Een preek die staat als een huis 1

Eén training, twee varianten: een 2 Maanden Programma in voor-of najaar of een vijfdaagse Summerschool

Herken jij dit? 

Je (s)preekt regelmatig in kerken of je zou dat graag willen

Je wilt een Bijbels verantwoorde kernboodschap neerzetten

Je wilt dat je luisteraars de kern begrijpen en dat ze hierdoor geraakt worden

Dan herken je dit ook … 

Soms is het een hele worsteling kort en krachtig te formuleren wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Je wilt beter weten hoe je je punt kernachtig kunt maken.

Het valt niet altijd mee om meteen aan het begin de interesse te wekken en om die van begin tot eind vast te houden. Je wilt een steengoede structuur hebben, veel contact maken met je luisteraars en een boodschap brengen waarbij mensen op het puntje van hun stoel luisteren.

Je voelt je onzeker over je preek. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe. Je wilt meer van je preekvoorbereiding genieten en met meer zelfvertrouwen op het podium of de preekstoel staan.

Herkenbaar? Welkom bij de training Een preek die staat als een huis 1!

Vijf dagen training, bezinning en gezelligheid

Summerschool in voormalig klooster

In voormalig klooster: bezinningscentrum Emmaüs

Vier dagen training in twee maanden

2 Maanden Programma (in voor- en najaar)

Meest gekozen!

Marian Helmus

Nationaal leider Vineyard Benelux

Genoten en geleerd van de groep

“Ik wilde graag een training waarbij aandacht was voor Bijbeluitleg in combinatie met een goede structuur van de preek. Ik wilde minder afhankelijk worden van papier.

 

In de vier dagen zit een mooie opbouw. Eerst krijg je een goede exegetische basis, je wordt ‘gedwongen’ bij de Bijbeltekst te blijven en pas in een later stadium voorbeelden en toepassingen toe te voegen. Ik heb erg genoten van de mensen in de groep: theologen en niet-theologen, diverse kerkelijke achtergronden, ervaren en minder ervaren sprekers. Dat vond ik leuk en leerzaam.

 

Paulien is lekker nuchter en luchtig en ze weet waar ze het over heeft. Ze geeft veel voorbeelden hoe je dingen kunt aanpassen. Ze spoorde ons ter plekke aan een onderdeel van de preek net even anders aan te pakken. De training bestaat niet alleen uit kennisoverdracht, maar vooral uit doen!

 

Door de training ben ik me veel bewuster geworden van het effect van de structuur van mijn preek, en van mijn lichaamshouding en ademhaling. Vlak na de training voelde ik me vooral ‘bewust onbekwaam’, maar dat slijt gelukkig. ? Paulien adviseerde me niet te proberen alles meteen anders te doen, maar per preek extra aandacht te schenken aan een bepaald onderdeel. Dat helpt en brengt ontspanning!”

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag 1: Neem je luisteraars mee
 • Je leert hoe je een preek opbouwt waarbij het van begin tot eind cirkelt rondom de kernboodschap. Waarbij je hoorders van begin tot eind geboeid luisteren. Ze begrijpen wat je punt is, snappen wat dit voor hen betekent en worden geïnspireerd om er iets mee te doen. Je verlangt ernaar dat volwassenen aantekeningen maken. Of juist hun pen neerleggen omdat de boodschap hen raakt. Dat tieners thuis zeggen dat je nog weleens mag komen. Dat kinderen een groot deel van jouw preek kunnen volgen. Dat doen we volgens de IKEA-structuur.

 

IKEA staat voor:

 • Inspirerend Intro
 • Krachtige Kern
 • Erkenning
 • Activerende afsluiting

 

 • Hoe kom je tot een glasheldere en Bijbels verantwoorde kernboodschap? Daarover gaat het ‘s middags. Je slaat een brug tussen jouw gekozen Bijbelgedeelte en het dagelijks leven. Je volgt als het ware een zeer ingekorte variant van de retraite Laat de Bijbel spreken.

 

 • Bij het 2 Maanden Programma krijg je feedback op je huiswerkopdrachten van een van de co-trainers.
Volgende dagen: Stukken van je preek oefenen
 • Je leert hoe je voor afwisseling zorgt in de kern, zodat je de aandacht vasthoudt.
 • Je hoort van de andere deelnemers of je de interesse wekt met het begin van je preek.
 • Je oefent met het geven van erkenning op bezwaren bij je luisteraars.
 • Je gaat naar huis met het gevoel dat je sommige stukken van je preek al (bijna) af hebt. Of je hebt de tips in handen het thuis toe te passen.
 • Je ervaart hoe je ‘losjes’ kunt preken zonder de structuur kwijt te raken.
Laatste dag: Je preek houden!

