✓ Je (s)preekt regelmatig.
✓ Je wilt dat je preek een honger opwekt naar Gods Woord.
✓ Je hoopt dat je luisteraars van je preek genieten.
✓ Soms is het zoeken naar de juiste ingrediënten voor een goede preek.
✓ Je vraagt je af hoe je hoorders je preek beleven.
✓ Je voelt je onzeker over je preek. Je weet dat het beter zou kunnen, maar je weet niet goed hoe.
Ik heb Paulien leren kennen als iemand die erg goed is in haar vak en in het analyseren van preken.
Paulien gaf me eerlijke, scherpe en doelgerichte feedback, waardoor ik van een lang verhaal een bondig verhaal kon maken met een sterke intro en afsluiting. Dankzij haar lukt het me minder te zeggen en meer gericht te zijn op mijn publiek, en dat met veel minder voorbereidingstijd.
Kip tandoori is een bekend Indiaas gerecht met gemarineerde kippenpoten die in de tandoor, een kleioven, worden gebakken. Het komt aan zijn authentieke smaak door onder meer yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Stel je voor dat jij dit zou bereiden en een professionele kok zou je feedback geven. Hij zal je vast aanwijzingen geven over de ingrediënten (snufje meer, snufje minder) en de wijze van bereiden en opdienen.
Zo geef ik je nu feedback om jouw preek te verfijnen. Zodat je die met nog meer impact kunt brengen. Want Gods goede nieuws is het waard dat we dat goed communiceren!
Je mailt me (een link naar) een video-opname van een van jouw preken. Je geeft aan waarop je graag feedback wilt ontvangen. Ik bekijk vooraf de opname van jouw preek en leg die naast mijn recept van preek tandoori. Online bespreken we in anderhalf uur jouw preek.
You love it or you hate it, zeggen mensen weleens over India. I love it! Afgelopen vijf winters bezocht ik het immense land, en ook op dit moment zou ik er zijn (maar ja, corona). Ik mis de zee en de zon, de prachtige kleuren en heerlijke geuren, de smaak van de curry’s, maar vooral mijn Indiase vrienden. Zij vertellen mij over armoede, onrecht en gebrek aan godsdienstvrijheid. Tijdens de coronacrisis worden hun verhalen schrijnender. Voorgangers kunnen hun gemeenteleden niet bezoeken, de allerarmsten kunnen zich onvoldoende beschermen tegen het virus en nog meer kinderen zijn slachtoffer van cyberseks.
Een van de weken die ik deze winter in India zou zijn, maak ik vrij om alsnog van betekenis te zijn. In de week van 25 tot en met 29 januari heb ik ruimte om twintig preken te proeven en te verfijnen.
De opbrengst gaat naar organisaties die ik met eigen ogen aan het werk heb gezien.
NB Losse gesprekken alleen nu mogelijk!
Als je mij volgt, weet je dat ik ga voor trainingen met impact. Je snapt dat ik met langere trajecten altijd meer effect kan sorteren dan met een los gesprek. Daarom was ik gestopt met losse gesprekken, maar ik bied het eenmalig opnieuw aan tijdens de Preek Tandoori Week.
Voor sprekers, voorgangers en predikanten. Er is plek voor twintig mensen. Daarom krijgen mensen die nog niet eerder een training of coachingstraject hebben gevolgd bij Geloofwaardig Spreken voorrang.
In de week van 25 tot en met 29 januari 2021.
Je kunt kiezen uit deze tijdsblokken:
9.00 – 10.30 uur
11.30 – 13.00 uur
14.00 – 15.30 uur
16.30 – 18.00 uur
Je doneert minimaal 250 euro.
Je maakt dit bedrag zelf over naar het goede doel en mailt mij het bewijs. Je gift is aftrekbaar van de belasting.
1. World Vision.
Ik bezocht hun indrukwekkende projecten in een sloppenwijk in Mumbai, zie mijn blog over maandverband.
Begin 2020 bezocht ik een hiv-kliniek in New Delhi, gericht op transgenders, sekswerkers, verslaafden en mensen die in armoede leven.
Zie mijn blog over deze prachtige ontmoeting die heel mijn jaar 2020 kleurde.
6. International Justice Mission.
Lees over het inspirerende gesprek met Naresh die ik ontmoette bij IJM in Chennai.
Je meldt je hieronder aan. Daarna ontvang je meer informatie.
Tja. Ik zou je graag helpen, maar heb maar twintig plekken. Meld je via het formulier aan voor de wachtlijst. Wie weet blijft er een plek over.
Gaaf dat je via via op deze pagina terecht bent gekomen! Ik werkte eerst in het onderwijs, studeerde in deeltijd hbo theologie en sinds 2012 begeleid ik sprekers, voorgangers en predikanten bij hun preken. Honderden sprekers gingen jou voor: beginnend en ervaren, jong en oud en van katholiek tot Hersteld Hervormd. Ik preek zelf ongeveer 25 zondagen per jaar.
Heb je wel een geluidsopname? Dat kan ook. Of stuur me je preekopzet.
Dat kan ook! Geen probleem.
Prima. Noteer het dan even bij de opmerkingen als je je zo aanmeldt.
Jarenlang preken voor dezelfde gemeente dreigde uit te lopen op een slijtageslag. Ik had al diverse keren begeleiding gehad, maar zonder bevredigend resultaat. De coaching van Paulien heeft mij echt verder geholpen, getuige de reacties: ‘meer structuur, pakkende intro’s, handvatten om met het gehoorde wat te kunnen en te doen.’ Ik ervaar haar coaching als deskundig, betrokken, stimulerend, kortom: als een zegen. Ik heb weer plezier in het maken preken en voel mij zekerder. Gelukkig geen slijtageslag, maar met nieuw élan ga ik aan de slag!
✓ Na afloop van het gesprek weet je beter wat al goed gaat en waarom. Dat geeft houvast voor volgende preken.
✓ Je weet welke ingrediënten je volgende keren beter kunt weglaten en welke je juist kunt toevoegen.
✓ Zo mogelijk doen we een paar oefeningen, zodat je niet alleen weet wat anders kan, maar ook het verschil ervaart. Dit geeft je vertrouwen voor je volgende preken.
Ik zie veel mensen die -vaak in hun eentje- hun preek voorbereiden. Na afloop krijg je soms wel feedback van gemeenteleden, maar meestal zijn het niet de tips waarmee je verder komt. Als professional kan ik je die wel geven. Ik geniet ervan als ik je met kleine wijzigingen een preek zie houden met grotere impact. Daar doe ik het voor. Omdat Gods goede nieuws het waard is dat het goed gecommuniceerd wordt.
Bij een goede preek vind ik meerdere dingen belangrijk, zoals een Bijbels verantwoorde boodschap, een steengoede opbouw en een boeiende presentatie. Ik let op alledrie.
Ik sta bekend als iemand die spicy feedback geeft op de inhoud.