 

Je spreekt al langer en je begint meer van hetzelfde te doen. Natuurlijk is elke bijbeltekst anders. Dat levert steeds een andere preek op. Toch bekruipt je soms het gevoel dat je je preken vaak op dezelfde manier voorbereidt.

Je hebt het druk. Je mist de tijd om in je eentje actief op zoek te gaan naar manieren om je te blijven ontwikkelen in spreekvaardigheid.

Je besteedt veel tijd aan je inhoudelijke voorbereiding. Je focust op wat je wilt zeggen, op de inhoud, waardoor je weinig tijd overhoudt om te bedenken hóe je dat gaat zeggen. Hoe je bijvoorbeeld de link legt naar de praktijk en op welk moment in de preek.

Preken is een soloactiviteit. Je bereidt je preken achter je bureau voor, terwijl er tijdens je preek allerlei mensen voor je zitten: kinderen, tieners, volwassenen, getrouwde mensen, alleenstaanden, laag- en hoogopgeleiden. Hoe vind je steeds manieren om hen allemaal aan te spreken?

Henk Jansen

PKN-predikant in Ermelo en bij Fonteinwerk in Harderwijk

Aandacht voor de vorm schept ruimte voor de inhoud

Voordat ik me aanmeldde voor Steengoed preken vroeg ik me af of die cursus niet te veel gericht zou zijn op trucjes leren die leiden tot een gelikt verhaal, terwijl het mij gaat om de inhoud. Ik ben blij dat ik toch de stap heb gezet om mee te doen.

 

Tijdens 22 jaar predikantschap ontdekte ik veel prachtige boodschappen in de Bijbel, maar ik geef toe dat ze niet altijd goed landden bij mijn hoorders. Ik wilde ontdekken waar het bij mij stagneert in de voorbereiding en uitvoering van mijn preken en leren hoe ik met meer plezier en overtuigingskracht zou kunnen preken.

 

In de training oefenden we met de uitgebreide gereedschapskist van Paulien. Ik ontdekte dat goede aandacht voor de vorm ruimte schept voor goede inhoud.

 

Paulien is vriendelijk en doortastend en heeft een enorme kennis van werkwijzen en invalshoeken en is heel creatief qua werkvormen. Tegelijk schept ze een sfeer van veiligheid, vertrouwen en geloof en gebruikt ze de talenten die in de (zeer gemotiveerde) groep aanwezig zijn.

 

Ik preek nu met meer plezier dan ooit. Ik heb er echt lol in gekregen om bij mijn voorbereiding tijd te nemen om me ook ‘technisch’ goed voor te bereiden door bewust na te denken over finetunen van het IKEA-model, plek innemen, intonatie, tempo, volume, interactie, verhalen vertellen enzovoort. Ik spreek meer vrijuit dan voorheen. Ik krijg vaker dan ooit te horen dat de boodschap mensen echt heeft geraakt.

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag
Steengoede verhalen vertellen

Ons brein luistert beter naar beeldende en emotionerende verhalen dan naar feiten. Daarom is het vertellen van verhalen ontzettend belangrijk.

Je leert tijdens deze dag onder meer:

 • hoe je spanning opbouwt in je verhaal
 • hoe je meerdere zintuigen kunt inzetten bij het vertellen van verhalen
 • hoe je show, don’t tell toepast
 • hoe je de kracht van dialogen inzet

 

Opdracht voor thuis (na dag 1) 

 • Je bereidt een verhaal voor dat je tijdens een van je preken in de komende weken vertelt.
 • Je zet de globale opzet van de preek en je verhaal in je online document. Je krijgt hierop feedback van je supportgroepje.
 • Wij maken een Zoomafspraak (van een uur) om je preek na te bespreken.
Dag 2
Likeability & credibility: persoonlijke verhalen vertellen

We geloven dat het als sprekers niet om ons gaat. Dat we God en zijn woord centraal stellen. Maar toch … uiteindelijk onthouden mensen meestal niet je preek, maar jou! Wie jij bent en welke sfeer je hebt achtergelaten. Daarom gaat het vandaag over de manier waarop jij overkomt.

 • Je vertelt een verhaal uit je eigen leven, zodat mensen zich herkennen in jou als spreker.
 • Je ervaart hoe je kunt spelen met likeability en credibility.
 • Je krijgt feedback op de manier waarop jij overkomt.

 

Opdracht voor thuis (na dag 2) 

 • Je bereidt een persoonlijk verhaal voor dat je tijdens een van je preken in de komende weken vertelt.
 • Je krijgt online oefeningen om je verhaal en preek voor te bereiden.
 • We maken een Zoomafspraak (van een uur) om je preekopzet en je verhaal aan te scherpen.
 • Je vraagt feedback aan gemeenteleden en aan je supportgroep.
Dag 3
Ochtend: Aan de knoppen van je stem draaien 
Middag: De juiste interactie op het juiste moment 
 • Je draait aan drie knoppen van je stemgebruik. Om je boodschap duidelijk en geloofwaardig over te brengen. Om te verrassen. Om natuurlijk over te komen, zodat je meer connectie hebt met je luisteraars.

 • Je voegt een interactief moment toe aan je eigen preek. Je probeert dit uit tijdens de trainingsdag.

 

Opdracht voor thuis (na dag 3) 

 • Je oefent met de verschillende manieren van stemgebruik in de komende preken.
 • Je voegt een interactief moment toe tijdens een van je komende preken of tijdens catechese.
 • We maken een Zoomafspraak (van een uur). Je kiest dit keer: of feedback op je preekopzet of feedback op je gehouden preek.
 • Je vraagt feedback aan gemeenteleden en aan je supportgroep.
Dag 4
Ochtend: Digitale presentaties maken die je preek onderstrepen
Middag: Podiumgebruik en het zoeken naar visuele ankers 

Een plaatje onthoud je vaak beter dan woorden. Hoe kies je een beeld dat meer zegt dan duizend woorden? En welke woorden zet je wel en welke zet je niet in een digitale presentatie? Daarmee oefen je in de ochtend.

‘s Middags gaat het over het gebruik van je podium en tien vormen van gebaren.

 

 

Opdracht voor thuis (na dag 4) 

 • Je ontvangt kijk-, lees- en reflectieopdrachten voor de maanden tussen dag 4 en dag 5.
 • Je past in een van je komende preken toe wat je vandaag hebt geleerd.
 • Je kiest uit feedback op je preekopzet of feedback op een preek die je hebt gehouden. We spreken elkaar hierover via Zoom.
 • Je vraagt feedback aan je supportgroep en aan gemeenteleden.
Dag 5
Reflectiedag

Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de reflectiedag presenteer je wat je de afgelopen maanden hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt.

 

Verder na dag 5
 • Je kiest aandachtspunten naar aanleiding van de trainingsdagen waar je de komende tijd mee gaat oefenen.
 • Na de vijfde dag spreken we elkaar nog één keer in een online groepsmeeting waarin je je voortgang vertelt en je vragen stelt.

Alleen voor ervaren sprekers

Om te kunnen waarborgen dat de groep bestaat uit enthousiaste ervaren sprekers, gelden de volgende ingangseisen:

 • Je hebt
 • Je vindt het gaaf om te spreken! Je neemt je roeping serieus.
 • Je krijgt meestal positieve feedback, maar toch denk je dat het beter kan. Je exegetische voorbereiding en je preek ontwerpen gaan over het algemeen goed. De training heet niet voor niks Steengoed preken. We zetten nu de puntjes op de i om steengoed te preken.

Hans Vel Tromp

predikant NGK Langerak

Nieuw gereedschap voor mijn preken! 

