Laat de Bijbel spreken

Retraite

Eenmalige special: mei 2023

Herken jij dit? 

Je ziet de exegetische en meditatieve voorbereiding als het hart van je preekvoorbereiding, maar toch kom je er in de praktijk niet altijd aan toe zoals je graag zou willen.

Je verdwaalt soms in je eigen gedachten, je hoort jezelf stokpaardjes herhalen, je weet niet goed waar je de juiste informatie kunt vinden of je verdwaalt juist in een veelheid aan achtergrondinformatie en diverse interpretaties, waardoor je twijfelt wat nou eigenlijk de kern van je preek moet worden.

Je wilt als spreker verrast worden door Woord en Geest, zodat je daarna op een bevlogen manier anderen meeneemt in jouw ontdekkingen.

Herkenbaar? Meld je dan aan voor de retraite voor sprekers, voorgangers en predikanten!

Tijdens deze retraite …

(her)ontdek je de waarde om een Bijbelgedeelte te laten spreken.

benader je een Bijbelgedeelte meditatief en breng je een gesprek op gang tussen God, jouzelf en de tekst.

stel je de juiste vragen aan de tekst en zoek je antwoorden op die vragen. Je slaat hierdoor een verantwoorde brug tussen de wereld van de tekst en de tijd van jou en je hoorders.

Annemarie Gerritsen-Jansen

Pastoraal werker

Geïnspireerd en bemoedigd

Ik had al eens een training gevolgd over exegese. Ik vond eigenlijk dat ik het nu wel zelf zou moeten kunnen. Ook vroeg ik me af of het niet ‘te evangelisch’ zou zijn.

 

Ik wil graag leren hoe ik het woord van God kan uitleggen, en heb me toch aangemeld. Ik dacht dat ik de stappen had begrepen, maar dat bleek enorm tegen te vallen op het moment dat ik de theorie moest toepassen. Exegese is voor mij vaak een eenzaam proces. Nu stimuleerden en inspireerden we elkaar in mijn werkgroep. Door de bemoedigingen van de trainers ontdekte ik zelf wat ik nog niet goed had begrepen en kon ik vervolgens de theorie (die gewoon werkt!) wel in de praktijk brengen. Afgelopen zondag preekte ik al anders, terwijl ik het geleerde nog niet eens voldoende had toegepast.

 

Ik raad de training iedereen aan die weleens voorgaat. Ongeacht je kerkelijke stroming of overtuiging. Ik raad het zelfs mensen aan die niet van plan zijn om te gaan preken, maar alleen de Bijbel meer willen doorgronden. Door op deze manier intensief met de Bijbeltekst bezig te zijn, wordt je horizon breder. Je krijgt (opnieuw) inspiratie om je geloof te belijden en toe te passen in je dagelijks leven.

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag 1 (dinsdag 9 mei):

Gelovig lezen wat er staat

Ochtend

We maken we kennis met elkaar en met het Bijbelgedeelte dat als een rode draad door de retraite loopt, namelijk dat van de Emmaüsgangers. Je stapt met beide benen het Bijbelgedeelte in. Vervolgens pas je de opgedane inzichten toe op je eigen Bijbelgedeelte dat je meeneemt naar de retraite.

 

Middag 

s Middags stellen we vragen aan het Bijbelgedeelte over de Emmaüsgangers. Tijdens het tweede deel van de middag pas je de oefeningen toe op het Bijbelgedeelte dat je zelf hebt gekozen. Alle oefeningen helpen je om nog meer uit het Bijbelgedeelte te halen. De nadruk van dag 1 ligt op kijken wat er precies staat in de tekst. 

 

Avond

Tijdens een dagsluiting bespreken we wat het preekproces met jou doet. Net als de Emmaüsgangers kun je soms verward zijn, maar ook hoopvol en verrast doordat Jezus (soms ongemerkt) naast je loopt. We delen onze ervaringen, verlangens en vreugde met God en met elkaar.

