6 weken programma een preek die staat als een huis paulien vervoorn

 

6 Weken Programma Een preek die staat als een huis

 

Je (s)preekt en …

 • je bent op zoek naar het (door)ontwikkelen van je eigen stijl

 

Je wilt…

 • meer van je voorbereiding genieten
 • loskomen van je papier en toch een duidelijke structuur hebben
 • authentieker overkomen
 • de Bijbel laten spreken
 • je boodschap dichter bij je hoorders brengen
 • (s)preken met (meer) impact
 • groeien in vrijmoedigheid
 • feedback op de manier waarop je overkomt

 

Herken je meerdere beschrijvingen? Welkom!

 

 

 

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

 

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een bijbels verantwoorde boodschap, een goede opbouw en een boeiende presentatie. Voor elk facet trekken we een dag uit. De theorie lees je thuis door, zodat je tijdens de training zoveel mogelijk kunt ervaren wat werkt en wat niet werkt voor je.

 

Het kost veel tijd om een preek te maken. Vaak is het iets dat je vooral in je eentje doet. Je weet dat het beter kan, maar je weet niet precies hoe. In deze training loop je op een gestructureerde én speelse manier alle stappen door. Ik laat je op nieuwe manieren naar je preek kijken en ik zorg ervoor dat je in een veilige setting feedback krijgt.

 

In veel trainingen ligt de nadruk op één van de aspecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede exegese maakt bij een Bijbelgedeelte, maar daarna worstel je er nog steeds mee hoe je er een boeiende preek van maakt. Of je volgt een presentatietraining waar de nadruk ligt op spreekvaardigheid. Daarna vraag je je echter af hoe je dit combineert met het geestelijke proces van preken. In dit 6 Weken Programma daag je jezelf uit om je preek vanuit de diverse invalshoeken te bekijken.

 

Vergelijk het met een architect die een huis bouwt. Hij doorloopt deze drie fases:

1. onderzoeksfase
2. ontwerpfase
3. uitvoeringsfase

 

Tijdens het 6 Weken Programma ga je steeds één trainingsdag aan de slag met een van de fases.  Tussendoor maak je online je huiswerk en krijg je feedback van je werkgroep en van mij. Een maand lang ben je intensief bezig met een preek. Na afloop Skypen we nog een keer, zodat we nog een keer kunnen terugblikken.

 

Verschil met de eendaagse trainingsdag Ontwerp je preek

Dan leer je hoe je je preek opbouwt (fase 2), maar een hoop stappen zul je zelfstandig verder moeten uitwerken. In dit 6 Weken Programma staan we op een intensievere en grondige manier stil bij alle drie de processen van het (s)preken en presenteren.

 

 

Hoe ziet het programma eruit? 

 

Dag 1: Onderzoeksfase 
 • Je (her)ontdekt wat jou motiveert om te (s)preken.
 • Je doorleeft het Bijbelgedeelte dat jij zelf hebt gekozen.
 • Je leert verschillende manieren om je te verplaatsen in je publiek.
 • Je gaat aan de slag met het bestuderen van je Bijbelgedeelte: observeren, begrijpen en toepassen.

 

Dag 2: Ontwerpfase 
 • In de afgelopen drie weken heb je een kernboodschap geformuleerd voor jouw preek of presentatie. Tijdens de trainingsdag ga je deze kernboodschap aanscherpen.
 • Je ontwerpt een mindmap aan de hand van het ‘IKEA-principe’:

 

 

Dag 3: Uitvoeringsfase 


Knipsel-Feedback-preek

 

 

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar doordat je een korte preek houdt waarop je feedback ontvangt.

 

 

 

 

 

 

 

EXTRA’S: 

 1. Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig Spreken thuisgestuurd, zodat je deel 1 (over de onderzoeksfase) alvast kunt doornemen.
 2. Van tevoren krijg je het boek Feedback in de kerk thuisgestuurd.
 3. Tussendoor krijg je huiswerkopdrachten waar je onderling contact over hebt.
 4. Tussendoor houd je een reflectieverslag bij, waarop je feedback van mij ontvangt.
 5. Na afloop van de derde trainingsdag maken we een skype-afspraak (van een half uur) om de balans op te maken en te bespreken waar je je de komende tijd op wilt richten.

 

 

Ja maar, ik …

 

… heb zo weinig ervaring. Kom ik dan bij allemaal dominees die al goed kunnen spreken? 

Nee hoor. Je bent ook welkom als je aan het begin staat of wilt ontdekken of spreken iets voor je is. Tot nu toe is de minderheid van de groep voorganger, predikant of theoloog. Als zij graag een training volgen met andere predikanten en voorgangers, volgen ze namelijk liever Geloofwaardig preken over ongemakkelijke teksten.

 

… heb al best veel ervaring. Kom ik niet tussen allerlei beginners?

Tot nu toe komen er beginners, maar ook mensen met meer ervaring. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken.

 

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

 

… wil niet in een keurslijf komen te zitten met die IKEA-methode. 

Dat wil ik ook niet. 🙂 Ik help je met allerlei ideeën en feedback om mee te experimenteren. Zodat je boodschap beter overkomt. Op een manier die bij jou past.

 

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

 

Wanneer? 

 • Drie vrijdagen: 28 september, 19 oktober en 9 november (Let op: data gewijzigd)

 

 

Hoe laat?

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

 

Waar? 

Kamerik, gemeente Woerden.

 

Investering

 • qua tijd: drie trainingsdagen en minimaal 4 uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.
 • qua geld: 499 euro.
 • Volg je liever de trainingsdagen als bezoeker (zonder de thuisopdrachten en eindgesprek)? Dan doe je mee voor 425 euro.

Carin Kops (spreker in De Pijler in Lelystad): 

‘Ik heb bevestigd gekregen dat ik er mag zijn als spreker. Ik heb gezien dat ik mag benoemen wie ik ben als spreker.

Verder heb ik veel geleerd van de exegese. Ik heb ervan genoten, terwijl ik me tijdens mijn Theologiestudie altijd zó dom voelde bij dit soort opdrachten! Op een of andere manier heb ik nu een andere methode aangereikt gekregen, die aansluit bij mijn vermogen, mijn taal, mijn mogelijkheden.

Agnes van den Broek (spreker en trainer bij Agapè): 

‘Ik sta anders voor een groep, zelfverzekerder, voel me op m’n gemak. Dat merk ik op de bijbelschool, bij trainingen voor Agapè, bij workshops die ik geef.’

Embert Messelink (directeur A Rocha)

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het 6 Weken Programma ‘Een preek die staat als een huis’. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha.

Word je hier blij van?

Zorg dan dan je geen tips mist! Ik beloof je dat ik mijn stinkende best doe om je met iedere mail een bak inspiratie te geven. Vul dus snel je mailadres in :)

Ruim 7000 anderen gingen jou voor. Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.