 

Toen ik in de nieuwsbrief van Paulien las over de training Steengoed preken, werd ik enthousiast, en tegelijkertijd vroeg ik me af of de training niet een hoog extravert-gehalte zou hebben. Pauliens antwoord stelde me gerust. ‘Het gaat mij vooral om de puntjes op de i. Vandaar de nadruk op plezier en impact.’

 

Paulien is open en ontspannen. Doordat ze zelf ook spreker is, maakt ze als het ware deel uit van de groep,. Daarnaast was ze de trainer die ons steeds een beeld gaf hoe het ook kan. Met schijnbaar gemak nam ze me mee in haar kennis en ervaring en zag ze waar mijn leermomenten lagen.

 

Ik was toe aan nieuw gereedschap voor mijn preken. Dat heb ik gekregen. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt hoe kleine veranderingen in mijn stemgebruik een groot effect hebben op hoe de boodschap landt.

 

Sinds de training bereid ik bewuster de presentatie van mijn preken voor. Tijdens het spreken ben ik meer ontspannen en ben ik zekerder van de manier waarop ik spreek. Ik heb voldoende ideeën om me de komende tijd verder te ontwikkelen!

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal acht mensen. In zo’n kleine groep is er veel ruimte om te oefenen.

Praktisch

Waar en wanneer?

In Bunschoten-Spakenburg

2024: 1 maart, 19 april, 31 mei, 6 september en 29 november

Praktisch

Hoe laat?

Vanaf 09.30 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.

Investering

1565 euro

(1265 euro voor oud-deelnemers van Een preek die staat als een huis)

Qua tijd: vijf trainingsdagen, vier gesprekken en een paar uur voor het voorbereiden van je preek en het meekijken met elkaars werk.

Qua geld: 1565 euro. 1265 euro voor oud-deelnemers van de complete training Een preek die staat als een huis. Dit is inclusief koffie, thee en lunches.

tarieven paulien vervoorn geloofwaardig spreken garantie

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

Aandacht voor het werk van de Heilige Geest én het ambacht van het spreken.

Ik overlaad je graag met ideeën om zijn boodschap te laten schitteren. Met diepgang en creativiteit.

We gaan veel oefenen. Tijdens de trainingsdagen en alle oefeningen tussendoor pas je het geleerde toe op je eigen preken.

Ja maar, ik …

… heb nog niet de benodigde ervaring. 

Helaas … Ik raad je aan eerst meer ervaring op te doen. Heb je Een preek die staat als een huis nog niet gevolgd? Ga dat dan eerst doen. Als je daarna de training Steengoed spreken volgt, zal je er veel meer vruchten van kunnen plukken.

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook?

De insteek van de training is een bijbelse boodschap over te brengen. Tijdens Een preek die staat als een huis kan ik een aangepast programma voor je maken. Bij Steengoed spreken gaat het enkel om spreken tijdens de zondagse samenkomsten. Je bent welkom voor een individuele training voor presentaties op het werk.

Wat levert een training op? 

Meer houvast
Je weet beter wat je doet en waarom je dat doet. Dat geeft structuur en houvast. Voor je eigen voorbereiding en voor je luisteraars..

Meer plezier
Doordat je meer gereedschap in je gereedschapskist hebt gestopt, zal je meer plezier hebben in de voorbereiding en in de uitvoering. Tijdens de training hebben we ook een hoop plezier.

Meer spreken uit het hart
Je leert hoe je een preek boeiend presenteert. Dat wordt nooit een trucje. Het is slechts een hulpmiddel om de kans te vergroten dat de boodschap – die uit je hart komt – overkomt. Je leert manieren om je hart te laten spreken.

Meer impact
Je kunt je boodschap met meer impact brengen. Dit heeft gevolgen voor de mensen om je heen. Je zet iets in beweging!

Meer gedrevenheid
Je trekt een aantal maanden met elkaar op. Je bent intensief bezig met het doorontwikkelen van jouw preken.

 

Ja, ik meld me hieronder aan.