Voor wie?

Je (s)preekt graag of je zou graag willen (s)preken, maar je hebt geen theologische achtergrond.

 

Je wilt …

 • Bijbelse principes doorgeven die je luisteraars kunnen toepassen.
 • de Bijbel laten spreken.

 

Je vraagt je af …

 • hoe je een preek houdt die gebaseerd is op een Bijbelgedeelte.
 • of je thematisch moet spreken of een Bijbelgedeelte als uitgangspunt moet nemen.
 • waar je de juiste achtergrondinformatie vindt.
 • hoe je de Bijbel uitlegt – je weet dat er onderscheid is tussen Leviticus en een evangelie, maar welke consequenties heeft dat voor een preek?
 • hoe je kunt weten welke principes vandaag nog steeds gelden.
 • hoe je op een verantwoorde manier preekt, waarbij je geen ‘gekke dingen’ verkondigt.

 

Heb jij deze vragen?

Meld je dan aan voor Geloofwaardig uitleggen! We gaan ervan uit dat je hbo-werk- en -denkniveau hebt. Twijfel je daaraan? Laat het weten!


 

Geïnspireerd en bemoedigd

 

 

 

Ik had al eens een training gevolgd over exegese. Ik vond eigenlijk dat ik het nu wel zelf zou moeten kunnen. Ook vroeg ik me af of het niet ‘te evangelisch’ zou zijn.

 

Ik wil graag leren hoe ik het woord van God kan uitleggen, en heb me toch aangemeld. Ik dacht dat ik de stappen had begrepen, maar dat bleek enorm tegen te vallen op het moment dat ik de theorie moest toepassen. Exegese is voor mij vaak een eenzaam proces. Nu stimuleerden en inspireerden we elkaar in mijn werkgroep. Door de bemoedigingen van de trainers ontdekte ik zelf wat ik nog niet goed had begrepen en kon ik vervolgens de theorie (die gewoon werkt!) wel in de praktijk brengen. Afgelopen zondag preekte ik al anders, terwijl ik het geleerde nog niet eens voldoende had toegepast.

 

Ik raad de training iedereen aan die weleens voorgaat. Ongeacht je kerkelijke stroming of overtuiging. Ik raad het zelfs mensen aan die niet van plan zijn om te gaan preken, maar alleen de Bijbel meer willen doorgronden. Door op deze manier intensief met de Bijbeltekst bezig te zijn, wordt je horizon breder. Je krijgt (opnieuw) inspiratie om je geloof te belijden en toe te passen in je dagelijks leven.

 

Annemarie Gerritsen-Jansen, pastoraal werker

 

Hoe ziet het programma eruit?

 

Vooraf

Je krijgt de boeken Geloofwaardig spreken en Haal meer uit de Bijbel thuisgestuurd, zodat je je kunt voorbereiden.

 

Dag 1 Ontdek wat er staat 

Ter voorbereiding op de eerste trainingsdag lees je onder meer een aantal hoofdstukken uit het boek Haal meer uit de Bijbel.

Verschillende literaire genres vragen om een verschillende manier van interpreteren. Vandaag oefenen we in ieder geval met deze twee genres:

 • vertellingen in het Oude Testament
 • de brieven

 

Je leest van tevoren hoofdstuk 7 van het boek Geloofwaardig spreken. Hierin staan tien stappen die je helpen om het fundament onder je preek te leggen.

 

Je maakt vandaag een begin met de eerste stappen:

 • Je krijgt meerdere Bijbelgedeelten van diverse genres aangereikt, waarbij je oefent met de eerste stappen uit het boek:
  • Je gaat op zoek naar het thema van een Bijbelboek.
  • Je bakent de Bijbelgedeelten af.
  • Je ervaart meerdere manieren om naar een Bijbelgedeelte te kijken.
  • Je neemt je laptop mee, zodat je kunt inloggen op StudiebijbelOnline. Hierdoor heb je de beschikking over de grondtekst. Je bekijkt welke verschillen je ziet in de Nederlandse vertalingen en waar ze vandaan komen
 • Je kiest – in overleg – een Bijbelgedeelte uit de vertellingen in het Oude Testament of de brieven waarmee je de komende tijd zelf aan de slag gaat. Je weet hoe je de stappen moet toepassen op je eigen Bijbelgedeelte.

 

Je weet hoe je de juiste vragen stelt aan de tekst die passen bij jouw genre. Je ontvangt vandaag het boek Sleutels tot de Bijbel van David Pawson, zodat je thuis verder kunt lezen over het Bijbelboek waaruit jij een tekst hebt gekozen.

 

Dag 2 Begrijp wat het Bijbelgedeelte toen betekende 

De afgelopen weken ben je thuis bezig geweest om in de tekst te kruipen en die te ontleden. Je oefent vandaag opnieuw met meerdere Bijbelgedeelten en genres, zodat je de stappen kent, begrijpt en kunt toepassen. Je ontdekt wat de genres betekenen voor de manier waarop je interpreteert. Ook is er weer tijd om aan je zelfgekozen Bijbelgedeelte te werken.

