feedback preek feedbacktraining paulien vervoorn geloofwaardig spreken voorganger predikant

Hoe krijg je betere feedback op je preek?

Er is maar weinig zo kwetsbaar als preken. Als je het goed doet, is het een moment waarop je je ziel blootlegt voor de wereld. Het is dan ook logisch om je af te vragen wat mensen vinden van je preek. Je wilt weten of je preek is overgekomen. Heeft God je preek gebruikt om mensen aan te raken? Soms wil je dat iemand je even vertelt dat je het goed hebt gedaan, zodat je je iets beter voelt na een matige preek – wie kent dat gevoel niet?

 

Door Lane Sebring van Preaching Donkey

vertaald door Marco Koffeman

 

De meesten van ons blijven na het houden van een preek achter met het sterke gevoel: bevestig me, vertel me hoe goed mijn preek was, want ik wil voelen dat ik ertoe doe!

Alleen maar positieve feedback is begrijpelijk als die van je moeder of echtgenoot komt. We hebben allemaal iemand nodig die ons aanmoedigt. Maar als je echt beter wilt worden, zul je op zoek moeten gaan naar kritische feedback, naar feedback die een verschil maakt. Je wilt het soort dat je vertelt of je preken ook echt doen wat ze moeten doen – impact hebben, een onvergetelijke indruk achterlaten.

Maar de meeste mensen geven je dit soort feedback niet uit zichzelf. Als je luisteraars iets aardigs willen zeggen over je preek, komen ze over het algemeen niet verder dan een van de volgende opmerkingen:

 

  • Dat was een geweldige preek!
  • Ik heb echt genoten van je preek!
  • Ik was echt aangesproken door je preek!

 

Geen van deze complimenten helpt ons verder. Ze geven je misschien even een goed gevoel, maar ze helpen niet om je preek te verbeteren.

 

Hoe krijg je betere feedback op je preek?

Het sleutelwoord voor de feedback die je zoekt is impact. Als iemand je feedback geeft, wil je weten of je preek impact heeft gehad. Het kan iets zijn wat je hebt gezegd. Het kan de manier zijn waarop je het hebt gezegd. Het kan zijn hoe je een bepaald punt hebt uitgewerkt. Het kan de toepassing bij een Bijbelgedeelte zijn. Het kan letterlijk alles zijn geweest wat je hebt gezegd of gedaan, maar het is vooral belangrijk hoe je preek impact heeft gehad. Dit is belangrijk om te weten, want het helpt je te begrijpen hoe je overkomt op je luisteraars. De meeste negatieve feedback is gebaseerd op miscommunicatie tussen wat de spreker bedoelde en hoe het overkwam. Des te beter je begrijpt hoe je overkomt, des te beter je kunt communiceren met je publiek.

Je wilt op zoek naar feedback die zo specifiek mogelijk is, zodat je vat krijgt op wat echt impact heeft op mensen.

Om het simpel te houden: vraag om een toelichting. Als we het eerdere voorbeeld van de drie meest voorkomende reacties gebruiken:

 

  • Dat was een geweldige preek! Jij vraagt: ‘Waarom? Wat maakte het precies zo geweldig?’
  • Ik heb echt genoten van je preek! Jij vraagt: ‘Waar heb je van genoten? Waarom?’
  • Ik ben echt aangesproken door je preek! Jij vraagt: ‘Door welk deel? Waarom sprak dit je aan?’

 

Al geven ze maar concrete feedback op één specifiek punt, dan nog heb je daar meer aan.

Je voelt je misschien opgelaten om dat in elke situatie te doen, maar doe het zo vaak als je kunt. Het zal je helpen om te begrijpen wat wel en niet werkt. Om beter te worden heb je betere feedback nodig. Soms moet je daar gewoon om vragen.

 

Reageren op negatieve feedback

Louie Giglio zegt dat de voorbereiding op een preek lijkt op een bevalling. Na de zwangerschap en de weeën is dit de preek waar je voor moet gaan. De preek is dan, net als een bevalling, hard werken, maar het is het waard omdat jouw kleine preek je dierbaar is. Je kunt je geen wereld voorstellen zonder jouw kleine preek. Dus het doet zeer als iemand je vertelt dat je preek slecht was. Probeer eens een jonge moeder te vertellen dat haar baby lelijk is. Na haar reactie denk je wel twee keer na voordat je zoiets weer zegt.

 

Je preek is je baby, en soms is je baby gewoon lelijk.

Je moet ervoor oppassen dat je de negatieve feedback persoonlijk opvat, want het kan je vaak juist helpen om te verbeteren. Als jouw luisteraars denken dat je de negatieve feedback niet aankunt, zullen ze die waarschijnlijk ook niet geven. Je moet mensen toestaan eerlijk te zijn over je preek, zelfs als ze met verbeterpunten komen.

Vraag om verduidelijking op dezelfde manier als je doet met positieve feedback, zonder in de verdediging te schieten. Meestal is negatieve feedback specifieker dan positieve, waardoor het vragen om een toelichting ook makkelijker wordt:

 

  • Dat was een verschrikkelijke preek! Jij vraagt: ‘Wat was er zo verschrikkelijk aan?’
  • Ik wenste dat ik dood was tijdens je preek! Jij vraagt: ‘Wat was er in de preek waardoor je niet langer wilde leven?’
  • Ik heb nog nooit zo’n slechte preek gehoord als die van jou! Jij zegt: ‘Ik heb een paar geweldige podcasts voor je.’

 

Ten slotte, als het aankomt op negatieve feedback, hoef je niet alles te slikken. Als je net hebt gepreekt, heb je een adrenalinepiek gehad en ben je niet in de juiste positie om jezelf te verdedigen. Spreek af elkaar later te ontmoeten of geef je e-mailadres, bedank beleefd en laat het daarbij. Je wint er niets mee om hard tegen iemand in te gaan na een preek.

 

 

Smaakt dit naar meer?

Lees ook het hoofdstuk Profiteer van feedback in mijn boek Geloofwaardig spreken!
 

Bron foto: Pexels.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie