Een preek die staat als een huis

Maak een preek die staat als een huis, waarin je de Bijbel laat spreken én je luisteraars van begin tot eind meeneemt

Herken jij dit? 

Je (s)preekt regelmatig in kerken (of je zou dat graag willen).

Je wilt een duidelijke Bijbels verantwoorde kernboodschap overbrengen, die je luisteraars begrijpen. Daarnaast hoop je dat ze erdoor worden geraakt én erdoor worden geïnspireerd voor de nieuwe week.

Je wilt vrijer spreken, zodat je meer contact kunt maken.

Dan herken je dit ook … 

Soms is het een hele worsteling kort en krachtig te formuleren wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Je wilt beter weten hoe je je punt kernachtig kunt maken.

Het valt niet altijd mee om meteen aan het begin de interesse te wekken en om die van begin tot eind vast te houden. Je wilt een steengoede structuur hebben, veel contact maken met je luisteraars en een boodschap brengen waarbij mensen op het puntje van hun stoel luisteren.

Je voelt soms aan dat je preek beter zou kunnen landen, maar je weet niet goed hoe. Je wilt meer van je preekvoorbereiding genieten en met meer vertrouwen op het podium of de preekstoel staan.

Herkenbaar? Welkom bij de training Een preek die staat als een huis!

Waarmee ga je aan het einde naar huis

Je hebt meerdere preken gemaakt en gehouden waarbij je hoorders van begin tot eind geboeid luisteren. Ze begrijpen wat je punt is, snappen wat dit voor hen betekent en worden geïnspireerd om er iets mee te doen. Volwassenen maken aantekeningen. Of leggen juist hun pen neer omdat de boodschap hen raakt. Tieners zeggen thuis dat je nog weleens mag komen. En kinderen kunnen een groot deel van jouw preek volgen.

Je hebt meerdere keren het proces doorlopen van het maken van een preek die staat als een huis. Je hebt feedback gekregen op de preekvoorbereiding, het ontwerp van je preek en de uitvoering. Je hebt als het ware meerdere ‘voorbeeldpreken’ liggen waarop je steeds kunt terugkijken bij het maken van je volgende preken. Met meer plezier, houvast en inspiratie ga je hierna weer verder!

Je hebt ervaren hoe je meer uit je hoofd (of uit je hart) preekt zonder de rode draad kwijt te raken

Peter Bakker

PKN-predikant in Den Haag

Allemaal dezelfde vragen

 

Iemand van de kerkenraad reikte me deze training aan. Ik twijfelde, omdat ik een van de weinige predikanten zou zijn. Bijna twintig jaar geleden volgde ik de training Passie voor preken. Na die training preekte ik enthousiast vanuit mindmaps. Na verloop van tijd ging ik mijn preken toch weer uitschrijven. Ik had wel behoefte aan een opfriscursus.

 

Dus zei ik tegen mezelf: ‘Gooi jezelf er maar in, Peter!’

 

De training bleek meer dan een opfriscursus. Ik leerde opnieuw om dichter bij mezelf, de Bijbel en mijn hoorders te komen en te blijven. Het werd ook nog eens een confrontatie met mezelf. Dat ervoer ik als verdiepend.

 

Pauliens stijl van trainen ervaar ik als sprankelend, dynamisch, afwisselend en meedenkend. Ze heeft oog voor iedereen en komt echt ‘langszij’.

 

In mijn huiswerkgroepje zaten allemaal niet-theologen. Wat we opviel was dat zij vaak ook de vragen stellen die gemeenteleden en gasten ook stellen. Dat heeft me geholpen in mijn preekvoorbereiding meer aan te sluiten bij mijn publiek. En eigenlijk stellen we allemaal dezelfde vragen. Ik kan de training daarom iedereen aanraden, leek of theoloog. Deze training betekent veel voor de kerken en voor het Koninkrijk van God.

Marian Helmus

Nationaal leider Vineyard Benelux

Genoten en geleerd van de groep

“Ik wilde graag een training waarbij aandacht was voor Bijbeluitleg in combinatie met een goede structuur van de preek. Ik wilde minder afhankelijk worden van papier.

 

In de vier dagen zit een mooie opbouw. Eerst krijg je een goede exegetische basis, je wordt ‘gedwongen’ bij de Bijbeltekst te blijven en pas in een later stadium voorbeelden en toepassingen toe te voegen. Ik heb erg genoten van de mensen in de groep: theologen en niet-theologen, diverse kerkelijke achtergronden, ervaren en minder ervaren sprekers. Dat vond ik leuk en leerzaam.

 

Paulien is lekker nuchter en luchtig en ze weet waar ze het over heeft. Ze geeft veel voorbeelden hoe je dingen kunt aanpassen. Ze spoorde ons ter plekke aan een onderdeel van de preek net even anders aan te pakken. De training bestaat niet alleen uit kennisoverdracht, maar vooral uit doen!

 

Door de training ben ik me veel bewuster geworden van het effect van de structuur van mijn preek, en van mijn lichaamshouding en ademhaling. Vlak na de training voelde ik me vooral ‘bewust onbekwaam’, maar dat slijt gelukkig. 😉 Paulien adviseerde me niet te proberen alles meteen anders te doen, maar per preek extra aandacht te schenken aan een bepaald onderdeel. Dat helpt en brengt ontspanning!”

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag 1: Neem je luisteraars mee

 • Je leert hoe je een preek opbouwt waarbij het van begin tot eind cirkelt rondom de kernboodschap.  Dat doen we volgens de IKEA-structuur.
 • Hoe kom je tot een glasheldere en Bijbels verantwoorde kernboodschap? Daar gaan we mee oefenen. Je slaat een brug tussen jouw gekozen Bijbelgedeelte en het dagelijks leven.

Dag 2 en 3*: Stukken van je preek oefenen

 • Je leert hoe je voor afwisseling zorgt in de kern, zodat je de aandacht vasthoudt.
 • Je hoort van de andere deelnemers of je de interesse wekt met het begin van je preek.
 • Je oefent met het geven van erkenning op bezwaren bij je luisteraars.
 • Je ontdekt of je afsluiting bemoedigend, praktisch of uitdagend genoeg is.
 • Je ervaart hoe je ‘losjes’ kunt preken zonder de structuur kwijt te raken.

 

* Tijdens het 2 Maanden Programma krijg je oefeningen voor thuis. Tijdens de Summerschool krijg je hier de tijd voor. Daarom doen we hier tijdens de Summerschool drie dagen over.

Dag 4*: Je preek houden!

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen op stukken van je preek. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar. Je houdt je preek voor een groep van maximaal  vijf medecursisten. Je krijgt feedback op de structuur én de manier waarop je overkomt. Denk bijvoorbeeld aan houding, mimiek en stemgebruik. Je neemt de preek op, zodat je de opnamen kunt terugkijken en zo verankert wat je hebt geleerd.

 

*Tijdens de Summerschool is dit dag 5.

Embert Messelink

directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha

Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor Een preek die staat als een huis. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Maximaal 12 mensen.

Praktisch

Waar en wanneer?

Summerschool 2023: 3 t/m 7 juli

Let op: deze training is 5 dagen achter elkaar. De inhoud is hetzelfde!

(Bezinningscentrum Emmaüs Helvoirt)

 

2 Maanden Programma najaar 2023: 8 september, 6 oktober, 27 oktober en 10 november

(Bunschoten-Spakenburg)

 

2 Maanden Programma voorjaar 2024: 15 maart, 12 april, 26 april, 17 mei

(Bunschoten-Spakenburg)

Praktisch

Hoe laat?

Summerschool 

Maandagochtend half 10 inloop. Start om 10 uur. Het programma duurt tot en met vrijdagavond 19 uur.

 

2 Maanden Programma

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

 

Lees hieronder hoe je met de complete training gegarandeerd ook op lange termijn preken blijft maken die staan als een huis!  

Meld je snel aan, want er nu nog plek!

 

Wil je in korte tijd een grote slag maken?

Meld je dan alleen aan voor de Summerschool of het 2 Maanden Programma (de inhoud is hetzelfde, de opzet is anders)

Hoe ziet het programma eruit na de groepstrainingen? 

Supportgroep meeting 1: Spelen met de structuur

 • Je neemt een preek mee die je binnenkort gaat houden.
 • We bespreken of je preek een heldere structuur heeft.
 • We oefenen een aantal stukjes van de preek.
 • Je leert vier manieren kennen van het noteren van je preek.

Supportgroep meeting 2: Blijf je luisteraars boeien tijdens de kern

 • Hoe zorg je ervoor dat je niet voorspelbaar wordt? Of dat mensen afhaken? Het geheim is variatie in je preek. Niet alleen in het geheel van je preek, maar zeker tijdens de kern.
 • Je oefent met een preek die je de komende tijd gaat houden. Je ervaart hoe je je publiek geboeid houdt door meer variatie in de kern aan te brengen. Denk aan variatie in inhoud, stemgebruik, mimiek et cetera.
 • Je maakt een individuele afspraak.  Je krijgt tijdens een online gesprek feedback van mij op je gehouden preek.

Supportgroep meeting 3: Kruip in de huid van je hoorders

Hoe zorg je ervoor dat je luisteraars niet afhaken? Het helpt om in elke preek stil te staan bij de mogelijke weerstand bij je hoorders. Hoe je dat steeds weer anders doet, ervaar je tijdens deze meeting: denk aan variatie in woordkeuze, volgorde en het soort bezwaren. We scherpen je preekopzet samen aan tijdens een individueel gesprek.

Supportgroep meeting 4: Variatie, variatie, variatie in je afsluiting

We oefenen met diverse afsluitingen, zodat je de mogelijkheden om activerend af te sluiten uitbreidt. Je ontvangt online feedback op je preekopzet of je gehouden preek.

Supportgroep meeting 5: Variaties in je intro

Met wat voor intro wek je interesse? En hoe maak je de link naar de rest van de preek helder? Veel sprekers starten met een verhaal om de interesse te wekken. Maar soms hebben luisteraars geen idee wat de link is met de preek.

Vandaag experimenteer je met diverse intro’s, waarbij de link naar je kernboodschap logisch blijft én je niet voorspelbaar wordt.

Terugkomdag

Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de terugkomdag presenteer je wat je de afgelopen maanden hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt. Je ontvangt op verzoek een persoonlijke opdracht die past bij jouw aandachtspunt.

Laatste dag bijwonen van een 2 Maanden Programma of de Summerschool

Je bent nogmaals welkom bij de laatste dag van een andere training, zodat je je geleerde lessen kunt opfrissen.

Durk de Boer

Spreker, ondernemer en eigenaar van VERANDERSUPPORTERS

Ontroerd

De afgelopen jaren had ik mezelf een tijdrovende preekstijl aangeleerd en daarin wilde ik graag verbetering. Paulien liet me tijdens de Summerschool hierop reflecteren. Dat lukte extra goed doordat Bezinningscentrum Emmaüs een rustgevende en inspirerende plek is. Ik preek nu korter, doordat ik meer focus aanbreng.

Ik raad de training aan iedere spreker aan. Het is echt een cadeau aan jezelf om nieuwe manieren te oefenen, waardoor je weer fris en fruitig kunt voorgaan.

Wat me vooral zal bijblijven, is de impact op mijn geloofsleven. De gesprekken en de dagsluitingen in de kapel hebben me geholpen om het dagelijks contact met God blijvend vorm te geven. Als ik daaraan denk, ontroert het me nog steeds.

