Geloofwaardig uitleggen: training op maat voor interne sprekers van lokale gemeenten

Het fundament onder je preek

Let op: deze training is alleen nog te boeken als lokale gemeente

Herken jij dit? 

Jullie willen als interne sprekers de Bijbel meer laten spreken tijdens de preken.

Je voelt je onzeker over de inhoud, omdat je voor je gevoel weinig theologische bagage hebt. Je wilt geen ‘gekke dingen’ verkondigen.

Je wilt graag meer diepgang in je preken door de Bijbel zelf beter te begrijpen, zodat je een Bijbelgedeelte ook beter kunt uitleggen.

Herkenbaar? Nodig ons dan uit voor de training Geloofwaardig uitleggen voor jullie interne sprekers!

Annemarie Gerritsen-Jansen

Pastoraal werker

Geïnspireerd en bemoedigd

Ik had al eens een training gevolgd over exegese. Ik vond eigenlijk dat ik het nu wel zelf zou moeten kunnen. Ook vroeg ik me af of het niet ‘te evangelisch’ zou zijn.

 

Ik wil graag leren hoe ik het woord van God kan uitleggen, en heb me toch aangemeld. Ik dacht dat ik de stappen had begrepen, maar dat bleek enorm tegen te vallen op het moment dat ik de theorie moest toepassen. Exegese is voor mij vaak een eenzaam proces. Nu stimuleerden en inspireerden we elkaar in mijn werkgroep. Door de bemoedigingen van de trainers ontdekte ik zelf wat ik nog niet goed had begrepen en kon ik vervolgens de theorie (die gewoon werkt!) wel in de praktijk brengen. Afgelopen zondag preekte ik al anders, terwijl ik het geleerde nog niet eens voldoende had toegepast.

 

Ik raad de training iedereen aan die weleens voorgaat. Ongeacht je kerkelijke stroming of overtuiging. Ik raad het zelfs mensen aan die niet van plan zijn om te gaan preken, maar alleen de Bijbel meer willen doorgronden. Door op deze manier intensief met de Bijbeltekst bezig te zijn, wordt je horizon breder. Je krijgt (opnieuw) inspiratie om je geloof te belijden en toe te passen in je dagelijks leven.

Hoe ziet het programma eruit? 

Vooraf

Je krijgt het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd, zodat je je kunt inlezen over de tien stappen die de kern vormen van deze training.

Dag 1: Ontdek wat er staat

Verschillende literaire genres vragen om een verschillende manier van interpreteren. Vandaag oefenen we in ieder geval met deze twee genres:

 • vertellingen in het Oude Testament
 • de brieven

 

Je leest van tevoren hoofdstuk 7 van het boek Geloofwaardig spreken. Hierin staan tien stappen die je helpen om het fundament onder je preek te leggen.

 

Je oefent vandaag met de eerste vijf stappen:

 • Observeer welke teksten eromheen staan.
 • Baken je Bijbelgedeelte af.
 • Geef met verschillende kleuren aan wat je observeert.
 • Bekijk je Bijbelgedeelte als script voor een film. 
 • Bekijk de grondtekst. 

 

Al deze stappen helpen je om nog meer uit het Bijbelgedeelte te halen. De nadruk van dag 1 ligt op kijken wat er nou eigenlijk staat. 

Tijdens en na dag 1 pas je alle stappen toe op een Bijbelgedeelte dat je zelf kiest. Je kiest – in overleg – een Bijbelgedeelte uit de vertellingen in het Oude Testament of de brieven uit het Nieuwe Testament. 

Je ontvangt vandaag de boeken Sleutels tot de Bijbel en Haal meer uit de Bijbel, zodat je thuis verder kunt lezen over het Bijbelboek waaruit jij een tekst hebt gekozen.

Dag 2 Begrijp wat het Bijbelgedeelte toen betekende

De afgelopen weken ben je thuis bezig geweest om in de tekst te kruipen en die te ontleden. Je oefent vandaag opnieuw met meerdere Bijbelgedeelten en genres, zodat je de stappen kent, begrijpt en kunt toepassen. Je ontdekt wat de genres betekenen voor de manier waarop je interpreteert. Ook is er weer tijd om aan je zelfgekozen Bijbelgedeelte te werken.

 

Je gaat verder met de volgende stappen:

 • Je zoekt achtergrondinformatie bij het Bijbelboek om te begrijpen wat het Bijbelgedeelte toen betekende. Denk aan informatie over de tijd, de schrijver, de lezers, de aanleiding van het schrijven of de locatie.
 • Je stelt vragen en je gaat op zoek naar de antwoorden in handboeken, atlassen en Bijbelcommentaren.
 • Je neemt de naslagwerken mee die je hebt, je bezoekt eventueel vooraf een bibliotheek om die te lenen en je gaat vandaag daadwerkelijk aan de slag, zodat je voldoende achtergrondinformatie verzamelt om straks tot een geloofwaardige kernboodschap te komen.
 • Je ordent en vat samen, zodat je voorkomt dat je verzandt in het blijven zoeken …

 

Meestal kost deze fase van graven en spitten de meeste tijd. Deze fase levert ook de meeste ontdekkingen op. Door te graven en te spitten zul je schatten naar boven halen die je bij oppervlakkig lezen niet ziet.

Dag 3 Pas het Bijbelgedeelte toe in het dagelijks leven

Na een zoektocht ben je eindelijk gearriveerd bij de betekenis voor vandaag. Tijdens het onderzoeken van je tekst heb je allerlei verschillen gevonden tussen toen en nu. Je hebt te maken met verschillen in bijvoorbeeld tijd, taal, cultuur en plaats in de heilshistorie. Je leert vandaag onder meer:

 

 • hoe je principes formuleert die altijd en overal gelden.
 • overdenken of het principe overeenkomt met de rest van de Bijbel.
 • overdenken of het principe relevant is voor toen en nu.
 • bedenken of het principe door Jezus is toegepast.

