Je wilt …

 

 • een training organiseren voor de sprekers in jouw kerk
 • een training aanbieden aan de preeklezers in jouw kerk
 • met het leiderschapsteam aan de slag met feedback
 • met fondsenwervers van jullie organisatie onderzoeken hoe je de impact van je presentatie kunt vergroten

 

Ik verzorg trainingen op maat voor kerken en organisaties. Ik luister naar jullie vragen en stel een programma samen dat aansluit op jullie wensen.

 

Waarmee kan ik helpen?

 

In de gemeente hebben jullie interne sprekers met een hart voor God en zijn woord. Dat is een mooie basis, maar soms missen de hoorders een lijn in de preek.

 

In jullie kerk lezen interne preeklezers een preek voor. Je wilt graag dat deze preken net zoveel impact hebben als andere preken.

 

Predikanten in jullie kerk spreken bijna wekelijks. Dat vraagt veel van hen. Ze bereiden hun preken inhoudelijk goed voor, maar gemeenteleden geven soms aan dat ze de link naar de praktijk missen.

 

Eerlijke en open communicatie is belangrijk in de gemeente. De praktijk is echter weerbarstig. Om een veilige cultuur te creëren willen jullie als leiderschapsteam het goede voorbeeld gaan geven.

 

Om fondsen te werven voor jullie organisatie, hebben jullie vrijwilligers die spreken. Ze zijn erin gerold en doen dit met veel enthousiasme. Ze vragen zich soms af hoe ze hun verhaal met meer impact kunnen vertellen.

 

Wat levert een training op maat op?

 

Meer verbondenheid

Je gaat samen aan de slag. Je kruipt door de theorie heen, waardoor je dezelfde taal gaat spreken. Je doet samen ervaringen op, waardoor je elkaar beter leert kennen.  Je geeft elkaar eerlijke feedback, zodat je samen groeit.

 

Meer houvast

Je weet beter wat je doet en waarom je dat doet. Dat geeft structuur en houvast. Voor je eigen voorbereiding en voor je luisteraars.

 

Meer plezier

Doordat je beter weet hoe je je kunt voorbereiden, zul je meer plezier hebben in de voorbereiding en in de uitvoering. Tijdens de training hebben we ook een hoop plezier.

 

Meer spreken uit het hart

Je leert hoe je een preek, presentatie of feedbackgesprek opbouwt. Dat wordt nooit een trucje. Het is slechts een hulpmiddel om de kans te vergroten dat de boodschap – die uit je hart komt – overkomt. Je leert manieren om je hart te laten spreken.

 

Meer impact

Je kunt je boodschap met meer impact brengen. Dit heeft gevolgen voor de mensen om je heen. Je zet iets in beweging!

Martijn de Haan, fondsenwerver Present Assen en eigenaar en teamcoach bij Two-Inspire 

Van de uitnodiging van Present voor de trainingsdag Ontwerp je presentatie werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag nieuwe inzichten opdoen. Van tevoren bekeek ik allerlei extra’s op de website en las ik het boek Geloofwaardig spreken. De inhoud daarvan vond ik supersterk. Ik vroeg me alleen wel af wat ik op de trainingsdag nog zou leren.

Door het boek leerde ik nieuwe dingen; tijdens de training ervaarde ik hoe ik het geleerde moest toepassen. De informatie begon te voor me leven! Ik heb ervaren wat de kracht is van verhalen, hoe ik een ijzersterk verhaal op een leuke manier kan brengen en hoe het werkt om me te richten op mijn doelgroep in plaats van op mijn eigen verhaal.

Paulien is in staat de hele dag iedereen erbij te houden. Enorm knap. Ik haakte geen moment af. Ze durft zelf ook te experimenteren en on the spot een verhaal te vertellen. Dat maakt de training leuk, afwisselend en laagdrempelig. Je merkt aan alles dat ze gelooft in haar eigen verhaal. Ze brengt dingen bij elkaar. Eigenlijk kan ik er niet eens zo goed woorden aan geven. Je moet gewoon een keer zo’n interactieve dag beleven!

Sinds de training kijk ik anders naar presentaties die ik houd voor Present, maar ook naar bedrijfspresentaties die ik houd voor mijn eigen onderneming. Met mijn compagnon bereid ik zo’n presentatie nu anders voor. We willen ons verhaal niet meer vanuit onszelf vertellen, maar vanuit de behoefte van de doelgroep. Eerder was een presentatie bijna een doel op zich, nu is het meer een middel. Ik zal de komende tijd steeds de mindmap erbij pakken om te kijken hoe ik de informatie levendig kan maken om mijn doelgroep te raken.

Ik raad de dag aan aan iedereen die Stichting Present op wat voor manier dan ook moet uitdragen. Deze ervaring zou ook waardevol zijn voor bestuurders. Eigenlijk is de training waardevol voor íedereen die zijn verhaal wil vertellen. Je leert van elkaar. Mij gaf het bevestiging en meer zelfvertrouwen.

Ik weet nu hoe ik een verhaal logisch opbouw én hoe ik mijn eigen verhaal daarin verweef, op een manier dat het tot de verbeelding spreekt. Zodat er meer beleving is. Meer impact. Daar ga ik voor.

Hoe werkt het?

 

Vooraf

 

We bellen

We maken een telefonische afspraak. Daarin onderzoek ik wat jullie wensen zijn en of mijn aanpak daarop aansluit. Ik geef een beeld van een mogelijke training en schets de kosten.

 

We mailen

Jij mailt me:

 • de namen en de functies van de deelnemers
 • eventuele materialen die jullie nu gebruiken waarop ik kan voortbouwen tijdens de training

Ik mail je een conceptmail voor de deelnemers waarin ik me voorstel, een globale opzet geef van de dag en aangeef hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden. Jij vult zo nodig aan met praktische informatie.

 

Ik stuur je de benodigde boeken op

Van tevoren ontvangen de deelnemers het boek Geloofwaardig Spreken en/of het boek Feedback in de kerk. Ik stuur deze boeken naar jou, zodat jij ze kunt verspreiden.

 

Tijdens de training

Ik ben verantwoordelijk voor de inhoud van de training en neem alle materialen mee. Ik verwacht dat jullie zorgen voor koffie, thee, lunch en een beamer.

 

Na afloop

 

We mailen

Ik mail je een conceptevaluatie toe, zodat je ziet welke vragen ik stel aan de deelnemers. We overleggen samen of je iets wilt wijzigen of toevoegen.

 

We bellen

Een paar weken na de training bellen we om de evaluatie door te nemen.

Arjen Westrik, Muskathleet en Relation Assistant Compassion Nederland

Sinds de training sta ik rustiger en zelfverzekerder op het podium Compassion daagt Muskathleten uit de zogenaamde Muskathlon te rennen en €10.000 in te zamelen.

Ter voorbereiding sta je weleens op een podium. Voor de meesten is dat best spannend. Dan is het goed te weten wat je beter wel of niet moet doen. Ik lees weinig boeken. Ter voorbereiding op de training ontving ik toen het boek Geloofwaardig spreken. Ik zag er tegenop het te lezen, maar het boek is alles behalve saai en taai. De praktische tips werken motiverend.

Pauliens open houding en rustige, sociale uitstraling zorgden ervoor dat iedereen de ruimte voelde zichzelf te zijn. We leerden veel van elkaar, omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Ik was verbaasd hoe belangrijk je houding en het contact met de zaal is als je het podium opstapt. Vooral het in de praktijk brengen van de IKEA-structuur vond ik heel leerzaam. Sinds de training sta ik rustiger en zelfverzekerder op het podium.

Hoe ziet een programma eruit?

 

Ieder programma ziet er anders uit. In de praktijk lijken veel trainingen op maat op een van de trainingen die ik op mijn website aanbied.

Wat je kunt verwachten:

 • Theorie

Tijdens de trainingen leer je de theorie over (s)preken, presenteren of feedback. Het meeste heb je al gelezen in het boek dat hoort bij de training. We besteden daarom de meeste tijd aan de praktijk.

 • Praktijk

Je leert hoe je de theorie toepast in je eigen situatie. Je neemt daarom eigen voorbeelden mee naar de trainingsdag. De groep is nooit groter dan twaalf mensen.

 • Feedback

Je ontvangt veel feedback van elkaar in groepjes. Hoe langer de training, hoe meer feedback je ook van mij kunt verwachten.

 • Onlineopdrachten

Bij een meerdaagse training geef ik de mogelijkheid tussen de trainingen de stof te verwerken via reflectievragen en opdrachten. Je ontvangt hierop feedback van de mensen uit je subgroepje en van mij.

Rozemarijn Burger, docent Nederlands en Muskathleet

Ik kreeg de mail binnen van Compassion en was direct enthousiast. Een training geloofwaardig spreken kan ik niet alleen in mijn werk als docent goed gebruiken, maar ook in mijn rol als muskathleet.