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen op stukken van je preek. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar. Je houdt je preek voor een groep van maximaal  vijf medecursisten. Je krijgt van hen feedback op de structuur én de manier waarop je overkomt. Denk bijvoorbeeld aan houding, mimiek en stemgebruik. Je neemt de preek op, zodat je de opnamen kunt terugkijken en zo verankert wat je hebt geleerd.

Extra’s:

Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd, zodat je voorbereid naar de training komt.

Na de training volgt een online meeting (via Zoom) om de balans op te maken en te bespreken waar je je de komende tijd op wilt richten.

Alleen bij het 2 Maanden Programma:

Tussendoor krijg je online opdrachten, zodat je feedback ontvangt op alle stappen van je preek. Je krijgt feedback op je exegese van een van de co-trainers en feedback van je werkgroep en van mij op je preekstructuur.

Alleen bij de Summerschool:

Er is ruimte in het trainingsprogramma om aan je preek te werken. Je hebt daarnaast extra mogelijkheden om bij te wonen zoals een eucharistieviering in de ochtend, een wandeling met opdrachten of een dagsluiting.

Durk de Boer

Spreker, ondernemer en eigenaar van VERANDERSUPPORTERS

Ontroerd

De afgelopen jaren had ik mezelf een tijdrovende preekstijl aangeleerd en daarin wilde ik graag verbetering. Paulien liet me tijdens de Summerschool hierop reflecteren. Dat lukte extra goed doordat Bezinningscentrum Emmaüs een rustgevende en inspirerende plek is. Ik preek nu korter, doordat ik meer focus aanbreng.

Ik raad de training aan iedere spreker aan. Het is echt een cadeau aan jezelf om nieuwe manieren te oefenen, waardoor je weer fris en fruitig kunt voorgaan.

Wat me vooral zal bijblijven, is de impact op mijn geloofsleven. De gesprekken en de dagsluitingen in de kapel hebben me geholpen om het dagelijks contact met God blijvend vorm te geven. Als ik daaraan denk, ontroert het me nog steeds.

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!
Inschrijven

Embert Messelink

directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha

Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het Een preek die staat als een huis. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

Praktisch

Waar en wanneer?

Voorjaar 2023: 10 februari, 3 maart, 24 maart en 14 april (Woerden)

Summerschool 2023: 3 t/m 7 juli (Emmaüs Helvoirt)

Praktisch

Hoe laat?

Summerschool 

Het programma voor de Summerschool ontvang je op maandagochtend. Het programma duurt tot en met vrijdagavond.

 

2 Maanden Programma

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

Investering

1199 euro

Summerschool

Vijf trainingsdagen

 

Ter voorbereiding op de eerste trainingsdag ontvang je een aantal voorbereidende opdrachten en tijdens de Summerschool heb je de tijd om je preek voor te bereiden.

 

Inclusief de boeken Geloofwaardig spreken (t.w.v. 22 euro) en Zin in preken (t.w.v. 25 euro), koffie, thee, maaltijden en overnachtingen in een eenpersoonskamer met douche en toilet. (Wil je gebruik maken van een tweepersoonskamer? Neem contact op!)

835 euro

2 Maanden Programma

Vier trainingsdagen en minimaal 4 uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.

 

Dit is inclusief, koffie, thee, lunches, de boeken Geloofwaardig spreken (t.w.v. 22 euro) en Zin in preken (t.w.v. 25 euro), online opdrachten, tussentijdse feedback en een online groepsmeeting na afloop.Inhoud: een preek van begin tot eind ontwerpen én op de laatste dag houden

Aantal dagen training 

Online oefeningen 

Supportgroep waarin je elkaar online feedback geeft

Online feedback op je Bijbeluitleg en kernboodschap

Aantal preken waarop je  het geleerde toepast

Individueel gesprek 

Aandacht voor de meditatieve voorbereiding 

Inclusief 

Meest genoemde voordelen2 Maanden Programma4

Meerdere

Zelfstandig

koffie, thee, lunches

1. Tussen de trainingsdagen heb je tijd om te werken aan online oefeningen.


2. Tussen de trainingsdagen kun je het geleerde toepassen op meerdere preken.Summerschool5

1

Facultatief: eucharistievieringen en dagsluitingen

koffie, thee, ontbijt, lunch, diner, overnachting op kamer met eigen douche en toilet 

1. Het preekproces lijkt meer op het preekproces in het dagelijks leven: je werkt aan een preek en maakt die af. 

 

2. Als je vastloopt, is er altijd iemand om mee door te praten.


3. Mooie mix van training, retraite en gezelligheid. 


Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden die grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik geniet ervan om een poosje met je op te trekken en élke fase met je te doorlopen.

