preekteam preekvoorbereiding in een groep paulien vervoorn geloofwaardig spreken

Hoe je je preken voorbereidt in een team (deel 2)

In mijn vorige blog kun je lezen waarom het belangrijk is je preek niet in je eentje voor te bereiden, maar met een team. In deze blog geef ik je praktisch gereedschap om te starten met je preekvoorbereiding in een team.

Toen ik mijn preken met een team ging voorbereiden, veranderde mijn manier van preekvoorbereiding compleet. Deze andere werkwijze heeft mijn preekervaring verrijkt en mijn preken aanzienlijk verbeterd. Ze staan veel meer in verbinding met mijn luisteraars. Ik ben ervan overtuigd dat een doelbewuste aanpak met input van anderen op elk niveau van voorbereiding het meest heeft bijgedragen aan de verbetering van mijn preken.

 

Deze blog is met toestemming overgenomen van Lane Sebring van Preaching Donkey.

 

Het is belangrijk om te herkennen wat een team is. Het team kan een structuur hebben van een groep die regelmatig bij elkaar komt of van een verzameling mensen die je zoekt om samen te werken. Ons preekteam bestaat uit pastors die preken in de reguliere diensten, de dienstcoördinator, andere stafleden en een notulist. We ontmoeten elkaar wekelijks.

 

1. We bidden.

Het belangrijkste als team is dat we continu bidden dat onze diensten en preken(series) effectief en krachtig mogen zijn. We erkennen dat het team niets kan zonder Gods omgang met zijn mensen. Dus wij bidden dat Hij ons inzet.

 

2. We bedenken en creëren.

We delen onze ideeën over welk onderwijs de kerk de komende tijd nodig heeft.

 

3. We plannen prekenseries op de korte termijn.

We kijken naar drie preken per keer: de komende week en de twee weken daarop. Voor de weken waarin ik preek, presenteer ik de basisinhoud van mijn preek aan de rest van het team. We proberen het doel en gewenste effect op de luisteraars van de volgende drie preken helder te krijgen. Dit zorgt ervoor dat onze doelen van de dienst in lijn zijn met de boodschap. Het geeft ons ook een handvat om de volgende keer te evalueren. Is het doel behaald?

 

4. We plannen prekenseries op de lange termijn.

We kijken naar de komende maanden en plannen het onderwijs en de preken die we gaan maken. Soms vraagt het een aparte vergadering om verder vooruit te plannen.

 

Na de bijeenkomst verloopt de samenwerking in de loop van de week informeel. Ik zoek daarbij input van een gevarieerd gezelschap om er zeker van te zijn dat mijn teksten ergens op slaan en overbrengen wat ik bedoel.

 

Probeer het eens

Werk met een gestructureerd team

Je kunt een gestructureerd team opstarten dat regelmatig bijeenkomt. Dat team kun je samenstellen met mensen die al betrokken zijn bij de diensten: de aanbiddingsleider, een staflid of een gemeentelid dat betrokken is in de kerk. Het kan verrassend zijn te merken dat er mensen zijn die mee willen werken aan zoiets mysterieus als preekvoorbereiding.

 

Of kies voor een ongestructureerde samenwerking

Je hebt geen vast team nodig om te starten met samenwerking in de preekvoorbereiding; je kunt nu al stappen zetten in die richting. Denk aan je preek in fasen en overweeg welk soort input je kunt krijgen in elke fase.

 

1. Voor de studie begint.

Discussieer over een tekstgedeelte of onderwerp met anderen. Schrijf de ideeën op die uit die discussie komen.

 

2. Als je bent begonnen met de studie.

Neem wat je hebt meegenomen in de eerste tijd van studie mee en vraag rond wat anderen ervan vinden. Wat hebben anderen van dit tekstgedeelte geleerd?

 

3. Als je de grote lijnen hebt.

Neem het concept door met iemand en vraag om feedback. Als je ze hardop hebt geuit, krijgen gedachten meer een vaste vorm.

 

4. Vraag na je preek om feedback.

Om je te helpen in de voorbereiding van de volgende preek, vraag je om feedback. Als je preek goed was: wat maakte hem goed? Als je preek slecht was, wat maakte hem slecht?

 

Deze methode heeft mij veel opgeleverd. Mijn preek start in de goede richting als ik me voorbereid om samen te komen met het team. Het heeft meer vaste vorm in de goede richting gekregen als we het samen doornemen. En wanneer ik studeer, vraag ik rond wat anderen van mijn ideeën vinden. Dit helpt mij om mijn boodschap verder te ontwikkelen.

 

Probeer het eens. Kijk wat er gebeurt. Je zou erachter kunnen komen dat je preekvoorbereiding meer plezier oplevert en je preken effectiever worden.

 

Ik ben wel benieuwd welke kerken in Nederland werken met preekvoorbereiding in teams. Wat is jouw ervaring? Deel je die hieronder?

 

paulien vervoorn preek 2 maanden programma preektraining spreken in het openbaarWil je een preek in een groep voorbereiden?

 

Veel deelnemers van de training Een preek die staat als een huis geven aan dat ze het fijn vinden om feedback te krijgen van hun werkgroep. Zodat je je preek niet zelfstandig hoeft voor te bereiden, maar geniet van de samenwerking met anderen.

 

Welkom! 

Ja, ik wil een preek voorbereiden in een groep!

 

Bron foto:Photo by Randy Fath on Unsplash

 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie