✓ Je (s)preekt regelmatig in kerken.
✓ Tijdens de vorige training heb je geleerd hoe je meer uit je hoofd kunt spreken aan de hand van een steengoede structuur. Dit smaakte naar meer!
✓ Met plezier heb je van alles wat je tijdens de training leerde geprobeerd toe te passen in je preken.
✓ Je hebt van alles in de praktijk toegepast, maar veel ook nog niet. Je hebt behoefte aan herhaling en verdieping.
✓ Je maakte de vorige keer één preek volgens de structuur, maar je wilt niet steeds op dezelfde manier je preek opbouwen. Je wilt niet voorspelbaar worden, maar juist kunnen spelen met die structuur.
✓ Je voelt je soms onzeker over je preekopbouw. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe. Je hebt behoefte aan meer persoonlijke feedback.
Aandacht voor de vorm schept ruimte voor de inhoud
Voordat ik me aanmeldde voor Steengoed preken vroeg ik me af of die cursus niet te veel gericht zou zijn op trucjes leren die leiden tot een gelikt verhaal, terwijl het mij gaat om de inhoud. Ik ben blij dat ik toch de stap heb gezet om mee te doen.
Tijdens 22 jaar predikantschap ontdekte ik veel prachtige boodschappen in de Bijbel, maar ik geef toe dat ze niet altijd goed landden bij mijn hoorders. Ik wilde ontdekken waar het bij mij stagneert in de voorbereiding en uitvoering van mijn preken en leren hoe ik met meer plezier en overtuigingskracht zou kunnen preken.
In de training oefenden we met de uitgebreide gereedschapskist van Paulien. Ik ontdekte dat goede aandacht voor de vorm ruimte schept voor goede inhoud.
Paulien is vriendelijk en doortastend en heeft een enorme kennis van werkwijzen en invalshoeken en is heel creatief qua werkvormen. Tegelijk schept ze een sfeer van veiligheid, vertrouwen en geloof en gebruikt ze de talenten die in de (zeer gemotiveerde) groep aanwezig zijn.
Ik preek nu met meer plezier dan ooit. Ik heb er echt lol in gekregen om bij mijn voorbereiding tijd te nemen om me ook ‘technisch’ goed voor te bereiden door bewust na te denken over finetunen van het IKEA-model, plek innemen, intonatie, tempo, volume, interactie, verhalen vertellen enzovoort. Ik spreek meer vrijuit dan voorheen. Ik krijg vaker dan ooit te horen dat de boodschap mensen echt heeft geraakt.
Hoe zorg je ervoor dat je niet voorspelbaar wordt? Of dat mensen afhaken? Het geheim is variatie in je preek. Niet alleen in het geheel van je preek, maar zeker tijdens de kern.
Je oefent in groepjes met een preek die je de komende tijd gaat houden. Je ervaart hoe je je publiek geboeid houdt door meer variatie in de kern aan te brengen. Denk aan variatie in inhoud, stemgebruik, mimiek et cetera.
Opdracht voor thuis:
Met wat voor intro wek je interesse? En hoe maak je de link naar de rest van de preek helder? Veel sprekers starten met een verhaal om de interesse te wekken. Maar soms hebben luisteraars geen idee wat de link is met de preek.
Vanochtend experimenteer je met diverse intro’s, waarbij de link naar je kernboodschap logisch blijft én je niet voorspelbaar wordt. In de middag oefenen we met de afsluiting, zodat je de mogelijkheden om activerend af te sluiten uitbreidt.
Opdracht voor thuis:
Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de reflectiedag presenteer je wat je de afgelopen maanden hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt. Je ontvangt op verzoek een persoonlijke opdracht die past bij jouw aandachtspunt.
Verder na dag 4
Online feedback: Feedback op je fundament door Debora (t.w.v. €80)
Datum: in overleg. Vóór de training of tijdens de training.
Reflectieopdrachten tussen dag 3 en 4.
€100 korting als je doorstroomt naar Steengoed preken.
20% korting op de eerste drie individuele trainingen.
Je zit in een groep van maximaal 8 mensen. In zo’n kleine groep is er veel ruimte om te oefenen.
19 maart 2021
28 mei 2021
25 juni 2021
24 september 2021
in woerden
Vanaf 09.30 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat er een lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.
Nieuw gereedschap voor mijn preken!
Toen ik in de nieuwsbrief van Paulien las over de training Steengoed preken, werd ik enthousiast, en tegelijkertijd vroeg ik me af of de training niet een hoog extravert-gehalte zou hebben. Pauliens antwoord stelde me gerust. ‘Het gaat mij vooral om de puntjes op de i. Vandaar de nadruk op plezier en impact.’
Paulien is open en ontspannen. Doordat ze zelf ook spreker is, maakt ze als het ware deel uit van de groep,. Daarnaast was ze de trainer die ons steeds een beeld gaf hoe het ook kan. Met schijnbaar gemak nam ze me mee in haar kennis en ervaring en zag ze waar mijn leermomenten lagen.
Ik was toe aan nieuw gereedschap voor mijn preken. Dat heb ik gekregen. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt hoe kleine veranderingen in mijn stemgebruik een groot effect hebben op hoe de boodschap landt.
Sinds de training bereid ik bewuster de presentatie van mijn preken voor. Tijdens het spreken ben ik meer ontspannen en ben ik zekerder van de manier waarop ik spreek. Ik heb voldoende ideeën om me de komende tijd verder te ontwikkelen!
Tijd: vier trainingsdagen, vier gesprekken en minimaal 8 uur per maand voor het uitwerken van je opdrachten en het bekijken van elkaars opdrachten.
Dan raden we je aan die eerst te volgen. Tenzij je de training Geloofwaardig preken over … aan de Theologische Universiteit in Kampen hebt gevolgd. Die heeft een vergelijkbare opzet.
Je mag meedoen met Een preek die staat als een huis 2. Je zult merken dat je meer uit de training haalt als je ook de training Geloofwaardig uitleggen volgt, zodat je een stevig fundament hebt.
Dan wordt het lastig. Kun je ervoor zorgen dat je minstens één keer spreekt tussen de trainingsdagen door?
Als jij mij het oude boek toestuurt, krijg jij van mij gratis de nieuwe.
✓ Je hebt meerdere preken gemaakt en gehouden die staan als een huis. Je hebt feedback gekregen op de preekvoorbereiding, het ontwerp van je preek en de uitvoering.
✓ Je hebt meermaals ervaren hoe je met een mindmap meer uit je hoofd (of uit je hart) preekt zonder de rode draad kwijt te raken.
✓ Je hebt allerlei mogelijkheden in je gereedschapskist zitten om te blijven variëren met je preekstructuur, zodat je zelf niet meer van hetzelfde blijft doen en je verrassend blijft voor je luisteraars.