preken tieners jongeren tips

7 tips voor preken voor tieners

Preken voor tieners kan extreem uitdagend, maar ook extreem bevredigend zijn. In de jaren dat ik als jongerenpastor werkte, heb ik wel het een en ander geleerd over preken voor tieners. Het was een harde leerschool met vallen en opstaan. Meestal vallen. Dit is geen onuitputtelijke lijst van alles wat je moet weten. Maar hopelijk helpen deze tips sommigen, zodat ze niet dezelfde moeilijke weg hoeven te gaan als ik.

 

door Brandon Hilgemann

vertaling: Henk van ter Meij

 

1. Wees authentiek

Wees jezelf. Probeer vooral niet cool te zijn. Doe niet net of je een tiener bent. Gebruik ook niet hun jongerentaal. Tieners hebben een ingebouwde doen-alsofdetector. Ze ruiken nep al op een kilometer afstand.

We kennen allemaal wel die 40-jarige pastor die veel te hard probeert hip te zijn. Die pastor moet jij niet willen zijn.

We kennen ook allemaal de 20-jarige pastor die ontzettend zijn best doet te lijken op een retro uit de jaren 90. Ook hier geldt: die pastor moet je níet willen zijn.

Tieners willen weten of je écht om ze geeft, of je een authentieke relatie met Jezus hebt, of je écht doet wat je verkondigt.

Authenticiteit is een van de belangrijkste eigenschappen om als spreker te hebben. Het maakt niet uit hoe strak je preek in de lak zit, als jíj niet echt bent, luisteren tieners niet.

 

2. Wees interactief 

Hoe betrek je jouw gehoor erbij? Houd een stemming met handopsteken. Vraag antwoorden op een vraag te schreeuwen. Roep een aantal mensen naar voren voor een visuele illustratie. Vraag je publiek om te staan, te springen, de ogen te sluiten, ergens naar te kijken, een geluid te maken, iets uit te beelden, een spel te spelen, te dansen …

Wat je ook doet, tieners vinden het geweldig om op een boodschap te reageren. Het is altijd beter om een zekere mate van betrokkenheid van je gehoor te vragen dan om ze stil te laten zitten en hun mond te laten houden.

 

3. Vertel verhalen

Jezus was de beste prediker ooit. Hij vertelde veel verhalen. Dat zou jij ook moeten doen. We leven in een wereld die is geobsedeerd door verhalen. Elk tv-programma, elk boek, elke film en elk videospelletje – waar tieners per dag uren zoet mee zijn – bewijst dat verhalen krachtig en belangrijk voor hen zijn.

Goede verhalen eisen de aandacht op. Verhalen zijn hulpmiddelen om hen zelf een waarheid te laten ontdekken, zonder dat jíj die waarheid expliciet naar voren brengt. Let er wel op dat je geen verhaal om het verhaal vertelt. Je moet er een punt mee willen maken.

 

4. Wees grappig

Lachen de tieners? Niet óm je, maar mét je. Je hoeft geen cabaretier te zijn. Je hoeft zelfs niet met de beste grappen te komen. Maak gewoon plezier. Tieners willen lachen. Geef ze daar aanleiding voor.

Gelach breekt muren af waar moeilijk bereikbare tieners zich achter verstoppen. Tieners krijgen er de smaak door te pakken. Lachen vermindert ook de spanning die er kan zijn na een moeilijk gedeelte.

De beste sprekers weten het ene moment hun publiek te laten dijenkletsen van het lachen en het andere moment haar weer aan hun lippen te laten hangen.

 

5. Zeg wat je te zeggen hebt

Hoelang ga je spreken? Ik geloof er niets van dat preken voor tieners maar 15 minuten kunnen duren. Tieners kunnen preken van 30 tot 40 minuten aan. Maar dan moeten die preken wel boeiend zijn. En er moet schot in zitten.

Als je een verhaal vertelt waarbij het te lang duurt voor je tot de clou komt, raak je tieners kwijt. Als je stééhéééds vééhééél tèèhèèè lááhááángzááhááám sprééhééékt, raakt je ze ook kwijt.

Niets is erger dan luisteren naar een jongerenpastor die 15 tot 20 minuten staat te leuteren zonder iets te zeggen. Vaak is dit het gevolg van een slechte voorbereiding.

Schrap meedogenloos de overbodige details als je je preek hebt geschreven. Verwijder alles wat te vaak voorkomt. Vermijd gedachtelijnen die te veel van de kern afleiden.

 

6. Blijf gericht 

Wat is de hoofdgedachte? Preken die indruk maken op tieners, zijn geen 52 puntspreken waarin je alles wat ze nodig hebben in het leven, de revue laat passeren. De beste preken zijn laserstralen die op één specifiek punt zijn gericht. Prent het de tieners in, tot het een teken op hun voorhoofd zal zijn.

Als je je kerngedachte niet in één zin kunt samenvatten, ben je er nog niet klaar voor om de preek te houden.

 

7. Gebruik voorbeelden

Geef praktische voorbeelden tijdens de preek. Veel tieners, in het bijzonder de jonge tieners, hebben moeite met abstracte gedachten. Tieners hebben concrete voorbeelden nodig om ze te helpen begrijpen wat je van ze wilt. Ze hebben specifieke handelingen nodig om ze te helpen de boodschap toe te passen in hun dagelijks leven.

Als je spreekt over dienen, bespreek dan hóe je trouw kunt dienen. Als je spreekt over het liefhebben van je vijanden, geef dan een voorbeeld over hoe ze liefde kunnen laten zien aan die etter van een broertje of aan de pestkop op school.

Denk na over hun wereld en geef ze een aantal eenvoudige, praktische ideeën, zodat ze kunnen toepassen wat ze hebben geleerd.

 

Checklist tienerpreken

Hieronder vind je een checklist. Beantwoord de vragen om je volgende preek te evalueren.

  1. Laat ik iets van mezelf zien?
  2. Geef ik een mogelijkheid voor interactie?
  3. Is mijn preek beeldend genoeg?
  4. Is er iets grappig?
  5. Vermijd ik herhalingen en onnodige elementen?
  6. Heb ik een duidelijke kerngedachte voor de preek?
  7. Geef ik uitdagende en haalbare voorbeelden, zodat tieners de preek in de praktijk kunnen brengen?

 

De blog 7 Tips for Preaching to Teenagers is met toestemming overgenomen van Pastors.com

Bron foto: Pixabay.

 

 

Wil je een uitgebreidere checklist ontvangen voor een steengoede preek?

Laten we eerlijk zijn. De bovenstaande zeven tips zijn niet alleen fijn voor tieners. Íedere preek wordt er beter van.

 

checklist paulien vervoorn geloofwaardig spreken
Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Daarnaast ontvang je regelmatig een mail over (s)preken.
Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie