Een preek die staat als een huis

2 Maanden Programma, Summer- en Winterschool of Individueel

Herken jij dit? Jij bent…

iemand die zich afvraagt of het (s)preken iets voor jou is

een beginnende spreker, zodat je leert hoe je vanaf nul een preek voorbereidt en opbouwt

een ervaren spreker. We weten allemaal dat na jaren de routine erin sluipt. De training geeft de nodige oefeningen om je eigen preekstijl eens tegen het licht te houden en je af te vragen: ‘Wat kan beter?’

En je wilt…

alle stappen van het (s)preken doorlopen: zowel het onderzoeken van het Bijbelgedeelte, het ontwerpen van een preek en het uitvoeren ervan

de Bijbel laten spreken

een boodschap brengen waarbij mensen op het puntje van hun stoel naar je luisteren

(meer) van je voorbereiding genieten

met meer vertrouwen op het podium staan

jezelf laten zien

een steengoede structuur hebben voor je preek

feedback op de manier waarop je overkomt

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

 

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een bijbels verantwoorde boodschap, een goede opbouw en een boeiende presentatie. De theorie lees je thuis door, zodat je tijdens de training zoveel mogelijk kunt ervaren wat werkt en wat niet werkt voor je.

 

Het kost veel tijd om een preek te maken. Vaak is het iets dat je vooral in je eentje doet. Je weet dat het beter kan, maar je weet niet precies hoe. In deze training loop je op een gestructureerde én speelse manier alle stappen door. Ik laat je op nieuwe manieren naar je preek kijken en ik zorg ervoor dat je in een veilige setting feedback krijgt.

In veel trainingen ligt de nadruk op één van de aspecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goede exegese maakt bij een Bijbelgedeelte, maar daarna worstel je er nog steeds mee hoe je er een boeiende preek van maakt. Of je volgt een presentatietraining waar de nadruk ligt op spreekvaardigheid. Daarna vraag je je echter af hoe je dit combineert met het geestelijke proces van preken. In Een preek die staat als een huis daag je jezelf uit om je preek vanuit de diverse invalshoeken te bekijken.

 

Vergelijk het met een architect die een huis bouwt. Hij doorloopt deze drie fases:

1. onderzoeksfase

2. ontwerpfase

3. uitvoeringsfase

Tijdens Een preek die staat als een huis ga je aan de slag met alle drie de fases. Je kunt kiezen uit drie varianten:

Speciaal voor jou

Individueel: vijf gesprekken

Nieuw!

Summer- en Winterschool

Vijf dagen in Bezinningscentrum Emmaus

Meest gekozen!

2 Maanden Programma

vier trainingsdagen in twee maanden

Marian Helmus

Nationaal leider Vineyard Benelux

Genoten en geleerd van de groep

“Ik wilde graag een training waarbij aandacht was voor Bijbeluitleg in combinatie met een goede structuur van de preek. Ik wilde minder afhankelijk worden van papier.

 

In de vier dagen zit een mooie opbouw. Eerst krijg je een goede exegetische basis, je wordt ‘gedwongen’ bij de Bijbeltekst te blijven en pas in een later stadium voorbeelden en toepassingen toe te voegen. Ik heb erg genoten van de mensen in de groep: theologen en niet-theologen, diverse kerkelijke achtergronden, ervaren en minder ervaren sprekers. Dat vond ik leuk en leerzaam.

 

Paulien is lekker nuchter en luchtig en ze weet waar ze het over heeft. Ze geeft veel voorbeelden hoe je dingen kunt aanpassen. Ze spoorde ons ter plekke aan een onderdeel van de preek net even anders aan te pakken. De training bestaat niet alleen uit kennisoverdracht, maar vooral uit doen!

 

Door de training ben ik me veel bewuster geworden van het effect van de structuur van mijn preek, en van mijn lichaamshouding en ademhaling. Vlak na de training voelde ik me vooral ‘bewust onbekwaam’, maar dat slijt gelukkig. ? Paulien adviseerde me niet te proberen alles meteen anders te doen, maar per preek extra aandacht te schenken aan een bepaald onderdeel. Dat helpt en brengt ontspanning!”

