Paulien-Vervoorn-Geloofwaardig-Spreken-2018-2

Spreker, auteur en preektrainer bij Geloofwaardig Spreken

 Toen ik begin twintig was, werd ik aangemoedigd te gaan (s)preken. Ik genoot ervan, maar had ook allerlei vragen.

 

 • Wie ben ik dat ik iets mag doorgeven?
 • Hoe bouw ik mijn verhaal zo op dat het impact heeft?
 • Hoe zit het met de leiding van de Heilige Geest?
 • Mag ik bidden of ik meer spreekmogelijkheden krijg of mag ik zelf actie ondernemen?
 • Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl?

 

Die eigen stijl heb ik in de loop der jaren wel weten te ontwikkelen. Anderen typeren mijn stijl als gestructureerd & spontaan, serieus & luchtig en solide & verrassend.

 

Veel van de lessen die ik leerde, vind je terug in mijn boeken. Ik deel die lessen graag met jou. Inmiddels ben ik fulltime bezig met het begeleiden van mensen die in kerken (s)preken. Denk aan predikanten, voorgangers, sprekers en jeugdleiders. Beginnende sprekers die niet goed weten waar ze moeten starten én ervaren sprekers die een boost kunnen gebruiken bij een van hun belangrijkste taken. Of mensen die het geweldig vinden om te spreken en graag steengoed willen worden. Omdat ze hun roeping serieus nemen.

 

Het is mijn verlangen een bijdrage te leveren aan kerken met impact. Daarnaast geef ik trainingen binnen christelijke organisaties.

 

Mijn week bestaat uit het voorbereiden en geven van (s)preekbeurten en trainingen, het schrijven van blogs en het voeren van een-op-eengesprekken. Daarnaast plan ik uiteraard tijd in voor activiteiten die mij energie geven. Ik houd van wandelen, lezen, naar het strand gaan, reizen, Aziatisch eten en eindeloze gesprekken voeren met vrienden.

Studie 

Al jong wist ik dat ik voor de klas wilde. Ik begon in het onderwijs als leerkracht op de basisschool. Daarnaast studeerde ik in deeltijd theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit (in samenwerking met Christelijke Hogeschool Ede). Ik koos ervoor om de vakken te volgen van drie afstudeerrichtingen: die van voorganger en pastoraal werker. Ook haalde ik mijn onderwijsbevoegdheid.

Een blauwe maandag studeerde ik psychologie aan de Open Universiteit. Ik wilde me specialiseren in het begeleiden van mensen. Vrij snel ontdekte ik dat coaching beter bij mij past, dus besloot ik een coachingsopleiding te volgen met een specialisatie als trainer.

Loopbaan

Samen met Gor Khatchikyan startte ik in 2012 Geloofwaardig Spreken. Mijn onderwijsachtergrond komt hierbij goed van pas.

Ik heb ervaring met lesgeven:

 • in het basisonderwijs
 • in het voortgezet onderwijs (sociale vaardigheden, godsdienst en Nederlands)
 • aan Bijbelschool De Wittenberg (kringwerk, geloofsleer en evangelistiek)
 • aan de Evangelische Hogeschool en de Royal Mission School (persoonlijke ontwikkeling en presenteren)
 • aan de Universiteit Utrecht (het vak coaching en training)
 • aan de Grote Opdracht School

 

Klik hier om mijn CV op LinkedIn te bekijken. 

Twee toespraken

Samen met o.a. Jos Douma en Paul Visser sprak ik op een studiedag over Preken naar aanleiding van het gelijknamige boek van Tim Keller. Ik sprak over het bereiken van het hart en liet iets van mijn eigen hart zien.

Je luisteraars beoordelen je op grond van je credibility (ben je geloofwaardig op grond van je kennis?) en je likeability (ben je sympathiek?). Samen bepalen ze of iemand aan- of afhaakt bij een spreker. We hebben ze allebei nodig om contact te maken. Hoe verhoog je je likeability? Ik gaf drie tips tijdens het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

Publicaties

In augustus 2012 werd Hartelijk getalenteerd uitgegeven. Daarna verschenen Geloofwaardig Spreken, Wandelen & genieten met God, Dagelijks VersVeertigvragentijd en Donkeredagenvragen (de laatste twee boeken schreef ik samen met Willem Ouweneel) en Feedback in de kerk. Bij bijna alle boeken zijn gratis e-books verschenen. Laat gerust eens weten wat je eraan hebt!

(S)preekbeurten

Terwijl ik in het onderwijs werkte, groeide het verlangen meer te (s)preken. Gedurende mijn theologieopleiding gingen steeds meer deuren open. Ik (s)preek nu wekelijks in zondagse samenkomsten en/of op doordeweekse avonden en conferenties, van PKN tot pinkster. Wil je me uitnodigen? Lees hier meer.

IK en JIJ

Op mijn website lees je over de IKEA-methode. IKEA staat ook voor IK En de Ander. Jij weet nu een heel klein beetje wie ik ben. Hopelijk kan ik binnenkort wat voor jou betekenen!