Ds. Roelof Tigelaar

GKv Hardenberg Baalderveld

‘Ik spreek nu veel vrijer’

Eerst twijfelde ik nog een beetje, want word ik niet tot iets gedwongen wat niet bij me past? Dat bleek niet zo te zijn en daarom meldde ik me zonder aarzelingen aan voor de volledige training. Ik wilde graag verdieping, meer ervaring opdoen en oefenen, want anders zou ik terugvallen in oude patronen van voorbereiding en preekopzet.

Ik vind het heerlijk me tijdens de training helemaal te richten op het proces van preken maken.

Paulien is direct, oplettend, deskundig, ervaren en nieuwsgierig naar iedere deelnemer. Ze stelt altijd wel een persoonlijke vraag. Ik waardeer het dat ze ruimte geeft voor ieders eigenheid en tegelijkertijd toch iedereen stappen in zijn of haar ontwikkeling laat zetten. Sinds de training spreek ik veel vrijer. Ik weet beter wat ik wil zeggen en dat geeft ontspanning. Door de individuele gesprekken sluit ik mijn preken beter af en geef ik meer erkenning gedurende de hele preek. Het is echt goed feedback te krijgen op meerdere preken en zo in de spiegel te kijken!

Ds. Matthijs van der Welle

GKv Pijnacker-Nootdorp

‘Paulien is de ideale trainer’

Ik maak veel cursussen mee waar de cursusleider gewoon gaat vertellen wat er in het boek staat. Paulien doet dat niet. Ik zie haar als een soort mix van een juf, een spreker en een theoloog, kortom: de ideale trainer. Ze kan goed met groepen werken en mensen empoweren. Ze heeft veel inhoudelijke Bijbelkennis, kent het evangelie persoonlijk en is ervaringsdeskundige in het spreken. Ze is geen poppenspeler die ons maar wat trucjes aanleert. Ze geeft aan waar ze zelf nog mee worstelt. Ze is gelukkig ook maar gewoon een mens.

Na de eerste training wilde ik nog meer leren. Ik twijfelde tussen Een preek die staat als een huis en Steengoed preken. Ik ben blij dat ik Een preek die staat als een huis heb gekozen, want dankzij deze training durf ik nu echt te preken vanaf een mindmap. Mijn preken zijn hierdoor anders van opbouw en anders qua voorbereiding en tegelijkertijd vind ik – en dat bevestigen mijn hoorders – dat ik mijn eigen stijl heb behouden.

De leden van ons groepje waren zo verschillend qua karakter, kerkgenootschap en opleiding en toch leerden we er allemaal van! Ik wil hierna de training Steengoed preken nog gaan doen. Ik blijf graag leren!

Praktisch

Praktische info over de supportgroepen

Data

De data van de meetings met je supportgroep kiezen we samen met je groepje. Je hebt ongeveer één meeting per vier á zes weken. Datum van de terugkomdag volgt nog.

Online meetings 

De meetings duren 2,5 uur, inclusief pauze. De data en de tijden stemmen we onderling af. De groepsgrootte is 3, 4, 5 of 6 personen.

 

Online individuele afspraken 

De gesprekken duren een uur. De datum en de tijd stemmen we steeds samen af. Vaak op maandag, dinsdag of donderdag overdag.Doelgroep

Opleidingsniveau

Ruimte voor de meditatieve voorbereiding

Boeken

Aantal dagen groepstraining

Online feedback 

Individuele Gesprekken

Aantal preken preken waarop je het geleerde toepast.

Prijs Summerschool  

Prijs 2 Maanden Programma

Een preek die staat als een huis

ZONDER SUPPORTGROEPEN

(S)prekers binnen de kerk

HBO of WO (advies)

Tijdens Summerschool:

Facultatieve groepsmomenten, zoals eucharistievieringen en dagsluitingen.


Tijdens 2 Maanden Programma: individueel. 

 


Geloofwaardig spreken en Zin in preken

2 Maanden Programma: 4 dagen
Summerschool: 5 dagen

 Onderlinge feedback.