Hoe ziet het programma eruit? 

Dag 1: Onderzoeksfase
 • Je doorleeft het Bijbelgedeelte dat jij zelf hebt gekozen.
 • Je gaat aan de slag met het bestuderen van je Bijbelgedeelte: observeren, begrijpen en toepassen.
 • Je leert een brug te slaan tussen de Bijbeltekst en het dagelijks leven.
 • Je volgt als het ware in één dag een ingekorte variant van Geloofwaardig uitleggen.
 • Bij het 2 Maanden Programma is Debora Krikken vandaag aanwezig, zodat je kennis maakt met degene die je huiswerkopdrachten nakijkt en je live je vragen kunt stellen.
Dag 2: Ontwerpfase
 • In de afgelopen weken heb je inhoud en ideeën verzameld voor jouw preek of presentatie. Tijdens de trainingsdag ga je je kernboodschap aanscherpen.
 • Je leert hoe je een preek opbouwt waarbij het van begin tot eind cirkelt rondom de kernboodschap. Waarbij je hoorders van begin tot eind geboeid luisteren. Begrijpen wat je punt is, snappen wat dit voor hen betekent en geïnspireerd worden om er iets mee te doen. Je verlangt ernaar dat volwassenen aantekeningen maken. Of juist hun pen neerleggen omdat de boodschap hen raakt. Dat tieners thuis zeggen dat je nog weleens mag komen. Dat kinderen een groot deel van jouw preek kunnen volgen. Dat doen we volgens de IKEA-structuur. IKEA staat voor:
  • Inspirerend Intro
  • Krachtige Kern
  • Erkenning
  • Activerende afsluiting
Dag 3: Uitvoeringsfase

Vandaag oefenen we stukjes van je preek. Je krijgt tips voor je structuur, maar bijvoorbeeld ook voor je houding, je mimiek en je stemgebruik.

Dag 4: Preekdag

Tijdens de vorige dagen heb je al een aantal keren feedback gekregen op stukjes van je preek. Vandaag komt al het geleerde bij elkaar doordat je de preek houdt en hierop feedback ontvangt.

 

De Summer- of Winterschool duurt vijf dagen en wijkt daardoor iets af van bovenstaande. Je hebt de mogelijkheid ‘s morgens een eucharistieviering bij te wonen. Er is ruimte in het programma om aan je preek te werken. Het definitieve programma ontvang je maandagochtend.

Extra’s:

Van tevoren krijg je het boek Geloofwaardig spreken thuisgestuurd, zodat je voorbereid naar de training komt.

Na de training volgt een online meeting (via Zoom) om de balans op te maken en te bespreken waar je je de komende tijd op wilt richten.

Alleen bij het 2 Maanden Programma:

Tussendoor krijg je online opdrachten, zodat je feedback ontvangt op alle stappen van je preek. Je krijgt feedback van je werkgroep, feedback op je exegese van trainer Debora en feedback op je preekstructuur van mij.

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!

Direct inschrijven

Al overtuigd? Schrijf je direct in voor deze training!
Inschrijven

Praktische informatie

Praktisch

Hoe groot is de groep? 

Je zit in een groep van maximaal 12 mensen.

Praktisch

Wanneer?

11 september, 2 oktober, 30 oktober en 13 november 2020 (vier vrijdagen) Wachtlijst!

Winterschool: 25 t/m 29 januari 2021

5 maart, 26 maart, 9 april, 23 april 2021

Summerschool: 5 t/m 9 juli 2021

Praktisch

Hoe laat?

Summerschool en Winterschool

Het programma voor de Summer- of Winterschool ontvang je op maandagochtend. Het programma duurt tot en met vrijdagavond.

 

2 Maanden Programma

Vanaf half 10 ben je steeds welkom voor koffie en thee. Om 10 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond half 5 ronden we dan af.

Praktisch

Waar?

Summerschool en Winterschool 

Bezinningscentrum Emmaus Helvoirt

 

2 Maanden Programma

Woerden.

Embert Messelink

directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha

Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik heb al langere tijd ervaring met spreken en daarnaast heb ik het verlangen om te preken. Gods woord verkondigen vind ik van een andere dimensie en daarom wilde ik me goed voorbereiden. Ik meldde me aan voor het Een preek die staat als een huis. Ik vroeg me af of er allemaal predikanten bij zouden zitten. Het was echter een gemêleerde groep. Ervaring bleek niet zo’n rol te spelen. Sterker nog: ik zat in een subgroepje met een predikant en minder geoefende sprekers en zonder overleg gaven ze me dezelfde feedback. 

 

De grootste winst van de training is dat ik stop met uitschrijven. De aangereikte manier van mindmappen past goed bij mij. Ik kan mijn verhaal inmiddels beter opbouwen, vrijer spreker en meer contact leggen. Het model geeft mij veel ruimte om te spelen met de volgorde van onderdelen die ik wil vertellen. Ik had deze training eerder moeten volgen!

 

Ik raad de training van harte aan, ook bij mensen die al enige spreekervaring hebben. De afwisseling van deze training spreekt me aan: een mooie combi van input, oefenen en feedback geven en ontvangen. Via mijn werk volgde ik pas een training bij een bekend trainingsbureau waar ik bijna het vierdubbele betaalde, terwijl ik er minder voor kreeg. Dankzij de training van Geloofwaardig Spreken sta ik op het punt om vaker te (s)preken. 

Investering

1470 euro

Individueel

Vijf gesprekken van twee uur

 

Huiswerk tussendoor

1099 euro

Summer- en Winterschool

Vijf trainingsdagen

 

Ter voorbereiding op de eerste trainingsdag ontvang je een aantal voorbereidende opdrachten en tijdens de Summer- en Winterschool heb je de tijd om je preek voor te bereiden.

 

Inclusief het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. 20 euro), koffie, thee, maaltijden en overnachtingen in een eenpersoonskamer met douche en toilet. (Wil je gebruik maken van een tweepersoonskamer? Neem contact op!)

735 euro

2 Maanden Programma

Vier trainingsdagen en minimaal 4 uur per week voor het uitwerken van je opdrachten.

 

Dit is inclusief, koffie, thee, lunches, het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. 20 euro), online opdrachten, tussentijdse feedback en een online groepsmeeting na afloop.

Ja maar, ik …

… heb zo weinig ervaring. Kom ik dan bij allemaal dominees die al goed kunnen spreken? 

Nee hoor. Je bent ook welkom als je aan het begin staat of wilt ontdekken of spreken iets voor je is. De ervaring is dat het een mix is van minder ervaren tot zeer ervaren sprekers. Iedereen stapt op zijn eigen niveau in en leert weer andere dingen. Als een predikant of voorganger per se onder vakgenoten wil zitten zal hij eerder kiezen voor Geloofwaardig preken over ongemakkelijke teksten (nascholing PEP aan de Theologische Universiteit in Kampen) of Steengoed preken.

… heb al best veel ervaring. Kom ik niet tussen allerlei beginners?

Tot nu toe komen er niet alleen beginners, maar ook mensen met meer ervaring. In de praktijk zul je merken dat er voldoende ruimte is om de opdrachten op jouw eigen niveau in te steken.

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is om een bijbelse boodschap over te brengen. Overleg even als dit voor jou anders is.

… heb niet zoveel tijd. 

Je kunt de training ook individueel volgen. Of je komt naar de Summer- of Winterschool, zodat je jezelf in één week onderdompelt in de wereld van de preek.

… wil niet in een keurslijf komen te zitten met die IKEA-methode. 

Je kunt de training ook individueel volgen. Of je komt naar de Summer- of Winterschool, zodat je jezelf in één week onderdompelt in de wereld van de preek.

Peter Bakker

PKN-predikant in Den Haag

Allemaal dezelfde vragen

 

Iemand van de kerkenraad reikte me deze training aan. Ik twijfelde, omdat ik een van de weinige predikanten zou zijn. Bijna twintig jaar geleden volgde ik de training Passie voor preken. Na die training preekte ik enthousiast vanuit mindmaps. Na verloop van tijd ging ik mijn preken toch weer uitschrijven. Ik had wel behoefte aan een opfriscursus.

 

Dus zei ik tegen mezelf: ‘Gooi jezelf er maar in, Peter!’

 

De training bleek meer dan een opfriscursus. Ik leerde opnieuw om dichter bij mezelf, de Bijbel en mijn hoorders te komen en te blijven. Het werd ook nog eens een confrontatie met mezelf. Dat ervoer ik als verdiepend.

 

Pauliens stijl van trainen ervaar ik als sprankelend, dynamisch, afwisselend en meedenkend. Ze heeft oog voor iedereen en komt echt ‘langszij’.

 

In mijn huiswerkgroepje zaten allemaal niet-theologen. Wat we opviel was dat zij vaak ook de vragen stellen die gemeenteleden en gasten ook stellen. Dat heeft me geholpen in mijn preekvoorbereiding meer aan te sluiten bij mijn publiek. En eigenlijk stellen we allemaal dezelfde vragen. Ik kan de training daarom iedereen aanraden, leek of theoloog. Deze training betekent veel voor de kerken en voor het Koninkrijk van God.

Is deze training het handigst om mee te starten? 

Dit is inderdaad de meest gekozen training. Zowel door beginnende als ervaren sprekers. Wat is het verschil met …

Geloofwaardig uitleggen?

Bij Geloofwaardig uitleggen leer je hoe je het fundament legt onder je preek. Je leert hoe je een op een verantwoorde manier preekt, waarbij je geen ‘gekke dingen’ verkondigt. Deze training is speciaal ontwikkeld voor niet-theologen. Het heeft met persoonlijke voorkeur te maken met welke training je start.

 

Training bekijken

Een preek die staat als een huis 2?

Je kunt pas meedoen met Een preek die staat als een huis 2 als je Een preek die staat als een huis 1 hebt gevolgd. Bij Een preek die staat als een huis 2 zit je in een kleinere groep (maximaal acht deelnemers). Je past het geleerde steeds toe op een van de preken die je in de weken na de trainingsdag houdt. Na elke trainingsdag bellen we elkaar voor feedback op je preek.

 

Training bekijken

Steengoed preken?

Steengoed preken (6 Maanden Programma) is voor ervaren sprekers die weten hoe ze tot een bijbels verantwoorde boodschap komen. Ze kunnen hun boodschap in een sterke structuur zetten. Tijdens Een preek die staat als een huis zorg je dat het huis staat. Bij Steengoed preken ga je het als het ware verder inrichten en lampen neerzetten om je boodschap op verschillende manieren te belichten. Bij Een preek die staat als een huis werk je aan één preek. Bij Steengoed preken pas je het geleerde toe in minstens vier preken.

 

Training bekijken

 

Hieronder zie je wat handige routes zijn voor beginnende en ervaren sprekers.

Dit zijn de routes voor beginnende sprekers

Dit zijn de de routes voor ervaren sprekers

ervaren sprekers paulien vervoorn training

Kies de optie die het beste bij jou past:

Bekijk de ervaring van Tom Rosier (De Pijler Lelystad):

 

Kun je niet kiezen?

Neem contact op als je wil dat ik je bel

Neem contact op

Wil jij steengoed preken?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. De komende dagen ontvang je als extraatje een blog en een video die je helpen om een steengoede preek te maken.

Ik ben uiteraard zuinig op je gegevens en deel ze niet met anderen. Beloofd.