De theorie lees je thuis door. Tijdens de trainingen leg ik zo weinig mogelijk uit, zodat we zoveel mogelijk oefenen. Ik zorg voor een veilige setting waarin je feedback krijgt, zodat je volop kunt ervaren wat wel en niet werkt voor je.

Ja maar, ik …

… heb zo weinig ervaring. Kom ik dan bij allemaal dominees die al goed kunnen spreken? 

Nee hoor. Je bent ook welkom als je aan het begin staat of wilt ontdekken of spreken iets voor je is. De ervaring is dat het een mix is van minder ervaren tot zeer ervaren sprekers. Iedereen stapt op zijn eigen niveau in en leert weer andere dingen. Als een predikant of voorganger per se onder vakgenoten wil zitten zal hij eerder kiezen voor Geloofwaardig preken over … (nascholing PEP aan de Theologische Universiteit in Kampen) of Steengoed preken.

… heb al best veel ervaring. Kom ik niet tussen allerlei beginners?

Tot nu toe komen er niet alleen beginners, maar ook mensen met meer ervaring. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken.

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

… heb niet zoveel tijd. 

Je kunt de training ook individueel volgen. Of je komt naar de Summerschool, zodat je jezelf in één week onderdompelt in de wereld van de preek.

… wil niet in een keurslijf komen te zitten met die IKEA-methode. 

Dat wil ik ook niet! Elke preek is anders. Tijdens Een preek die staat als een huis 1 leer je hoe IKEA werkt. Om niet voorspelbaar te worden, leer je in Een preek die staat als een huis 2 allerlei manieren om te variëren.

Peter Bakker

PKN-predikant in Den Haag

Allemaal dezelfde vragen

 

Iemand van de kerkenraad reikte me deze training aan. Ik twijfelde, omdat ik een van de weinige predikanten zou zijn. Bijna twintig jaar geleden volgde ik de training Passie voor preken. Na die training preekte ik enthousiast vanuit mindmaps. Na verloop van tijd ging ik mijn preken toch weer uitschrijven. Ik had wel behoefte aan een opfriscursus.

 

Dus zei ik tegen mezelf: ‘Gooi jezelf er maar in, Peter!’

 

De training bleek meer dan een opfriscursus. Ik leerde opnieuw om dichter bij mezelf, de Bijbel en mijn hoorders te komen en te blijven. Het werd ook nog eens een confrontatie met mezelf. Dat ervoer ik als verdiepend.

 

Pauliens stijl van trainen ervaar ik als sprankelend, dynamisch, afwisselend en meedenkend. Ze heeft oog voor iedereen en komt echt ‘langszij’.

 

In mijn huiswerkgroepje zaten allemaal niet-theologen. Wat we opviel was dat zij vaak ook de vragen stellen die gemeenteleden en gasten ook stellen. Dat heeft me geholpen in mijn preekvoorbereiding meer aan te sluiten bij mijn publiek. En eigenlijk stellen we allemaal dezelfde vragen. Ik kan de training daarom iedereen aanraden, leek of theoloog. Deze training betekent veel voor de kerken en voor het Koninkrijk van God.

Waarmee ga je aan het einde naar huis

je hebt een preek gemaakt en gehouden die staat als een huis. Je hebt feedback gekregen op de preekvoorbereiding, het ontwerp van je preek en de uitvoering.

Je hebt ervaren hoe je met een mindmap meer uit je hoofd (of uit je hart) preekt zonder de rode draad kwijt te raken

Je hebt als het ware een ‘voorbeeldpreek’ liggen waarop je steeds kunt terugkijken bij het maken van je volgende preken

Bekijk de ervaring van Tom Rosier (De Pijler Lelystad):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je hieronder aan door de juiste training te bestellen:

Kun je niet kiezen?

Neem contact op als je wilt dat ik je bel

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.