‘Ik wil graag vaker spreken. Hoe pak ik dat aan?’

‘Ik wil graag vaker spreken. Hoe pak ik dat aan?’

Deze vraag verschijnt regelmatig in mijn mailbox. Of iemand vraagt of het hierover kan gaan tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Ook aan het einde van een training wordt de vraag regelmatig gesteld door beginnende sprekers. Ik merk steeds dat dezelfde tips bleven hangen bij de ander. Daarom zet ik ze nu voor jou op een rijtje.

 

1. Bid

Ga met God in gesprek over je verlangen. Vraag of Hij deuren opent en sluit. Als Hij wil dat je vaker (s)preekt, zal Hij je hierin leiden. Reken daarop. Zo ging het destijds bij mijzelf ook. Ik bad om meer (s)preekverzoeken en die kwamen Goddank op mijn pad.

Bidden dus. Een belangrijke tip. Misschien wel de belangrijkste. En tegelijkertijd klinkt het ook een beetje makkelijk (of overgeestelijk?) als je het hierbij laat. Alsof God alles moet regelen, terwijl jij ook zelf in actie mag komen. Vandaar de volgende praktische tips.

 

2. Grijp elke kans aan

Neem elke uitnodiging aan, hoe klein de groep ook is. Vertel gerust aan jouw Bijbelkring dat je wilt groeien in het spreken en dat je een inleiding wilt geven. Vraag daarna vooral om feedback en vraag vervolgens ook eens bij de Bijbelkring van je broer, zus, vriend, vriendin of schoonmoeder of je welkom bent. Als het steeds beter gaat, gaat er vanzelf iemand vragen of je bereid bent je verhaal ook te delen bij een andere Bijbelkring. Of op een kampvuuravond of een vrouwenavond of bij een jeugdgroep.

Veel sprekers doen eerst ervaring op in kleine groepen.

 

Naar kerken mailen met het verzoek daar te preken in een zondagse samenkomst is not done binnen kerkelijk Nederland. Eerlijk gezegd reageer ik zelf ook een beetje allergisch op mensen die me mailen of ze in mijn thuisgemeente mogen spreken. Soms komt het zelfs desperate over. Als je moet leuren om preekbeurten, is het meestal een teken dat je nog verder mag groeien. Blijf openstaan voor de kleinere groepen en zie hoe je in deze tijd wordt gevormd naar een mogelijke vervolgstap.

 

3. Zorg dat je zichtbaar bent

Vragen of je ergens mag preken is dus niet echt gebruikelijk. Wat overigens wel kan: vertel dat je beginnend spreker bent en dat je beschikbaar bent als er een gat valt. In veel gemeenten is het lastig in de zomervakantie het sprekersrooster te vullen. De groep aanwezigen is dan kleiner en de eisen liggen meestal net iets lager. Misschien is het voor jou een mooie kans om ervaring op te doen. En zij zijn blij dat ze iemand hebben die bereid is te preken. Het is dan wel handig als ze iets van jou kunnen vinden via Google.

 

Maak bijvoorbeeld een website (desnoods met maar een pagina) en zet hier je contactgegevens en een video van jezelf, zodat mensen meteen kunnen zien en horen hoe jij preekt.

 

Je kunt nog zo goed kunnen spreken, maar als je niet vertelt dat je beschikbaar bent en zichtbaar bent, weet niemand je te vinden. Bazuin dus vooral rond dat je beschikbaar bent. Denk aan een bericht op Facebook, LinkedIn, en laat al je vrienden weten dat je ernaar verlangt vaker te spreken.

 

Wat trouwens ook kan: schrijf een gastblog voor Geloofwaardig Spreken. Onderaan de blog verwijs ik dan naar jou. Denk aan een interview met een spreker. Zie bijvoorbeeld het interview van Maartje Kok met Gert van den Brink.

 

Heb je een ander idee? Mail!

 

4. Zorg dat je een betere spreker wordt

Stel je voor dat er in jouw woonplaats twee kappers zijn. De ene kapperszaak staat bekend om een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het personeel is deskundig en aardig (oftewel credible en likeable), en je hoort de naam van de salon regelmatig voorbijkomen in je vriendengroep. Bij de andere kapper zit bijna nooit iemand. Sterker nog: die kapper heeft het kapsel van een vriendin van je een keer vernacheld.  Terwijl ze nota bene langs de kant van de weg advertenties plaatst… Je snapt mijn punt: als je niet goed kunt preken, word je niet gevraagd. Begrijp me goed. Je hoeft echt geen geweldige spreker te zijn om een getuigenis te geven. Preken en spreken is echter iets anders. Preken is een vak.

Zorg dat je geloofwaardig kunt uitleggen wat een Bijbelgedeelte toen betekende en wat dat gedeelte nu voor ons betekent. En zorg dat je dit goed communiceert.

 

Hoe kun je groeien in het spreken?

 

De tips overlappen elkaar …

Geen enkele tip staat op zichzelf. Ik ben ervan overtuigd dat ze elkaar overlappen.

Zo zal

  • een spreker die een training volgt van wie niemand weet, niet vaker worden gevraagd;
  • een spreker die zichtbaar is, maar niet goed kan spreken, niet worden gevraagd;
  • iemand die wel bidt, maar niet bereid is zich te ontwikkelen, niet worden gevraagd.

 

Heb je nog meer tips om vaker gevraagd te worden? Hoe is het bij jou gegaan? Deel het hieronder.

 

ik wil graag doorpraten in een vrijblijvend gesprek
 

Bron foto: Unsplash

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

2 Comments
  • Leuk hoor Paulien. Ik ben niet echt beginnend meer. Zie wel veel herkenning in de dingen die je zegt. Zelf heb ik ook diverse trainingen gegeven, bv in Kartwijk en Grootebroek, maar ook al bij de politie. (s)preken is heerlijk! Misschien kan ik ooit nog iets betekenen in je programma. Hoeft niet hoor. Ik ben alles behalve desperate. Werk genoeg.

    Groetjes,
    Simon

    mei 18, 2020 at 11:57 am

Plaats een reactie