Dag 2 (woensdag 10 mei):

Verdiepend lezen wat er staat

Ochtend

Om 8 uur kun je aansluiten bij de eucharistieviering in de kapel. Na het ontbijt starten we met trainingsonderdelen rondom de betekenis voor de oorspronkelijke lezers en hoorders. Meestal kost deze fase van graven en spitten de meeste tijd. Deze fase levert ook de meeste ontdekkingen op. Door te graven en te spitten zul je schatten naar boven halen die je bij oppervlakkig lezen niet ziet.

 

Tijdens het eerste deel van de ochtend laat Robin aan de hand van de Emmaüsgangers zien hoe je:

  • op nieuwe manieren zoekt naar achtergrondinformatie om te begrijpen wat het Bijbelgedeelte toen betekende.
  • antwoorden vindt in handboeken, atlassen en Bijbelcommentaren.

 

Tijdens het tweede deel van de ochtend ga je op zoek naar antwoorden op de vragen die je hebt gesteld bij je eigen Bijbelgedeelte:

  • Je leest in de naslagwerken die je hebt meegenomen en/of je bezoekt eventueel vooraf een bibliotheek om die te lenen
  • Je gaat daadwerkelijk aan de slag, zodat je voldoende achtergrondinformatie verzamelt om tot een geloofwaardige kernboodschap te komen.

 

Middag

‘s Middags neem je de tijd om een en ander te laten landen tijdens een Emmaüswandeling waarin je in tweetallen je Bijbelgedeelte bespreekt.

Het tweede gedeelte van de middag is vrij en heb je de mogelijkheid om in gesprek te gaan met Robin en/of Paulien.

 

Avond

Je bent welkom bij een viering in de kapel en bij een groepsgesprek met het rooms-katholieke beheerdersechtpaar.

Dag 3 (donderdag 11 mei)

Met brandend hart naar huis

Ochtend

Om 8 uur kun je opnieuw deelnemer aan de eucharistieviering in de kapel. Na het ontbijt gaan we verder met de toepassing van je Bijbelgedeelte voor jou en je hoorders.

 

Tijdens het biddend Bijbellezen, mediteren en reflecteren zijn er bepaalde woorden uitgesprongen. Tijdens het onderzoeken van je tekst heb je nagedacht over allerlei verschillen tussen toen en nu. Denk aan verschillen in bijvoorbeeld tijd, taal, cultuur en de plaats in de heilshistorie. Daarnaast zijn er ook overeenkomsten en gedeelde principes tussen de wereld van toen en onze wereld. Deze formuleer je vanochtend.

 

Middag

‘s Middags neem je de tijd voor reflectie en gebed.

In het tweede gedeelte van de middag presenteer je aan elkaar hoe de Bijbel tot jouw eigen hart heeft gesproken en waarin je je hoorders wilt meenemen in je preek.

 

Avond

Na de broodmaaltijd (rond 19 uur) sluiten we de retraite af.

Wim Lengkeek

 Spreker voor VierDeDienst Dalfsen (GKv)

Op zoek naar diepgang

 

Als ik (s)preek, is mijn aanvliegroute vaak thematisch. Het nadeel daarvan is dat ik de Bijbel vanuit een bepaalde optiek benader. Ik wilde ook een preek kunnen maken met een Bijbelgedeelte als uitgangspunt.

 

Eerder volgde ik al de training Een preek die staat als een huis.
Toen gingen we één dag in op tekstonderzoek. Ik had behoefte om er nu dieper op in te gaan.

 

In korte tijd kregen we een stevige onderbouwing aangereikt met veel oefeningen om het ons eigen te maken. Iedereen in de groep was uiteraard anders en daar hielden de trainers goed rekening mee. Ik raad de training aan iedere kerkelijk spreker aan.

 

Zelf volgde ik eerst de training Een preek die staat als een huis 1.
en nu deze. Achteraf had ik het misschien liever andersom gedaan. Ik vind het logischer dat je eerst het uitleggen onder de knie hebt en daarna leert hoe je het overbrengt.

 

Ik ben door de training veel zekerder van mezelf geworden. Ik ben me er veel bewuster van geworden wat ik doe. En hoe.

Extra’s:

Van tevoren krijg je het boek Zin in preken (t.w.v. 24,99 euro) thuisgestuurd

Heb je het boek al? Je ontvangt het als weggeefexemplaar of je ontvangt op dag 1 een ander boek naar keuze.

