dorina nauta opwekking preek spreker paulien vervoorn geloofwaardig spreken

Dorina Nauta: ‘Het is juist nu belangrijk dat we ons laten horen’

Dorina Nauta is de eerste Nederlandse vrouw die tijdens een samenkomst op Opwekking sprak. ‘Ik was niet voorbereid op de enorme hoeveelheid reacties.’

 

door Marjon Dijkman – den Hollander

 

Is spreken op Opwekking waar je altijd van droomde?

Vroeger heb ik wel eens gedacht: als ik toch eens mocht spreken op de EO jongerendag… Het is de aard van dit beestje groot te denken. Maar dingen overkomen me ook. Ik wandel met God en zie hoe Hij deuren opent. Dat ik mocht spreken op Opwekking is dus niet iets waar ik altijd van heb gedroomd, maar ik vind het wel bijzonder. In alle nederigheid kan ik echt genieten van een groot podium en de mogelijkheden die God mij geeft. Dat ik de weg mag bereiden voor anderen, een rolmodel kan zijn, zodat anderen zich kunnen spiegelen aan mij en bemoedigd worden om ook hun talenten in te zetten voor Gods koninkrijk.

 

Hoe kijk je terug op je preek op Opwekking?

Ik ervoer echt de rust om te delen wat God me had gegeven. Daar ben ik dankbaar voor, net als voor alle mensen die met me mee hebben gebeden en geleefd.

 

Wat vond je mooier of minder mooi dan je van tevoren had gedacht?

Toen ik het podium afstapte en de dagen erna voelde het heel onwerkelijk, alsof ik droomde. Is dit echt gebeurd? Ik was overweldigd door de vele reacties die ik kreeg. Die ervaar ik als een enorme bevestiging van het verhaal dat ik mocht delen.

Op mijn beurt word ik weer geraakt door de verhalen van mensen die op een of andere manier geraakt zijn door wat ik deelde. God heeft het gebruikt en dat is het mooiste wat er is.

Ik was niet voorbereid op de enorme hoeveelheid reacties, ook ter plekke. In de loop van de dag ben ik ertussenuit gepiept, omdat het even genoeg was. Natuurlijk doet dat iets met me. Ik wil heel graag dicht bij mezelf blijven.

 

Waar heb je vooral van genoten rondom de preek op Opwekking?

Het moment zelf. Vooraf hebben veel mensen me aangemoedigd om er ook echt van te genieten. En dat heb ik met volle teugen gedaan!

 

Het onderwerp van jouw preek was Gods gerechtigheid.

Hoe verbind jij dit met het thema van Opwekking: dieper met de Geest?

Vaak wordt er dan gedacht aan wonderen en genezingen, maar ik denk ook aan gerechtigheid. Gerechtigheid is voor mij de wereld zoals God deze heeft bedoeld en dat is een groot verschil met zoals die nu is. Er wordt weleens gezegd dat Jezus dingen op zijn kop heeft gezet, maar hij heeft juist dingen weer rechtgezet. Als Hij dus zegt in Lucas 4, verwijzend naar Jesaja ‘De Geest des Heren is op mij’, dan is dit de start van het herstelwerk van God. En daar mogen wij aan bijdragen. Rechtdoen op de plek waar jij leeft, God zichtbaar maken in deze wereld. Wetende dat God eens weer alles helemaal recht zal zetten, mogen wij nu alvast ons steentje bijdragen.

 

Hoelang spreek jij zelf al en hoeveel spreek je op dit moment?

Ik heb een hbo-opleiding theologie in Ede gevolgd en mijn eerste preek was voor de tieners van mijn eigen kerk destijds (Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten), toen ik ongeveer 19 jaar was. Inmiddels spreek ik dus al zo’n tien jaar. Ik zou die preek nu nooit meer houden – ik maakte alle beginnersfouten die je kunt maken, maar het was wel een preek die dicht bij mijn hart lag op dat moment. De preek ging over Filippenzen 4 en de boodschap was: don’t worry, be happy.

In het jeugdwerk van de Bethel heb ik veel kunnen oefenen. Ik denk dat dit belangrijk is als je je wilt kunnen ontwikkelen in de talenten die God je heeft gegeven, dat je er mensen om je heen zijn die je kansen geven.

Gemiddeld spreek ik eens in de drie weken. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik maximaal twee keer per maand wil spreken, omdat ik ook graag de dienst in onze eigen kerk bij wil wonen met mijn gezin. Ik spreek in verschillende kerken in het land.

 

Hoe heb je je ontwikkeld in het spreken?

Wat is er nu anders dan je eerste preek tien jaar geleden?

Ik heb sowieso nu meer kennis over Bijbeluitleg en -interpretatie en opbouw van een preek. Daarnaast heb ik veel vlieguren gemaakt. Feedback is belangrijk: ik werkte samen met de predikant van onze kerk en wij lazen elkaars preken. Het is heel kwetsbaar om je uitgeschreven preek te laten lezen. Ook heb ik naar preken van anderen gekeken: wat doen zij, wat maakt deze preek aantrekkelijk? Verder heb ik ontdekt dat verhalen vertellen werkt. Ooit sprak ik voor 12-13 jarigen die alle kanten op gingen, maar geen aandacht hadden voor mijn preek. Totdat ik een verhaal ging vertellen – toen hingen ze aan mijn lippen.

 

Hoe bereid je je voor op een preek?

Welk onderdeel zit er altijd in je voorbereiding?

Ik start altijd vanuit een tekst. De ene keer lees ik ergens een tekst die mij aanspreekt, een andere keer is er een preekrooster waar ik me aan houd. Starten vanuit een thema doe ik niet meer; ik vind het een risico dat je bij een thema de onderbouwing of uitleg probeert te zoeken in de Bijbel. Dan start ik met brainstormen: veel in mijn hoofd, ik ga wandelen, het is een worsteling met mezelf en God. Wat wil God zeggen? Dan doe ik een exegese, vertaal die met een mindmap in de structuur en praat dan met anderen over mijn preek. Ten slotte schrijf ik mijn preek helemaal uit.

 

Sinds bekend was dat je zou spreken op Opwekking, ben je diverse keren geïnterviewd. Op social media kwamen reacties op deze interviews. Veel reacties gingen ook over het spreken als vrouw.

Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die vinden dat een vrouw niet mag spreken?

Ik zoek graag de verbinding. Ik wil dus weten waarom deze mensen dit zo belangrijk vinden, wat drijft hen? Waarschijnlijk willen ze God eren en Hem behagen. Daar zou ik het gesprek over willen voeren, dat is namelijk precies wat ik ook wil. Dus als God mij talent heeft gegeven, wie ben ik dan om te denken dat ik niet mag spreken?

 

Paulien heeft ooit 55 redenen genoemd waarom het geweldig is dat vrouwen (s)preken.

Wat zou jij als 56e reden opgeven?

Als God iemand bekwaam maakt, moet hij of zij dit talent gebruiken. En het is nú juist extra belangrijk dat we allemaal ons geluid laten horen als kinderen van God, het is eigenlijk alle hens aan dek voor een wereld die God nodig heeft. Dan kan je gewoonweg niet de helft van de mensen opzijzetten. (Lees hier de overige redenen.)

 

Als je 103 bent en terugkijkt op je leven: welke preek zou je dan zeker gehouden willen hebben?

Zoals ik al aangaf, overkomen dingen me vaak. God opent deuren voor me.

Op dit moment wil ik een getuige zijn op de plek waar ik ben, mijn verlangen is dat de kerk de handen en voeten van Jezus is in deze wereld. Ik probeer dus vooral gelovigen aan te moedigen die handen en voeten te worden.

 

marjon dijkman deelnemer training spreker preek zoetermeer

 

Dit interview is gehouden door gastblogger Marjon Dijkman-den Hollander. Ze is een van de sprekers in haar eigen kerk Rafaël Gemeenschap Joël in Zoetermeer.

Zij volgde de training Een preek die staat als een huis

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
  • Geloofwaardig spreken en preken wordt niet door jezelf bepaald.De mate waarin je geslaagd bent uit zich in de reacties tijdens en na de preek.Kan bestaan uit mimiek, gelaatsuitdrukkingen of geluidsuitdrukkingen.
    Verwoording door toehoorders wat zij als goed of minder goed ervaren hebben geeft de spreker
    veelal de meeste voldoening.

    augustus 14, 2019 at 5:54 pm

Plaats een reactie