Ik wilde graag leren hoe ik het moest aanpakken als ik een presentatie zou geven. Hoe kan ik geloofwaardig overkomen bij een ingewikkeld onderwerp als dit? Je geeft de presentatie met één doel: je wilt sponsorgeld krijgen voor de kindjes in je sponsorland, je wilt dat mensen geld geven. Maar als het niet in je aard ligt om dat te vragen (zoals bij mij), hoe doe je dat dan? Dat wilde ik graag te weten komen.

De connectie met elkaar en de veilige sfeer die vrijwel direct ontstond, maakten het mogelijk mezelf ‘bloot te geven’ en (vooraan) te oefenen. We konden ons ding doen en met elkaar brainstormen – dat vond ik heel waardevol. 

Paulien zorgde ervoor dat we ons snel op ons gemak voelden, waardoor er een hoop te leren viel. We konden samen lachen en nadenken over onderwerpen die ons bezighielden. Dat onze groep hier een hoop inspraak in kreeg, was echt heel fijn. Pauliens luchtigheid en enthousiasme werkten als een spiegel.

Het briefjessysteem gebruik ik nu echt overal voor, dat vind ik heel fijn! Ik heb stiekem wel gemerkt dat ik tijdens preken ga letten op de IKEA-structuur … En van mijn lichaamshouding ben ik mij veel bewuster!

 

Ja maar …

 

 • … in onze groep zitten zowel mensen met als zonder ervaring. Is dat niet erg?

Nee, dat is niet erg. Ook deelnemers met veel ervaring ontdekken hun valkuilen en nieuwe manieren om hun publiek te boeien.. Mensen met weinig ervaring leren meteen een goede basis.

Je haalt het meest uit de training als je de mogelijkheid hebt het geleerde in de praktijk te brengen.

 

 • … zouden we zelf ook niet met een groepje bij elkaar kunnen komen? Dat is veel goedkoper.

Dat kan zeker. Je zou op die manier kunnen beginnen. Mijn ervaring is wel dat een professional van buitenaf op een andere manier traint dan een insider. Dat merk ik zelf trouwens ook als ik een training geef in mijn eigen gemeente. Het heeft voordelen dat je elkaar goed kent. Tegelijkertijd maakt dat het soms ook lastig en kwetsbaar.

 

 • … we willen de training aan meer dan twaalf mensen aanbieden.

Ik word regelmatig gevraagd een lezing te geven over feedback. Dat kan. De dynamiek is dan heel anders. Ik deel theorie en ik laat een paar kleine opdrachten uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat je het geleerde kunt toepassen in de praktijk, zijn de groepen bij een training niet groter dan twaalf mensen.

 

 • … onze groep is erg klein. Kun je ook aan training voor vier mensen geven?

Dat kan zeker. Hoe kleiner de groep, hoe meer feedback je krijgt op de oefeningen. Je kunt ook overwegen of je met een klein groepje aansluit op een bestaande training. Je bent dan goedkoper uit.

 

 • … we vinden het belangrijk dat iedereen zijn eigen stijl mag ontwikkelen. Lukt dat wel met een IKEA-structuur en een GEBAK-model?

Zeker! Sterker nog, je hebt eerst een structuur nodig, zodat je er daarna mee kunt experimenteren. Vergelijk het met pianoles. Je leert eerst de basis, pas daarna kun je gaan improviseren.

 

 • … waarom zouden we eigenlijk voor jou kiezen?

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een bijbels verantwoorde boodschap, een goede opbouw en een boeiende presentatie. Bij feedback vind ik het belangrijk zowel aandacht te besteden aan christelijke waarden als aan het oefenen van vaardigheden.

In veel trainingen ligt de nadruk op een van de aspecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede exegese maakt bij een Bijbelgedeelte, maar daarna worstel je er nog steeds mee hoe je er een boeiende preek van maakt. Of je volgt een presentatietraining waarin de nadruk ligt op spreekvaardigheid. Daarna vraag je je echter af hoe je dit combineert met het geestelijke proces van preken. In mijn trainingen loop je op een gestructureerde én speelse manier alle stappen door. Ik laat je op nieuwe manieren kijken en ik zorg ervoor dat je in een veilige setting feedback krijgt.

 

Kom een dag kennismaken!

Wil je ervaren hoe ik een training geef? Kom naar de introductiemiddag Maak je mindmap of naar de eendaagse trainingsdag Profiteren van feedback. Je ontvangt je geld terug als je daarna besluit om een training op maat te organiseren in jouw kerk of organisatie.

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.