 

Je gaat verder met de volgende stappen:

 • Je zoekt achtergrondinformatie bij het Bijbelboek om te begrijpen wat het Bijbelgedeelte toen betekende. Denk aan informatie over de tijd, de schrijver, de lezers, de aanleiding van het schrijven of de locatie.
 • Je stelt vragen en je gaat op zoek naar de antwoorden in handboeken, atlassen en Bijbelcommentaren.
 • Je neemt de naslagwerken mee die je hebt, je bezoekt eventueel vooraf een bibliotheek om die te lenen en je gaat vandaag daadwerkelijk aan de slag, zodat je voldoende achtergrondinformatie verzamelt om straks tot een geloofwaardige kernboodschap te komen.
 • Je ordent en vat samen, zodat je voorkomt dat je verzandt in het blijven zoeken …

 

Meestal kost deze fase van graven en spitten de meeste tijd. Deze fase levert ook de meeste ontdekkingen op. Door te graven en te spitten zul je schatten naar boven halen die je bij oppervlakkig lezen niet ziet.

 

Dag 3 Pas het Bijbelgedeelte toe in het dagelijks leven 

Na een zoektocht ben je eindelijk gearriveerd bij de betekenis voor vandaag. Tijdens het onderzoeken van je tekst heb je allerlei verschillen gevonden tussen toen en nu. Je hebt te maken met verschillen in bijvoorbeeld tijd, taal, cultuur en plaats in de heilshistorie. Je leert vandaag onder meer:

 

 • hoe je principes formuleert die altijd en overal gelden.
 • overdenken of het principe overeenkomt met de rest van de Bijbel.
 • overdenken of het principe relevant is voor toen en nu.
 • bedenken of het principe door Jezus is toegepast.

 

Om op een geloofwaardige manier te preken is het belangrijk dat je tijd inbouwt om te reflecteren en je boodschap te doorleven.

 

We oefenen opnieuw met meerdere Bijbelgedeelten en verschillende genres. Thuis pas je het geleerde toe op je eigen Bijbelgedeelte.

 

’s Middags krijg je uitleg over de vervolgopties:

 1. een middag over de IKEA-structuur met bijbehorende eindopdracht: een preekschets, waarbij de nadruk ligt op de kern. Je laat zien dat je het Bijbelgedeelte in de juiste context weet te plaatsen en dat je dit op een boeiende manier kunt overbrengen
 2. eindopdracht en een belafspraak van een uur
 3. 100 euro korting op de vervolgtraining Een preek die staat als een huis

 

Extra:

 • Van tevoren krijg je de boeken Geloofwaardig spreken en Haal meer uit de Bijbel. Heb je een van de boeken al? Je ontvangt het als weggeefexemplaar of je ontvangt op dag 1 een ander boek naar keuze.
 • Op dag 1 ontvang je het boek Sleutels tot de Bijbel.
 • Je krijg toegang tot online oefeningen. Je leest mee met de mensen uit je werkgroep en je geeft hen feedback.
 • Je ontvangt feedback vanuit je werkgroep.
 • Je ontvangt na dag 1, 2 en 3 feedback op je Bijbeluitleg van Debora Krikken.
 • Je ontvangt na dag 3 feedback op je preekschets van Debora Krikken.
 • Na dag 3 heb je een belafspraak van maximaal een uur, waarin je feedback op je preekopbouw krijgt van Paulien Vervoorn.
 • Je ontvangt 100 euro korting als je doorstroomt naar de training Een preek die staat als een huis.

 

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal twaalf mensen.

 

Wanneer? 

Eens per jaar:

2020: 24 september, 29 oktober en 19 november (drie donderdagen)

2021: 23 september, 28 oktober en 18 november (drie donderdagen)

 

Hoe laat?

Vanaf 9.30 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.

 

Waar? 

Woerden.

M.u.v. 28 oktober 2021. We komen dan bij elkaar op de Christelijke Hogeschool Ede, zodat we gebruik kunnen maken van de bibliotheek.

 

Investering

 • tarieven paulien vervoorn geloofwaardig spreken garantieQua tijd: drie trainingsdagen en ongeveer VIJF uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.
 • Qua geld: 695 euro. Dit is inclusief, koffie, thee, lunches, huiswerkopdrachten, feedback, eindgesprek en de boeken Geloofwaardig spreken (ter waarde van 20 euro), Haal meer uit de Bijbel (ter waarde van 22,95 euro) en Sleutels tot de Bijbel (ter waarde van 23,15 euro).
 • Volg je liever de trainingsdagen als bezoeker (zonder de thuisopdrachten en het eindgesprek)? Dan doe je mee voor 545 euro.


 

Deelnemer Geloofwaardig uitleggen.

Op zoek naar diepgang

 

 

Als ik (s)preek, is mijn aanvliegroute vaak thematisch. Het nadeel daarvan is dat ik de Bijbel vanuit een bepaalde optiek benader. Ik wilde ook een preek kunnen maken met een Bijbelgedeelte als uitgangspunt.

 

Eerder volgde ik al de training Een preek die staat als een huis.
Toen gingen we één dag in op tekstonderzoek. Ik had behoefte om er nu dieper op in te gaan.

 

In korte tijd kregen we een stevige onderbouwing aangereikt met veel oefeningen om het ons eigen te maken. Iedereen in de groep was uiteraard anders en daar hielden de trainers goed rekening mee. Ik raad de training aan iedere kerkelijk spreker aan.

 

Zelf volgde ik eerst de training Een preek die staat als een huis.
en nu deze. Achteraf had ik het misschien liever andersom gedaan. Ik vind het logischer dat je eerst het uitleggen onder de knie hebt en daarna leert hoe je het overbrengt.

 

Ik ben door de training veel zekerder van mezelf geworden. Ik ben me er veel bewuster van geworden wat ik doe. En hoe.

 

Wim Lengkeek, spreker voor VierDeDienst Dalfsen (GKv)

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.