Een preek die staat als een huis 2

Voor sprekers meer variatie willen aanbrengen in hun preken en hun luisteraars willen blijven boeien
Onder meer vier trainingsdagen en vier individuele gesprekken

Herken jij dit? 

Je (s)preekt regelmatig in kerken.

Tijdens de vorige training heb je geleerd hoe je meer uit je hoofd kunt spreken aan de hand van een steengoede structuur. Dit smaakte naar meer!

Met plezier heb je van alles wat je tijdens de training leerde geprobeerd toe te passen in je preken.

Dan herken je dit ook … 

Je hebt van alles in de praktijk toegepast, maar veel ook nog niet. Je hebt behoefte aan herhaling en verdieping.

Je maakte de vorige keer één preek volgens de structuur, maar je wilt niet steeds op dezelfde manier je preek opbouwen. Je wilt niet voorspelbaar worden, maar juist kunnen spelen met die structuur.

Je voelt je soms onzeker over je preekopbouw. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe. Je hebt behoefte aan meer persoonlijke feedback.

Herkenbaar? Welkom bij Een preek die staat als een huis 2!

Ds. Matthijs van der Welle

GKv Pijnacker-Nootdorp

‘Paulien is de ideale trainer’

Ik maak veel cursussen mee waar de cursusleider gewoon gaat vertellen wat er in het boek staat. Paulien doet dat niet. Ik zie haar als een soort mix van een juf, een spreker en een theoloog, kortom: de ideale trainer. Ze kan goed met groepen werken en mensen empoweren. Ze heeft veel inhoudelijke Bijbelkennis, kent het evangelie persoonlijk en is ervaringsdeskundige in het spreken. Ze is geen poppenspeler die ons maar wat trucjes aanleert. Ze geeft aan waar ze zelf nog mee worstelt. Ze is gelukkig ook maar gewoon een mens.

Na de eerste training wilde ik nog meer leren. Ik twijfelde tussen Een preek die staat als een huis 2 en Steengoed preken. Ik ben blij dat ik Een preek die staat als een huis 2 heb gekozen, want dankzij deze training durf ik nu echt te preken vanaf een mindmap. Mijn preken zijn hierdoor anders van opbouw en anders qua voorbereiding en tegelijkertijd vind ik – en dat bevestigen mijn hoorders – dat ik mijn eigen stijl heb behouden.

De leden van ons groepje waren zo verschillend qua karakter, kerkgenootschap en opleiding en toch leerden we er allemaal van! Ik wil hierna de training Steengoed preken nog gaan doen. Ik blijf graag leren!

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag 1: Spelen met de structuur (vrijdag 1 september 2023)
 • Je neemt een preek mee die je binnenkort gaat houden. Je bespreekt in groepjes of de preek de IKEA-structuur volgt. We oefenen een aantal stukjes van de preek. Thuis pas je de feedback toe op je eigen preek.Opdracht voor thuis:
  • Je zet de globale opzet van de preek online.
  • Binnen je werkgroep geef je elkaar feedback op de opzet.
  • Je vraagt feedback aan gemeenteleden.
  • Je mailt na afloop de video van je preek naar mij.
  • Je krijgt telefonisch feedback op je preek (een uur).
Dag 2: Blijf je luisteraars boeien tijdens de kern (vrijdag 13 oktober 2023)

Hoe zorg je ervoor dat je niet voorspelbaar wordt? Of dat mensen afhaken? Het geheim is variatie in je preek. Niet alleen in het geheel van je preek, maar zeker tijdens de kern.

Je oefent in groepjes met een preek die je de komende tijd gaat houden. Je ervaart hoe je je publiek geboeid houdt door meer variatie in de kern aan te brengen. Denk aan variatie in inhoud, stemgebruik, mimiek et cetera.

 

Opdracht voor thuis:

 • Je bereidt een preek voor waarin je variatie aanbrengt.
 • Binnen je werkgroep geeft je elkaar feedback op de preekopzet.
 • We scherpen je preekopzet telefonisch aan (een uur).
Dag 3: Variatie, variatie, variatie in intro en afsluiting (vrijdag 1 december 2023)

Met wat voor intro wek je interesse? En hoe maak je de link naar de rest van de preek helder? Veel sprekers starten met een verhaal om de interesse te wekken. Maar soms hebben luisteraars geen idee wat de link is met de preek.

Vanochtend experimenteer je met diverse intro’s, waarbij de link naar je kernboodschap logisch blijft én je niet voorspelbaar wordt. In de middag oefenen we met de afsluiting, zodat je de mogelijkheden om activerend af te sluiten uitbreidt.