Je krijgt toegang tot online oefeningen.

Van tevoren krijg je online je eerste feedback op de manier waarop je je Bijbelgedeelte hebt afgebakend.

Na afloop van de retraite spreek je Paulien (een uur lang) via Zoom.

Je blikt terug en je bespreekt het ontwerp van je preek naar aanleiding van de kernboodschap die je tijdens de retraite formuleerde.

In plaats van het Zoomgesprek mag je ook kiezen voor 100 euro korting op een van de trainingen:

Facultatief: Voor 95 euro ontvang je na afloop van de retraite feedback op je kernboodschap van Robin of een van de andere trainers.

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

Praktisch

Waar en wanneer?

Van dinsdag 9 t/m 11 mei.

In bezinningscentrum Emmaüs, een voormalig klooster  in Helvoirt.

Praktisch

Hoe laat?

Vanaf 9.30 uur ben je op dag 1 welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Op de derde dag ronden we rond 19 uur af.

Praktisch

Door wie wordt de training gegeven?

Door ds. Robin ten Hoopen en Paulien Vervoorn.

Robin studeerde theologie en godsdienstwetenschappen in Leiden, Amsterdam (PThU) en Pasadena (Fuller). Tot voor kort was hij Specialist Bijbelwetenschap bij het NBG. Sinds januari 2022 is hij PKN-predikant in Bergambacht. Hij hoopt in 2022 te promoveren op een onderzoek naar onsterfelijkheid in de Bijbel en het Oude Nabije Oosten. Robin neemt je mee in de exegetische voorbereiding van je preek.

Paulien begeleidt sprekers, predikanten en voorgangers bij het maken van hun preek. Zij leidt je in de meditatieve momenten.

Investering

835 euro

tarieven paulien vervoorn geloofwaardig spreken garantieQua tijd: drie trainingsdagen en een aantal uren leeswerk van tevoren

Qua geld: 835 euro. Dit is inclusief twee overnachtingen in een eenpersoonskamer, koffie, thee, maaltijden, online oefeningen, het boek Zin in preken (ter waarde van 25 euro) en een Zoomgesprek na afloop met Paulien.

Waarom zou je kiezen voor een trainingsretraite bij Geloofwaardig Spreken?

Super praktisch! De theorie lees je thuis door. Tijdens de retraite pas je zoveel mogelijk toe.

✓ Je zit in een groep mensen met zeer diverse achtergronden. Alleen dat al verrijkt je manier van Bijbellezen.

De dagen worden ervaren als leerzaam, gezellig en diepgaand. De tijd vliegt om!

Ja maar, ik …

… heb geen theologische achtergrond. 

Dat geeft niet. Zowel sprekers met en zonder theologische achtergrond zijn welkom. Je zult merken dat je je juist daardoor op meerdere momenten aan elkaar kunt optrekken.

… vraag me af of het niveau niet te hoog is voor me.

De training heeft inderdaad hbo-werk- en -denkniveau. Ben je meer een mbo’er en wil je toch graag meedoen? Dat kan zeker. Onze ervaring is dat het leeswerk je wat extra zal tijd kosten, maar dat het goed te doen is als je gemotiveerd bent. Als je het fijn vindt kunnen we ook even telefonisch kennismaken, zodat je zeker weet of je hier op je plek zit.

… preek niet, maar de retraite lijkt me wel heel interessant.

Ook dan ben je welkom. Oud-deelnemers geven aan dat de inhoud ook geschikt is voor ouderlingen, oudsten of kringleiders. Neem even contact op, zodat we kunnen bespreken of je in de groep past.

Waarmee ga je aan het einde naar huis

✓  Je gaat -net als de Emmaüsgangers- naar huis met een brandend hart. Je hebt ervaren hoe je de Bijbel op een andere manier leest. Verrijkend voor je eigen geloofsleven én verdiepend voor de momenten waarop je iets doorgeeft.

Je hebt een kernboodschap geformuleerd voor jouw preek die je thuis verder gaat ontwerpen.

Je hebt een stappenplan in handen waardoor je preek een veel steviger fundament krijgt. Een volgende keer kun je zelf de stappen zetten om een ander Bijbelgedeelte uit te leggen.

Meld je hier aan: