Preek tandoori

Feedback op je preek: spicy en toch mild

Herken jij dit? 

Je (s)preekt regelmatig.

Je wilt dat je preek een honger opwekt naar Gods Woord.

Je hoopt dat je luisteraars van je preek genieten.

Dan herken je dit ook … 

Soms is het zoeken naar de juiste ingrediënten voor een goede preek.

Je vraagt je af hoe je hoorders je preek beleven.

Je voelt je onzeker over je preek. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe.

Welkom bij preek tandoori!


LYDIA HUIBERS,
SPREKER NGK VEENENDAAL

‘Ik heb nu nog meer zin in de volgende preek’

Omdat ik in mijn leven nog maar twee preken heb gehouden, vroeg ik me af of het niet een beetje te vroeg zou zijn voor feedback. De vergelijking met koken – met kleine aanpassingen in de keuken kun je het eten veel lekkerder maken – hielp me over de streep.

 

Paulien heeft de gave op een bemoedigende en enthousiasmerende manier terug te kijken op de preek. Ze benoemt wat aanspreekt én wat beter kan. Ze vroeg zelfs toestemming om in te zoomen – dat voelde heel veilig. Genietend, liefdevol en ook krachtig vraagt ze door. Ik weet nu hoe ik delen van de preek kan verbeteren en heb nog meer zin in de volgende preek.

Wat is preek tandoori?  

Kip tandoori is een bekend Indiaas gerecht met gemarineerde kippenpoten die in de tandoor, een kleioven, worden gebakken. Het komt aan zijn authentieke smaak door onder meer yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Stel je voor dat jij dit zou bereiden en een professionele kok zou je feedback geven. Hij zal je vast aanwijzingen geven over de ingrediënten (snufje meer, snufje minder) en de wijze van bereiden en opdienen.

 

Zo geef ik je nu feedback om jouw preek te verfijnen. Zodat je die met nog meer impact kunt brengen. Want Gods goede nieuws is het waard dat we dat goed communiceren!

 

Je mailt me (een link naar) een video-opname van een van jouw preken. Je geeft aan waarop je graag feedback wilt ontvangen. Ik bekijk vooraf de opname van jouw preek en leg die naast mijn recept van preek tandoori. Online bespreken we in anderhalf uur jouw preek.

Waarom preek tandoori?

 

You love it or you hate it, zeggen mensen weleens over India. I love it! Afgelopen vijf winters bezocht ik het immense land, en ook op dit moment zou ik er zijn (maar ja, corona). Ik mis de zee en de zon, de prachtige kleuren en heerlijke geuren, de smaak van de curry’s, maar vooral mijn Indiase vrienden. Zij vertellen mij over armoede, onrecht en gebrek aan godsdienstvrijheid. Tijdens de coronacrisis worden hun verhalen schrijnender. Voorgangers kunnen hun gemeenteleden niet bezoeken, de allerarmsten kunnen zich onvoldoende beschermen tegen het virus en nog meer kinderen zijn slachtoffer van cyberseks.

 

Een van de weken die ik deze winter in India zou zijn, maak ik vrij om alsnog van betekenis te zijn. In de week van 25 tot en met 29 januari heb ik ruimte om twintig preken te proeven en te verfijnen.

De opbrengst gaat naar organisaties die ik met eigen ogen aan het werk heb gezien.

 

NB Losse gesprekken alleen nu mogelijk!

Als je mij volgt, weet je dat ik ga voor trainingen met impact. Je snapt dat ik met langere trajecten altijd meer effect kan sorteren dan met een los gesprek. Daarom was ik gestopt met losse gesprekken, maar ik bied het eenmalig opnieuw aan tijdens de Preek Tandoori Week.

Praktische informatie

Praktisch

Voor wie?

Voor sprekers, voorgangers en predikanten. Er is plek voor twintig mensen. Daarom krijgen mensen die nog niet eerder een training of coachingstraject hebben gevolgd bij Geloofwaardig Spreken voorrang.

Praktisch

Wanneer is de Preek Tandoori Week?

In de week van 25 tot en met 29 januari 2021.

Je kunt kiezen uit deze tijdsblokken:

9.00 – 10.30 uur

11.30 – 13.00 uur

14.00 – 15.30 uur

16.30 – 18.00 uur

Praktisch

Wat kost het en wat zijn de goede doelen?

Je doneert minimaal 250 euro.

Je maakt dit bedrag zelf over naar het goede doel en mailt mij het bewijs. Je gift is aftrekbaar van de belasting.

1. World Vision.

Ik bezocht hun indrukwekkende projecten in een sloppenwijk in Mumbai, zie mijn blog over maandverband.

2. Lume / Verre Naasten.

Begin 2020 bezocht ik een hiv-kliniek in New Delhi, gericht op transgenders, sekswerkers, verslaafden en mensen die in armoede leven.

Zie mijn blog over deze prachtige ontmoeting die heel mijn jaar 2020 kleurde.

3.  CAMA Zending.

Vanwege de veiligheid geen details.

4.  Open Doors.

Idem.

6.  International Justice Mission.

Lees over het inspirerende gesprek met Naresh die ik ontmoette bij IJM in Chennai.

Praktisch

Hoe kan ik me aanmelden?

Je meldt je hieronder aan. Daarna ontvang je meer informatie.

Ja maar, ik …

… heb al een keer een training bij je gevolgd. Kan ik me dan nu niet inschrijven?  

Tja. Ik zou je graag helpen, maar heb maar twintig plekken. Meld je via het formulier aan voor de wachtlijst. Wie weet blijft er een plek over.

… weet juist helemaal niet wie jij bent. Waarom zou ik me bij jou aanmelden?

Gaaf dat je via via op deze pagina terecht bent gekomen! Ik werkte eerst in het onderwijs, studeerde in deeltijd hbo theologie en sinds 2012 begeleid ik sprekers, voorgangers en predikanten bij hun preken. Honderden sprekers gingen jou voor: beginnend en ervaren, jong en oud en van katholiek tot Hersteld Hervormd. Ik preek zelf ongeveer 25 zondagen per jaar.

… heb geen video-opname van een preek.  

Heb je wel een geluidsopname? Dat kan ook. Of stuur me je preekopzet.

… Ik heb liever feedback op een preek die ik nog ga houden.  

Dat kan ook! Geen probleem.

… preek niet, maar wil graag feedback op een presentatie. Kan dat ook?

Prima. Noteer het dan even bij de opmerkingen als je je zo aanmeldt.

… meld me niet aan, maar ik wil je werk wel sponsoren.


BERT KAREL FOPPEN,
PKN-PREDIKANT DEN HAAG

‘Ik wilde op mijn blinde vlekken worden gewezen’

Het was voor mij alweer even geleden dat een professional feedback gaf op de voordracht van een preek. Ik wilde op mijn blinde vlekken worden gewezen en verbeterpunten horen. Vooral Pauliens opmerkingen over de structuur hielpen me. Vanuit haar rol als hoorder gaf ze aan wat niet helder was en vanuit haar rol als professional gaf ze me bruikbare tips. Sinds het gesprek let ik er bijvoorbeeld op dat ik met duidelijke tussenzinnen mijn hoorders meeneem, het liefst met een cliffhanger aan het begin.

Wat brengt preek tandoori je?  

Na afloop van het gesprek weet je beter wat al goed gaat en waarom. Dat geeft houvast voor volgende preken.

Je weet welke ingrediënten je volgende keren beter kunt weglaten en welke je juist kunt toevoegen.

Zo mogelijk doen we een paar oefeningen, zodat je niet alleen weet wat anders kan, maar ook het verschil ervaart. Dit geeft je vertrouwen voor je volgende preken.

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

 

Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden met grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.

 

Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik let op alledrie.

Ik sta bekend als iemand die spicy feedback geeft op de inhoud.

 

Spicy en toch mild!

Help je mee 5000 euro op te halen tijdens de Preek Tandoori Week?

Ik wil geen gesprek, maar ik wil graag je werk ondersteunen met een gift.