 

Opdracht voor thuis:

 • Je bereidt een preek voor, waarbij je het geleerde toepast in je intro en afsluiting.
 • Je zet de globale opzet van de preek online.
 • Je ontvangt online feedback op je opzet.
 • Je vraagt feedback aan gemeenteleden.
 • Je mailt de video van je preek naar je werkgroep en naar mij.
 • Je geeft elkaar binnen de werkgroep feedback op de preek. Je spreekt bij voorkeur met elkaar af.
 • Je ontvangt kijk-, lees- en reflectieopdrachten voor de maanden tussen dag 3 en dag 4.
Dag 4: Oogsten (5 april 2024)

Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de reflectiedag presenteer je wat je de afgelopen maanden hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt. Je ontvangt op verzoek een persoonlijke opdracht die past bij jouw aandachtspunt.

 

Verder na dag 4 

 • Na de reflectiedag bellen we (een uur) om de balans op te maken van wat je hebt toegepast tijdens je preken. We bespreken wat je nog lastig vindt, zodat je voldoende tips hebt voor de komende tijd.
 • Daarnaast stuur je een video van een preek van de afgelopen maanden waarop je graag feedback ontvangt.
Extra’s:

Online feedback: Feedback op je fundament door een van de andere trainers (t.w.v. €80).

Datum: in overleg. Vóór de training of tijdens de training.

 

Reflectieopdrachten tussen dag 3 en 4.

 

€100 korting als je doorstroomt naar Steengoed preken.

 

20% korting op de eerste drie individuele trainingen.

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!
Inschrijven

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 8 mensen. In zo’n kleine groep is er veel ruimte om te oefenen.

Praktisch

Waar en wanneer?

Najaar 2023: 1 september, 13 oktober, 1 december + 5 april 2024 (Bunschoten-Spakenburg)

Praktisch

Hoe laat?

Vanaf 09.45 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat er een lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.

Ds. Roelof Tigelaar

GKv Hardenberg Baalderveld

‘Ik spreek nu veel vrijer’

Bij de eerste training twijfelde ik nog een beetje, want word ik niet tot iets gedwongen wat niet bij me past? Dat bleek niet zo te zijn en daarom meldde ik me zonder aarzelingen aan voor Een preek die staat als een huis 2. Ik wilde graag verdieping, meer ervaring opdoen en oefenen, want anders zou ik terugvallen in oude patronen van voorbereiding en preekopzet.

Ik vind het heerlijk een dag eruit te zijn om me helemaal te richten op het proces van preken maken.

Paulien is direct, oplettend, deskundig, ervaren en nieuwsgierig naar iedere deelnemer. Ze stelt altijd wel een persoonlijke vraag. Ik waardeer het dat ze ruimte geeft voor ieders eigenheid en tegelijkertijd toch iedereen stappen in zijn of haar ontwikkeling laat zetten. Sinds de trainingen spreek ik veel vrijer. Ik weet beter wat ik wil zeggen en dat geeft ontspanning. Door Een preek die staat als een huis 2 sluit ik mijn preken beter af en geef ik meer erkenning gedurende de hele preek. Het is echt goed feedback te krijgen op meerdere preken en zo in de spiegel te kijken!

Investering

1149 euro (inclusief koffie, thee en lunches)

Vier trainingsdagen & vier gesprekken

Tijd: vier trainingsdagen, vier gesprekken en minimaal 8 uur per maand voor het uitwerken van je opdrachten en het bekijken van elkaars opdrachten.

Ja maar, ik …

… heb Een preek die staat als een huis niet gevolgd. 

Dan raden we je aan die eerst te volgen. Tenzij je de training Geloofwaardig preken over … aan de Theologische Universiteit in Kampen hebt gevolgd. Die heeft een vergelijkbare opzet.

… lees hierboven iets over theologie? Ik heb geen theologie gestudeerd.

Je mag meedoen met Een preek die staat als een huis 2. Je zult merken dat je meer uit de training haalt als je ook de trainingsretraite volgt, zodat je een stevig fundament hebt.

… preek niet elke maand.

Dan wordt het lastig. Kun je ervoor zorgen dat je minstens één keer spreekt tussen de trainingsdagen door?

… heb nog de oude versie van het boek Geloofwaardig spreken.

Als jij mij het oude boek toestuurt, krijg jij van mij gratis de nieuwe.

Waarmee ga je aan het einde naar huis?

Je hebt meerdere preken gemaakt en gehouden die staan als een huis. Je hebt feedback gekregen op de preekvoorbereiding, het ontwerp van je preek en de uitvoering.

Je hebt meermaals ervaren hoe je met een mindmap meer uit je hoofd (of uit je hart) preekt zonder de rode draad kwijt te raken.

Je hebt allerlei mogelijkheden in je gereedschapskist zitten om te blijven variëren met je preekstructuur, zodat je zelf niet meer van hetzelfde blijft doen en je verrassend blijft voor je luisteraars.