Geen

Summerschool: 1

2 Maanden Programma: minimaal 1. 

1299 euro

935 euro

Een preek die staat als een huis 

MET SUPPORTGROEPEN EN INDIVIDUELE GESPREKKEN

(S)prekers binnen de kerk

HBO of WO (advies)

Individueel 

Geloofwaardig spreken en Zin in preken

-

Idem,

+ 5 dagdelen in kleine groepjes.

+ Fysieke terugkomdag

+ 1 dag te gast tijdens de laatste dag van een ander 2 Maanden Programma of de Summerschool

Idem,

+ feedback van trainer op Bijbeluitleg en kernboodschap 

+ 4 keer feedback van Paulien na meeting 2 t/m 5 met je supportgroep

4 gesprekken

6 preken

1300 euro, combi-actie 2299 euro (300 euro korting)

1300 euro, combi-actie 1935 euro (300 euro korting)

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!
Inschrijven

Meld je hieronder aan door de juiste training te bestellen. Je krijgt 300 euro korting als je je in één keer aanmeldt voor de volledige training.

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden die grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik geniet ervan om een poosje met je op te trekken en élke fase met je te doorlopen.

De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingen leg ik zo weinig mogelijk uit, zodat we zoveel mogelijk oefenen. Ik zorg voor een veilige setting waarin je feedback krijgt, zodat je volop kunt ervaren wat wel en niet werkt voor je.

Ja maar, ik …

… heb al best veel ervaring. Kom ik niet tussen allerlei beginners?

Tot nu toe komt er een mooie mix van beginners en sprekers, voorgangers en predikanten met meer ervaring. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken.

… heb zo weinig ervaring. Kom ik dan bij allemaal dominees die al goed kunnen spreken? 

Nee hoor. Je bent ook welkom als je aan het begin staat of wilt ontdekken of spreken iets voor je is. De ervaring is dat het een mix is van minder ervaren tot zeer ervaren sprekers. Iedereen stapt op zijn eigen niveau in en leert weer andere dingen. Als een predikant of voorganger per se onder vakgenoten wil zitten zal hij eerder kiezen voor nascholingstrainingen die ik geef aan de Theologische Universiteit in Kampen/Utrecht of Steengoed preken.

… ben een MBO’er. Kan ik dan niet meedoen?

Er hebben meerdere MBO’ers de training gevolgd. Mail even om een belafspraak te maken, zodat we zeker weten of de training iets voor je is.

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

… heb niet zoveel tijd. 

Kies voor de Summerschool, zodat je jezelf in één week onderdompelt in de wereld van de preek.

… weet niet goed of ik zal kiezen voor het 2 Maanden Programma of de Summerschool. 

De inhoud van de training is hetzelfde, maar de dynamiek is anders. Als je tussendoor graag tijd vrijmaakt voor online oefeningen en het geleerde wilt toepassen op meerdere preken, past het 2 Maanden Programma goed. Het proces tijdens de Summerschool lijkt meer op het preekproces in het dagelijks leven: je werkt aan een preek en maakt die af. Als je vastloopt, is er altijd iemand om mee door te praten. Je trekt je een week terug en ontvangt een mooie mix van training, retraite en gezelligheid.

… wil niet in een keurslijf komen te zitten met die IKEA-methode. 

Dat wil ik ook niet! Elke preek is anders. Tijdens het 2 Maanden Programma of de Summerschool leer je hoe de IKEA-structuur werkt. Om niet voorspelbaar te worden, leer je in de online meetings en de gesprekken allerlei manieren om te variëren.

Bekijk de ervaring van Tom Rosier (De Pijler Lelystad):

 

 

 

 

 

Meld je hieronder aan en krijg 300 euro korting als je je in één keer aanmeldt voor de volledige training!

Kun je niet kiezen?

Neem contact op als je wilt dat ik je bel