preekergernissen irritaties saaie preek tips spreken

Zo voorkom je jeuk bij je toehoorders

Het valt niet mee om elke week een steengoede preek te houden. Maar misschien ook niet om elke week naar jou te moeten luisteren. Vijf tips waarmee je jeuk bij je toehoorders kunt voorkomen.  

 

Stop wanneer je je punt hebt gemaakt

 

Het is jammer wanneer mensen afhaken omdat jij in herhaling valt. Waarom zou je doorgaan met spreken als je je punt hebt gemaakt? Daag jezelf eens uit om in 18 minuten, de maximale spreektijd van de razendpopulaire TED-talks, te (s)preken. Grote kans dat je gaat schrappen in je herhalingen en zijpaden. En dat je publiek beter kan samenvatten wat je hebt verteld.

 

Besteed aandacht aan de tekst, de oorspronkelijke hoorder en de relevantie voor vandaag


Het lijkt misschien een inkoppertje, maar zodra je een van deze drie bouwstenen mist, verlies je aan diepgang. En in dat geval gaan luisteraars aangeven dat ze de balans missen. Neem de tijd om je in te leven in de tekst, te studeren op de oorspronkelijke betekenis en principes in de Bijbel. Denk erover na of je voorbeelden uit je eigen leven kunt noemen. Als je elke week in dezelfde gemeente (s)preekt, zit misschien niet iedereen op je persoonlijke voorbeelden te wachten. Denk dat echter niet te snel. Je bent een identificatiefiguur. Je mag het Woord delen, maar ook je leven.

 

Meer info over de retraite Laat de Bijbel spreken
 

Vat je boodschap voor jezelf samen in één zin


Tijdens trainingen geef ik vaak de opdracht om je boodschap samen te vatten in één zin. Ik hoor dan meestal een hoop gekreun, gesteun en gezucht. Je wilt zoveel meer zeggen! Maar zolang je je boodschap zelf niet kort kunt weergeven, zal het voor je luisteraars ook lastig zijn die eruit te filteren. Of je hoort bij de koffie verschillende samenvattingen circuleren.

Vraag je bij alles wat je vertelt af of het nog cirkelt om die ene zin. Laat gerust een kernzin terugkomen. Niet als eindeloze herhaling (dat wordt juist niet gewaardeerd), maar als hulpmiddel om te herkennen waar het je werkelijk om gaat. Vergelijk het met een krachtige reclameboodschap die goed onthouden wordt.

 

Praat zoals normaal

 

Als je tijdens je preek een andere stem opzet, word je door veel mensen minder serieus genomen. (Overigens lijkt alsof je in sommige kringen juist serieuzer wordt genomen mét die preektoon.)

Mijn advies: praat vooral gewoon. Vraag bijvoorbeeld een bekende om op de voorste rij te gaan zitten. Kijk hem aan. Grote kans dat je je preekstem niet opzet. Train je stem.

 

Formuleer hoe je publiek de boodschap kan toepassen

 

Geef voor jezelf antwoord op een aantal vragen:

  • Wat moeten je toehoorders weten? En waarom?
  • Wat moeten ze begrijpen? En waarom?
  • Wat moeten ze ermee kunnen? En waarom?
  • Met welk gevoel wil je dat je hoorders naar huis gaan?
  • Hoe zou de wereld eruitzien als alle mensen toepassen waartoe jij hen oproept?

Hoe concreter je de derde vraag beantwoordt, hoe praktischer de toepassing zal zijn.

 

Ik droom ervan dat iedereen preken hoort waar hij of zij blij van wordt. Waarvan je spontaan je buren gaat uitnodigen om mee te gaan. Omdat er ideeën gedeeld worden die de hele wereld moet leren kennen.

 

Maar ik geef je niet de garantie dat niemand zich meer ergert aan jouw preken. Zelfs van Jezus’ preken kregen mensen jeuk …

 

Een vergelijkbare blog verscheen eerder in 2013 n.a.v. de top-5 van preekergernissen die CIP publiceerde.

 

 

 

paulien vervoorn preek 2 maanden programma preektraining spreken in het openbaar

Wil je getraind worden in het houden van een krachtige preek waarin je erkenning geeft aan je hoorders?

 

 

 

 

 

 

Bron foto: Pixabay.

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie