likeability credibility sociale psychologie geloofwaardig paulien vervoorn deskundig aardig

Credibility en likeability

Ruim vijf jaar geleden hield ik mijn eerste trainingsdag. De reacties waren positief. Iemand vertrouwde me zelfs toe bekeerd te zijn tot de mindmap. Toen kwam Elly naar me toe. En Elly zei: ‘Ik vind je in het echt minder aardig dan ik had verwacht. Deskundig, dat wel, maar gewoon minder aardig.’

 

Deskundigheid en aardigheid, binnen de sociale psychologie zijn het twee belangrijke begrippen. Credibility: is iemand geloofwaardig op grond van zijn kennis? Likeability: is iemand sympathiek? Samen bepalen ze of iemand aan- of afhaakt bij een spreker. We hebben ze allebei nodig om contact te maken. Ik hield er een toespraak over tijdens het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

 

Hoe verhoog je je likeability? De drie tips uit de toespraak: 

 

Luister!

We willen gehoord worden. Dat valt niet altijd mee, want als spreker houd je in principe een monoloog. Toch voelen je hoorders aan of je van tevoren hebt geluisterd naar hun vragen. Of je weet wat er leeft.

 

Lach!

Ik verzin het niet, deze tip komt echt uit onderzoeken voort. Mensen die lachen, vinden we aardiger. Waarbij het natuurlijk het mooist is als zo’n lach van binnenuit komt. Het mooiste voorbeeld in mijn eigen leven is een jongen die mijn lach bestempelde als een goddelijke lach. Mijn lach zorgde voor een opening om over Jezus te praten.

 

Laat jezelf zien!

We hebben meer met mensen die op ons lijken. Dit gaat al op in oppervlakkige zaken, maar ook in meer geestelijke zaken. Als wij als sprekers niet alleen onze successen delen, maar ook ons falen, kunnen mensen met ons connecten.

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
  • Jaap Jonk
    Beantwoorden

    Dag Paulien,
    Dat was weer een leerzaam filmpje, dank je wel daarvoor. Ik heb je al uitgebreid verteld hoe goed het is om de mindmap te gebruiken om uit het hoofd te preken. Ik doe het nog steeds, en met toenemend plezier voor mijzelf en de hoorders.
    Toch is er ook nog iets anders. In de cursus komt ook ter sprake dat een preek een heel bijzondere opdracht is. Ik heb het geleerd als een “exegetische opdracht”. Je snapt wel hoe ik het bedoel. Maar ergens schrijf of zeg je ook dat je je als spreker Jezus een plaats kunt geven.
    Dat was en is voor mij ook wel een soort van impuls geweest. Het helpt mij echt om mijn preek meer een echt authentiek verhaal te laten zijn. En ik voel dat dat ook helpt.
    Ik sta er bij wijze van spreken niet meer alleen voor, letterlijk en figuurlijk . En missschien helpt zo’n ontspannen houding ook wel om de likeability te verhogen.
    Hoe dan ook; het helpt. Zondag heb ik een ingewikkelder preek. Ook vanwege 4 en 5 mei wat ik altijd wel een thema vind.
    Ik heb het dus vandaag wel helemaal uitgeschreven en het wordt een hele opdracht om dat weer teeug te brengen naar de mindmap waarmee ik vanmorgen begon.
    Her is ook goed om daar een week over te doen, ik bedoel, om het je dan weer zo eigen te maken dat het verhaal weer staat als een huis!

    Hartelijke groet!
    Jaap Jonk

    april 23, 2018 at 8:30 pm

Plaats een reactie