[Column] Lieve Paulus, wil je daten?

Lieve Paulus,

 

Hartelijk bedankt voor al je brieven. Ik lees ze met veel plezier! (Ik merk trouwens dat ik tutoyeer – is dat oké?)

 

Er moet me iets van het hart. Om eerlijk te zijn zou ik het liefst een keer met jou op date willen. Gewoon afspreken om te praten, bedoel ik. Maar het zal nog wel een eeuwigheid duren voor het zover is. Daarom doe ik het nu maar even zo.

 

Al anderhalf jaar geleden vroeg mijn voorganger me om te preken over singles. Ik schrok me naar! Kun je een kwetsbaarder onderwerp bedenken dan dat? Of ervaar jij dat anders? Hm, ik vermoed eigenlijk van wel. Nou ja, ík meed dit onderwerp liever. Maar een paar weken geleden heb ik het toch gedaan! En mede dankzij jou is dat gelukt! Ik sprak over 1 Korintiërs, hoofdstuk 7.

 

Soms heb ik er ontzettend de balen van om alleen te zijn. Of eigenlijk: het kan me mateloos irriteren als de zoveelste persoon me vraagt waarom ik niet getrouwd ben. Alsof het een keuze is. Ik héb er helemaal niet voor gekozen. Het is gewoon zo gelopen. Punt. Uit.

 

Tijdens mijn preek heb ik wat van deze frustraties kunnen uiten. Maar ik heb natuurlijk ook verteld welke kijk jij erop hebt. Je schrijft dat je als single de Heer kunt dienen zonder afgeleid te worden, met heel je ziel en zaligheid, met lichaam en geest. Dat enthousiasmeert me om een voorbeeld te zijn voor mensen om me heen. Niet dat dat altijd meevalt, maar ik zie het wel als een bijzondere uitdaging! Thanx!

 

Je schijft ook: als je single bent, moet je gewoon single blijven. Wat heerlijk nuchter! In mijn voorbereiding trof het me dat je de nadruk legt op de relatie met de Heer, en niet op de burgerlijke staat. Het heeft mij opnieuw gemotiveerd om te erkennen welke voordelen mijn huidige status heeft.

(Tussen haakjes: Ik blijf heus wel openstaan voor andere tijden, maar ik heb me voorgenomen dat dit nooit ten koste mag gaan van het genieten van de zegeningen die God mij nu geeft! Ik kan oprecht zeggen dat ik God intens dankbaar ben voor het nu.)

 

Na mijn voorbereiding had ik zelfs zin om te gaan preken. En ik moet zeggen dat ik er ook echt van genoten heb. Ik kan me geen preek herinneren waarin we zo veel gelachen hebben. En tegelijkertijd zag ik ook meer tranen dan anders. Door mijn eigen tranen heen trouwens.

 

Ik heb maar gewoon eerlijk gezegd dat ik een ander ideaalplaatje had en dat er met mij waarschijnlijk veel meer mensen zijn van wie de dromen niet zijn uitgekomen. Er kwamen vervolgens mensen naar voren die in al hun gebrokenheid de gemeente vertegenwoordigden. Single, verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden. In al onze kracht en kwetsbaarheid. Ik voelde me opeens niet meer zo alleen, maar gezegend met de eenheid met de Heer en met elkaar. Jij schreef er al over en ook ik heb het aan den lijve ervaren: God is goed!

 

En Paulus … jij bent om te zoenen! Bedankt voor je support!

 

Een heilige kus,

Paulien

 

 

Update november 2018:

Inmiddels is dit mijn meest gelezen blog: Of ik getrouwd ben … 

 

Lees ook mijn andere blog over single-zijn
 

 

Bron foto bovenaan: Eljee Bergwerff

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

8 Comments
 • Ingrid Leus
  Beantwoorden

  Hoi Paulien!

  Wat een mooie blog heb je geschreven! Kan ik die preek over singles nog ergens vinden? Ik ben er erg benieuwd naar!

  februari 6, 2017 at 1:25 pm
 • Martje houwink
  Beantwoorden

  Dank je wel voor je schrijven. Ook mij wordt gevraagd waarom ik niet getrouwd ben of op zijn minst een relatie heb. En dat doet ergens nog pijn ook. Maar inderdaad…..het is gewoon zo gelopen. En dan is het fijn dat iemand anders het ook zo ervaart. Want ook al zie ik echt de voordelen van single zijn….de nadelen ervaar ik ook echt wel.
  Ik hoop echt sta ik nog veel van je mag lezen en mag horen. Je bent een bijzonder mens en door jij spreken en schrijven heen zie ik steeds een glimp van hoe groot God is.
  Bedankt voor deze blog.

  november 25, 2018 at 7:34 pm
 • Gerrie Luitjes
  Beantwoorden

  Dag Paulien,

  Wat een bijzondere blog schrijf je! Ik herinner me vele gesprekken waarin jij als jongere, mij leerde hoe ik mocht vertrouwen op de leiding van God in mijn leven. En mocht genieten van de goede dingen, ook als dat betekende dat ik alleen zou blijven. Het heeft me vaak bemoedigd. Inmiddels ben ik alweer elf jaar getrouwd met mijn lieve man en we genieten nog steeds van wat God ons geeft, maar maken samen ook veel verdriet door.

  Je blijft positief in je situatie, God de eer gevend. Een voorbeeld voor anderen!
  En natuurlijk sta je open voor een verandering, dat gun ik je zo. Maar weet dat jij als single door God gebruikt wordt om Hem groot te maken.

  Lieve groet,
  Gerrie

  november 11, 2019 at 10:23 am
   • Gerrie Luitjes
    Beantwoorden

    Dank je wel!

    november 11, 2019 at 11:02 am
 • Ha die Paulien,

  Mooie brief naar onze broeder Paulus. Toch ben ik ook wel benieuwd in hoeverre hij er soms niet ook van baalde om alleen te zijn, naast de woorden die hij in deze brief schrijft en ons als singles mogen bemoedigen?
  Ben met je eens, dat single zijn ook veel mogelijkheden en ruimte geeft, dat we ons o.a. meer in Gods Koninkrijk kunnen inzetten, wat zeer waardevol is. Aan de andere kant is het anders soms ook best eenzaam en heeft God ook niet man en vrouw aan elkaar gegeven?

  Zegen bij je werk.

  Met broedergroeten,

  Edwin

  november 13, 2020 at 12:24 am

Plaats een reactie