Waarom je je preek zou moeten oefenen

Een van de meest verwaarloosde aspecten van de voorbereiding op een preek is het oefenen. Met oefenen bedoel ik: de hele boodschap in je eentje preken (of voor een paar mensen) voordat je op de kansel staat. De tegenzin tegen oefenen varieert. Sommige voorgangers vinden het misschien ongemakkelijk om tegen zichzelf te preken. Ze hebben helemaal gelijk trouwens. Het is ongemakkelijk, maar dat betekent niet dat je het niet moet doen. Anderen vermijden het wellicht omdat ze denken dat het niet nodig is. Of ze hebben er gewoon nooit over nagedacht.

 

door Lane Sebring

vertaald door Suzanne Struiksma

 

Lane Sebring van Preaching Donkey wil laten zien waarom hij gelooft dat de vaak overgeslagen stap van oefenen essentieel is om je preek goed te kunnen overbrengen.

 

Waarom je je preek zou moeten oefenen …

 

1. Om precies te weten wat je kunt verwachten tijdens het preken

 

De eerste keer dat er woorden uit je mond komen voor een specifieke preek zou niet moeten zijn op het moment dat je in de kerk preekt. Er zijn te veel variabelen die roet in het eten kunnen gooien. Misschien heb je te veel materiaal en loop je het gevaar te lang te preken doordat je niet doorhad dat het hilarische verhaal over je eerste date met je vrouw zo veel tijd in beslag zou nemen. Je overgangen en bruggetjes van de ene naar de andere gedachte lijken in je hoofd soms heel logisch, maar zodra je er woorden aan probeert te geven, kan je verhaal als los zand uit elkaar vallen. Oefenen helpt je om van tevoren te weten hoe alles in elkaar zit en waar de gaten zitten.

 

Dit is ook waarom je aanbiddingsleider een lied 57 keer oefent voordat hij het op zondag één keertje zingt… een nummer dat iemand anders heeft geschreven, dat na vijf minuten weer voorbij is en dat hij waarschijnlijk al eerder heeft gespeeld. Waarom doet hij zo veel moeite? Om zeker te weten wat hij op zondag kan verwachten. Dit helpt om te leiden zonder afleiding, om te kunnen focussen op het hier en nu in plaats van te moeten bedenken wat het volgende akkoord ook alweer is.

Jouw voorbereiding helpt op dezelfde manier. Dit betekent niet dat de Heilige Geest je niet kan leiden in het moment zelf, maar wel dat je je zo goed voorbereidt dat je vrij bent om de leiding van de Geest te volgen in plaats van druk bezig te zijn met je volgende gedachte.

 

2. Om te ontdekken waar je aantekeningen, je presentatie en je gedachten niet met elkaar kloppen

 

Wanneer je leest, gebruik je een ander deel van je hersenen dan wanneer je luistert, en voor spreken gebruik je wéér een ander gedeelte. Dus als je niet oefent bij het voorbereiden van een preek, gebruik je maar één deel van je hersenen. Je leest wat je hebt geschreven. Dan ga je staan om de woorden uit te spreken terwijl de gemeente luistert. Twee derde van de aandacht die je besteedt aan het bijschaven van je preek, gebruik je pas op het moment zelf in plaats van eerder tijdens het oefenen: spreken en luisteren.

 

Een van de grootste voordelen van oefenen is dat je drie verschillende delen van je hersenen kunt gebruiken om te evalueren hoe je preek overkomt. Terwijl je brein bezig is de inhoud van je preek op drie verschillende manieren te verwerken, kun je nagaan of je presentatie klopt met het verhaal. Wanneer ik oefen, merk ik bijna altijd dat een van mijn slides niet klopt met hoe ik het had bedacht. Door te oefenen kan ik dit corrigeren.

 

3. Om te zorgen dat je binnen de tijd blijft

 

Een van de meest afleidende dingen die sprekers doen is de gemeente melden wanneer de tijd bijna om is. “Ik ben bijna door mijn tijd heen, nog een paar minuutjes.” Hardop denken om de gemeente te laten weten dat je je opgejaagd voelt en haast hebt doordat je te veel tekst hebt en niet goed hebt gepland, is onbeleefd. Je luisteraars hoeven niet op de tijd te letten, dat is aan jou, en het is jouw taak om dat voor je te houden zodat zij zich kunnen richten op de inhoud, en wat God ze leert. Als je oefent, ontdek je op tijd dat je te veel materiaal hebt, waarna je kunt bepalen wat mag blijven en wat je beter kunt schrappen.

 

Dat zijn mijn drie redenen waarom ik elke preek oefen. Laten we het nu hebben over hóe je dat oefenen het beste kunt aanpakken.

 

Tips om te oefenen 

 

  • Oefen op een plek waar je alleen kunt zijn en je je comfortabel voelt om op vol volume en met al je lichamelijke uitingen te preken.
  • Neem je presentatie en notities mee en alles wat je van plan bent tijdens je preek te gebruiken.
  • Gebruik een digitale recorder (bijvoorbeeld een app op je telefoon) om de preek op te nemen.
  • Oefen de hele preek en klik door de slides zoals je ook in het echt zou doen (vergeet het niet op te nemen).

 

paulien vervoorn preaching donkey oefenen preek

 

Ik ga hier uitgebreid op in in mijn boek Preaching Killer Sermons: How to Create and Deliver Messages that Captivate and Inspire.

 

Evalueer je oefensessie

 

Hieronder een aantal belangrijke vragen om over na te denken als je je opname terugluistert.

  • Klopt mijn planning of moet ik iets schrappen?
  • Loopt het vloeiend en klinkt het logisch?
  • Klopt de presentatie met wat ik op ieder punt in de preek zeg?
  • Hoe klinkt het? Moet er een gedeelte opnieuw geschreven worden?
  • Hoe gaat het met de aantekeningen? Kloppen ze met wat ik zeg? Moeten ze aangepast worden?
  • Moet ik dat extra voorbeeld – waar ik tijdens het oefenen aan dacht – opschrijven?
  • Ben ik enthousiast over deze preek? Voel ik er op zondag ook nog enthousiasme voor?

 

Om af te sluiten luister ik op zondagochtend naar mijn opname terwijl ik door mijn presentatie klik. Ik geloof oprecht in dit proces, omdat ik heb gezien dat mijn preken, en die van zoveel mensen die ik heb gecoacht, er beter van worden.

 

Oefen jij je preken? Zo ja, wat is jouw proces? Zo nee, probeer het eens en vertel me over je ervaring.

 

 

PS Deze blog sluit aan bij de meerdaagse trainingen waarin het oefenen van je preek een vast onderdeel is. 

 

Ik wil weten wanneer ik kan oefenen tijdens een meerdaagse training
 

Photo by Michael D Beckwith on Unsplash.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie