mindmap ikea huis tuinhekje deur bank paulien vervoorn geloofwaardig spreken

Hoe je je preekstructuur makkelijk onthoudt

Tijdens een huwelijksfeest werd Simonides, een dichter uit de oudheid, door een bode naar buiten geroepen. Precies op dat moment stortte het dak in en kwamen de gasten om het leven. Ze waren niet meer te identificeren, maar gelukkig kon Simonides nog precies vertellen wie waar zat. Bij toeval ontdekte hij hierdoor een manier om veel informatie te onthouden. Daarna ontwierp hij de loci-methode, waarbij je informatie koppelt aan locaties in een bekend gebouw. Je loopt bijvoorbeeld denkbeeldig door je eigen huis en bedenkt associaties om de juiste informatie te onthouden. Joshua Foer werd kampioen bij de kampioenschappen geheugen aan de hand van deze methode die hij beschreef in zijn boek Het geheugenpaleis. (Of bekijk de documentaire over het geheugen van De Dokters van Morgen.)

 

Op een vergelijkbare manier onthoud je de structuur van de preek aan de hand van je huis.

 

Stel je voor dat je ergens in een nieuwbouwwijk woont. Je zou het wel tof vinden om wat meer mensen te leren kennen. Je staat in je voortuin bij je tuinhekje en er komt iemand langs. Jullie raken in gesprek met elkaar over de buxusmot in de heg. Net als jij heeft hij last van kaalgevreten hegjes. Ze zien er niet uit! Jij hebt pas bij het tuincentrum iets gekocht wat helpt. Je nodigt hem uit binnen te komen, maar je weet niet eens hoe hij heet. Jullie geven elkaar een hand en je stelt jezelf voor. ‘Dag, ik ben Alex. Ik woon een paar straten verderop’, zegt hij. Je loopt al richting de deur.

 

In de deuropening zeg je: ‘Welkom, Alex! Kom verder. Onder het genot van een bak koffie krijg je drie tips om die buxusmot te bestrijden, zodat jij de rupsen in je eigen tuin te lijf kunt gaan, waardoor je heggen herstellen.’ Omdat hij vieze schoenen heeft, zet hij ze op de mat. Hij hangt zijn jas op aan de kapstok. Op de bank geef je drie tips. Je geeft informatie en je vertelt verhalen. Je ziet Alex twijfelend uit het raam staren. Alsof hij in gedachten naar huis gaat en zich afvraagt of het wel werkt. ‘Werkt het echt?! Bestaat de kans niet dat het volgend jaar weer terugkomt?’ Je vertelt dat je daar ook bang voor was. Je benadrukt dat je de hegjes goed moet blijven nalopen, zodat je tijdig opnieuw maatregelen kunt nemen. Alex is overtuigd. Jullie lopen samen naar de achtertuin. Je daagt hem uit in actie te komen en de tips toe te passen. Je geeft ’m nog een bloem uit je tuin mee, omdat je het zo’n bijzondere ontmoeting vond …

 

Elke locatie staat voor een preekonderdeel … 

 

 • Bij het tuinhekje wek je de interesse op voor de kernboodschap van je preek. Je nodigt als het ware je toehoorders uit mee te gaan in je verhaal.
 • Bij het tuinhekje stel je je zo nodig voor.
 • Bij de deur vertel je wat je toehoorders kunnen verwachten.
 • Bij de mat lees je het Bijbelgedeelte voor.
 • Bij de kapstok vertel je wat de context is van jouw Bijbelgedeelte.
 • Op de bank neem je de tijd om je kernboodschap te vertellen.
 • Bij het raam verplaats je je in de ander. Je erkent zijn bezwaren. Of je zegt eerlijk dat je zelf ook vragen hebt.
 • In de achtertuin ga je aan de slag of geef je een bemoediging mee.

 

 

 

Tip 1: Lees alle blogs met uitleg bij de verschillende preekonderdelen

 

Tip 2: Bestel het boek als je niet kunt wachten en geen enkele nuance wilt missen

 

Tip 3: Meld je aan voor een training waarin je ervaart hoe je de mindmap het beste kunt gebruiken
 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
 • Cees Van Rems
  Beantwoorden

  Ben zeer nieuwsgierig geworden,vandaar mijn berichtje om je nieuwsbrief te ontvangen

  september 5, 2019 at 1:17 pm

Plaats een reactie