 

Om op een geloofwaardige manier te preken is het belangrijk dat je tijd inbouwt om te reflecteren en je boodschap te doorleven.

 

We oefenen opnieuw met meerdere Bijbelgedeelten en verschillende genres. Thuis pas je het geleerde toe op je eigen Bijbelgedeelte.

 

’s Middags krijg je uitleg over de vervolgopties:

 1. een Zoomafspraak van een uur over je preekschets.
 2. 100 euro korting op de vervolgtraining Een preek die staat als een huis

Wim Lengkeek

 Spreker voor VierDeDienst Dalfsen (GKv)

Op zoek naar diepgang

 

Als ik (s)preek, is mijn aanvliegroute vaak thematisch. Het nadeel daarvan is dat ik de Bijbel vanuit een bepaalde optiek benader. Ik wilde ook een preek kunnen maken met een Bijbelgedeelte als uitgangspunt.

 

Eerder volgde ik al de training Een preek die staat als een huis.
Toen gingen we één dag in op tekstonderzoek. Ik had behoefte om er nu dieper op in te gaan.

 

In korte tijd kregen we een stevige onderbouwing aangereikt met veel oefeningen om het ons eigen te maken. Iedereen in de groep was uiteraard anders en daar hielden de trainers goed rekening mee. Ik raad de training aan iedere kerkelijk spreker aan.

 

Zelf volgde ik eerst de training Een preek die staat als een huis.
en nu deze. Achteraf had ik het misschien liever andersom gedaan. Ik vind het logischer dat je eerst het uitleggen onder de knie hebt en daarna leert hoe je het overbrengt.

 

Ik ben door de training veel zekerder van mezelf geworden. Ik ben me er veel bewuster van geworden wat ik doe. En hoe.

Extra’s:

Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurdHeb je een van de boeken al? Je ontvangt het als weggeefexemplaar of je ontvangt op dag 1 een ander boek naar keuze.

Op dag 1 ontvang je het boek Sleutels tot de Bijbel.

Je krijgt toegang tot online oefeningen. Je leest mee met de mensen uit je supportgroep en je geeft hen feedback.

Je ontvangt feedback vanuit je supportgroep.

Je ontvangt na dag 1,2 en 3 feedback op je Bijbeluitleg van een theoloog (naam nog niet bekend).

Na dag 3 heb je een belafspraak van maximaal een uur, waarin je feedback op je preekopbouw krijgt van Paulien Vervoorn.

Of je ontvangt 100 euro korting als je doorstroomt naar de training Een preek die staat als een huis.

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

Praktisch

Waar en wanneer?

Waar? 

In jullie gemeente.

Wanneer? 

In overleg.

Investering

Neem contact op over de tarieven

tarieven paulien vervoorn geloofwaardig spreken garantieQua tijd: drie trainingsdagen en ongeveer VIJF uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.

Qua geld: Jullie zorgen voor koffie, thee en lunches, huiswerkopdrachten. Wij zorgen voor feedback, eindgesprek en de boeken Geloofwaardig spreken (ter waarde van 20 euro), Haal meer uit de Bijbel (ter waarde van 22,95 euro) en Sleutels tot de Bijbel (ter waarde van 23,15 euro). Neem contact op over de tarieven.

Waarom zou je kiezen voor een training bij Geloofwaardig Spreken?

Super praktisch! De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingen pas je zoveel mogelijk toe.

✓ Je zit in een groep mensen met zeer diverse achtergronden. Alleen dat al verrijkt je manier van Bijbellezen.

De training wordt ervaren als leerzaam en leuk. De dagen vliegen om!

Ja maar, ik …

… heb geen theologische achtergrond. 

Dat geeft ook niet. Juist daarom hebben we deze training voor jou gemaakt.

… vraag me af of het niveau niet te hoog is voor me.

De training heeft inderdaad hbo-werk- en -denkniveau. Ben je meer een mbo’er en wil je toch graag meedoen? Dat kan zeker. Onze ervaring is dat het leeswerk je wat extra zal tijd kosten, maar dat het goed te doen is als je gemotiveerd bent. Als je het fijn vindt kunnen we ook even telefonisch kennismaken, zodat je zeker weet of je hier op je plek zit.

… wil wel graag uit mijn hart blijven spreken. Is het niet heel theoretisch allemaal?

Zeker niet. Thuis lees je je huiswerk door. Tijdens de training doe je allerlei oefeningen, zodat je leert hoe je meer uit een Bijbelgedeelte kunt halen. Je zult juist extra gemotiveerd zijn om het geleerde door te gaan geven!

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

… preek niet, maar de training lijkt me wel heel interessant.

Ook dan ben je welkom. Oud-deelnemers geven aan dat veel meer mensen deze training zouden moeten volgen. Denk aan ouderlingen, oudsten of kringleiders. Of gewoon als je zelf de Bijbel beter wilt begrijpen.

Waarmee ga je aan het einde naar huis

Aan de hand van een zelf gekozen Bijbelgedeelte heb je een kernboodschap geformuleerd, waarbij je meerdere keren feedback hebt gekregen op je tussenstappen. Je bent nu klaar om je preek te gaan ontwerpen.

✓  Je hebt ervaren hoe je de Bijbel op een andere manier leest. Verrijkend voor je eigen geloofsleven én verdiepend voor de momenten waarop je iets doorgeeft.

Je hebt een stappenplan in handen waardoor je preek een veel steviger fundament krijgt. Een volgende keer kun je zelf de stappen zetten om een ander Bijbelgedeelte uit te leggen.