Een preek die staat als een huis (2 Maanden Programma)paulien vervoorn preek 2 maanden programma preektraining spreken in het openbaar

Vier trainingsdagen in twee maanden

 

 

Jij bent … 

 

 • iemand die zich afvraagt of het (s)preken iets voor jou is
 • een beginnende spreker, zodat je leert hoe je vanaf nul een preek voorbereidt en opbouwt
 • een ervaren spreker. We weten allemaal dat na jaren de routine erin sluipt. De training geeft de nodige oefeningen om je eigen preekstijl eens tegen het licht te houden en je af te vragen: ‘Wat kan anders? Wat kan beter?’

 

Je wilt…

 

 • alle stappen van het (s)preken doorlopen: zowel het onderzoeken van het Bijbelgedeelte, het ontwerpen van een preek en het uitvoeren ervan
 • de Bijbel laten spreken
 • (meer) van je voorbereiding genieten
 • een steengoede structuur hebben voor je preek
 • jezelf laten zien
 • een boodschap brengen waarbij mensen op het puntje van hun stoel naar je luisteren
 • met meer vertrouwen op het podium staan
 • feedback op de manier waarop je overkomt

 

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

 

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een bijbels verantwoorde boodschap (dag 1), een goede opbouw (dag 2 en 3) en een boeiende presentatie (dag 3 en 4). De theorie lees je thuis door, zodat je tijdens de training zoveel mogelijk kunt ervaren wat werkt en wat niet werkt voor je.

 

Het kost veel tijd om een preek te maken. Vaak is het iets dat je vooral in je eentje doet. Je weet dat het beter kan, maar je weet niet precies hoe. In deze training loop je op een gestructureerde én speelse manier alle stappen door. Ik laat je op nieuwe manieren naar je preek kijken en ik zorg ervoor dat je in een veilige setting feedback krijgt.

 

In veel trainingen ligt de nadruk op één van de aspecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede exegese maakt bij een Bijbelgedeelte, maar daarna worstel je er nog steeds mee hoe je er een boeiende preek van maakt. Of je volgt een presentatietraining waar de nadruk ligt op spreekvaardigheid. Daarna vraag je je echter af hoe je dit combineert met het geestelijke proces van preken. In Een preek die staat als een huis daag je jezelf uit om je preek vanuit de diverse invalshoeken te bekijken.

 

Vergelijk het met een architect die een huis bouwt. Hij doorloopt deze drie fases:

1. onderzoeksfase

2. ontwerpfase

3. uitvoeringsfase

 

Tijdens Een preek die staat als een huis ga je aan de slag met alle fases.  Tussendoor maak je online je huiswerk en krijg je feedback van je werkgroep, van co-trainer Arno of Debora en van mij. Je bent twee maanden bezig met een preek. Na afloop bellen we, zodat we nog een keer kunnen terugblikken.

 

Verschil met de eendaagse trainingsdag Ontwerp je preek

Dan leer je hoe je je preek opbouwt (fase 2), maar een hoop stappen zul je zelfstandig verder moeten uitwerken. Tijdens Een preek die staat als een huis staan we op een intensievere en grondige manier stil bij alle drie de processen van het (s)preken en presenteren.

 

Verschil met Steengoed preken?

Steengoed preken (6 Maanden Programma) is voor ervaren sprekers die weten hoe ze tot een bijbels verantwoorde boodschap komen. Ze kunnen hun boodschap in een sterke structuur zetten. Tijdens Een preek die staat als een huis zorg je dat het huis staat. Bij Steengoed preken ga je het als het ware verder inrichten en lampen neerzetten om je boodschap op verschillende manieren te belichten. Bij Een preek die staat als een huis werk je aan één preek. Bij Steengoed preken pas je het geleerde toe in minstens vier preken.

 

Verschil met Geloofwaardig uitleggen

Bij Geloofwaardig uitleggen leer je hoe je het fundament legt onder je preek. Je leert hoe je een op een verantwoorde manier preekt, waarbij je geen ‘gekke dingen’ verkondigt. Deze training is speciaal ontwikkeld voor niet-theologen.

 

 

Hoe ziet het programma eruit? 

 

Dag 1: Onderzoeksfase 
 • Je doorleeft het Bijbelgedeelte dat jij zelf hebt gekozen.
 • Je gaat aan de slag met het bestuderen van je Bijbelgedeelte: observeren, begrijpen en toepassen.
 • Je leert een brug te slaan tussen de Bijbeltekst en het dagelijks leven.
 • Je volgt als het ware in één dag een ingekorte variant van Geloofwaardig uitleggen.

 

Dag 2: Ontwerpfase 
 • In de afgelopen weken heb je inhoud en ideeën verzameld voor jouw preek of presentatie. Tijdens de trainingsdag ga je je kernboodschap aanscherpen.
 • Je leert hoe je een preek opbouwt waarbij het van begin tot eind cirkelt rondom de kernboodschap. Waarbij je hoorders van begin tot eind geboeid luisteren. Begrijpen wat je punt is, snappen wat dit voor hen betekent en geïnspireerd worden om er iets mee te doen. Je verlangt ernaar dat volwassenen aantekeningen maken. Of juist hun pen neerleggen omdat de boodschap hen raakt. Dat tieners thuis zeggen dat je nog weleens mag komen. Dat kinderen een groot deel van jouw preek kunnen volgen. Dat doen we volgens de IKEA-structuur.IKEA staat voor:Inspirerend IntroKrachtige KernErkenningActiverende afsluiting

 

Dag 3: Uitvoeringsfase 

Knipsel-Feedback-preekVandaag oefenen we stukjes van je preek. Je krijgt tips voor je structuur, maar bijvoorbeeld ook voor je houding, je mimiek en je stemgebruik.

 

Dag 4: Preekdag

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen op stukjes van je preek. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar doordat je de preek houdt en hierop feedback ontvangt.

 

 

 

 

 

 

 

EXTRA’S: 

 1. Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd, zodat je voorbereid naar de training komt.
 2. Van tevoren krijg je het boek Feedback in de kerk thuisgestuurd.
 3. Tussendoor krijg je online opdrachten, zodat je feedback ontvangt op alle stappen van je preek. Je krijgt feedback van je werkgroep, feedback op je exegese van co-trainer Arno of Debora en feedback op je preekstructuur van mij.
 4. Na afloop van de vierde trainingsdag maken we een belafspraak (van een half uur) om de balans op te maken en te bespreken waar je je de komende tijd op wilt richten.

 

 

 

Ja maar, ik …

 

… heb zo weinig ervaring. Kom ik dan bij allemaal dominees die al goed kunnen spreken? 

Nee hoor. Je bent ook welkom als je aan het begin staat of wilt ontdekken of spreken iets voor je is. De ervaring is dat het een mix is van minder ervaren tot zeer ervaren sprekers. Iedereen stapt op zijn eigen niveau in en leert weer andere dingen. Als een predikant of voorganger per se onder vakgenoten wil zitten zal hij eerder kiezen voor Geloofwaardig preken over ongemakkelijke teksten (nascholing PEP aan de Theologische Universiteit in Kampen) of Steengoed preken.

 

… heb al best veel ervaring. Kom ik niet tussen allerlei beginners?

Tot nu toe komen er niet alleen beginners, maar ook mensen met meer ervaring. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken.

 

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

 

… heb niet zoveel tijd. 

Je kunt de training ook individueel volgen. 

 

… wil niet in een keurslijf komen te zitten met die IKEA-methode. 

Dat wil ik ook niet. 🙂 Ik help je met allerlei ideeën en feedback om mee te experimenteren. Zodat je boodschap beter overkomt. Op een manier die bij jou past.

 

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

 

Wanneer? 

17 april, 15 mei, 5 juni en 19 juni 2020 (vier vrijdagen) VOL! Mail me als je op wachtlijst wilt. 

11 september, 2 oktober, 30 oktober en 13 november 2020 (vier vrijdagen) Nog een paar plaatsen.

 

Hoe laat?

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

 

Waar? 

Woerden.

 

Investering

 • qua tijd: vier trainingsdagen en ongeveer 4 uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.
 • qua geld: 735 euro. Dit is inclusief, koffie, thee, lunches, het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. 20 euro), het boek Feedback in de kerk (t.w.v. 18,50 euro), online opdrachten, tussentijdse feedback en een telefoongesprek na afloop.
 • Volg je liever de trainingsdagen als bezoeker (zonder de thuisopdrachten en eindgesprek)? Dan doe je mee voor 585 euro.

Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha

 

Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het Een preek die staat als een huis. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Peter Bakker, PKN-predikant in Den Haag

 

Allemaal dezelfde vragen

Iemand van de kerkenraad reikte me deze training aan. Ik twijfelde, omdat ik een van de weinige predikanten zou zijn. Bijna twintig jaar geleden volgde ik de training Passie voor preken. Na die training preekte ik enthousiast vanuit mindmaps. Na verloop van tijd ging ik mijn preken toch weer uitschrijven. Ik had wel behoefte aan een opfriscursus.

Dus zei ik tegen mezelf: ‘Gooi jezelf er maar in, Peter!’

De training bleek meer dan een opfriscursus. Ik leerde opnieuw om dichter bij mezelf, de Bijbel en mijn hoorders te komen en te blijven. Het werd ook nog eens een confrontatie met mezelf. Dat ervoer ik als verdiepend.

Pauliens stijl van trainen ervaar ik als sprankelend, dynamisch, afwisselend en meedenkend. Ze heeft oog voor iedereen en komt echt ‘langszij’.

In mijn huiswerkgroepje zaten allemaal niet-theologen. Wat we opviel was dat zij vaak ook de vragen stellen die gemeenteleden en gasten ook stellen. Dat heeft me geholpen in mijn preekvoorbereiding meer aan te sluiten bij mijn publiek. En eigenlijk stellen we allemaal dezelfde vragen. Ik kan de training daarom iedereen aanraden, leek of theoloog. Deze training betekent veel voor de kerken en voor het Koninkrijk van God.

Carin Kops, spreker in De Pijler in Lelystad

‘Ik heb bevestigd gekregen dat ik er mag zijn als spreker. Ik heb gezien dat ik mag benoemen wie ik ben als spreker.

Verder heb ik veel geleerd van de exegese. Ik heb ervan genoten, terwijl ik me tijdens mijn Theologiestudie altijd zó dom voelde bij dit soort opdrachten! Op een of andere manier heb ik nu een andere methode aangereikt gekregen, die aansluit bij mijn vermogen, mijn taal, mijn mogelijkheden.

Agnes van den Broek, spreker en trainer bij Agapè

‘Ik sta anders voor een groep, zelfverzekerder, voel me op m’n gemak. Dat merk ik op de bijbelschool, bij trainingen voor Agapè, bij workshops die ik geef.’

Bekijk de ervaring van Tom Rosier (De Pijler Lelystad):

 

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.