Paulien Vervoorn getrouwd single deskundig aardig geloofwaardig spreken

[Column] Of ik getrouwd ben …

Vrienden nodigden me uit voor een kookworkshop. Met een paar onbekenden sta ik af te wassen.

‘En wie ben jij?’ vraagt de persoon naast me met een theedoek in zijn handen.

 

‘Ik ben Paulien.’

‘Ben je getrouwd?’

‘Nee.’

‘Ben je gescheiden?’

‘Nee.’

‘Huh? Je bent niet getrouwd en niet gescheiden? Heb je dan een vriend?’

‘Nee, ook niet.’

‘Heb je wel relaties gehad dan?’

Acuut vergeet ik het volgende bord te pakken. Moet ik nou gaan uitleggen waarom ik niet ben getrouwd? Ik mompel iets als ‘Soms lopen dingen zo …’ en pak het volgende bord.

Ik weet niet meer hoe ik het gesprek heb afgerond. Maar wel dat ik de indruk kreeg dat ik werd beoordeeld op mijn burgerlijke staat. Dat overkomt me vaker, offline én online. Zo word ik vaker gegoogeld op ‘Paulien Vervoorn getrouwd’ dan ‘Geloofwaardig Spreken’ en vaker op ‘Paulien Vervoorn single’ dan op mijn boeken. En vaker op ‘leeftijd‘ dan op ‘spreektrainingen.

 

In de kerk is het niet per se anders. Twee neefjes van me gingen mee toen ik pas ergens preekte.

Na afloop kwam er bij de koffie iemand naar me toe: ‘Je noemde dat je twaalf neefjes en nichtjes hebt. Het viel me op dat je het niet over je eigen kinderen had. Heb je die niet?’

‘Nee.’

‘Ben je ook niet getrouwd?’

‘Nee.’

‘Ah, ik vroeg het me even af. Dankjewel!’

 

Een paar weken later word ik ergens uitgenodigd om te preken over singles in de kerk. Voordat ik de Bijbel opensla, vertel ik deze twee verhalen. Ik word met grote ogen aangekeken. Twee mensen stoten elkaar aan. Na afloop vertellen ze me dat ze het herkenden. Onbedoeld geven we elkaar het signaal dat je anders bent als je niet bent getrouwd.

 

De kinderen van groep 6, 7 en 8 zitten in de dienst. Ik vraag hen of ze iemand uit de Bijbel kennen die niet was getrouwd. Ze hebben geen idee. Ze zijn zeker even vergeten dat je op de zondagsschool het beste ‘Jezus’ kunt zeggen als je het antwoord niet weet.

 

Jezus was single. Zijn vrienden Martha, Maria en Lazarus ook. En Paulus. Paulus laat een heel andere norm zien in 1 Korintiërs 7. ‘Ik zou liever zien dat alle mensen waren zoals ik.’ Omdat je in tijden van verdrukking beter niet de zorg moet hebben over een man en gezin. Omdat een huwelijk je in beslag kan nemen. Omdat je je als single met lichaam en geest kunt toewijden aan God.

 

Paulus geeft me het signaal dat ik niet apart ben of me hoef te verantwoorden. Sterker nog: ik volg zijn voorbeeld. Waren er maar meer mensen zoals ik. En nee, ik ervaar het echt niet elke dag als gave. Soms zoek ik heftig naar het bonnetje, in de hoop dat ik mijn single-zijn mag inruilen voor de gave van het gehuwd zijn. Op zulke dagen trek ik me op aan Paulus’ kernboodschap. Met Wie mogen we ons het meest verbonden weten? Precies. Een kind weet het antwoord: met Jezus. Op een dag komt Hij ons tegemoet. Dan sluiten we geen huwelijken meer. Dan worden alle tranen van onze ogen gewist. Met welke burgerlijke staat die ook te maken hadden. Dan draait alles om de liefde van en voor de Bruidegom.

 

Het lijkt me mooier om na mijn preken en tijdens de afwas dáárover in gesprek gaan.

 

Deze blog verscheen op 20 oktober 2018 als column in het Nederlands Dagblad. 

 

Een paar jaar geleden preekte ik ook een keer over singles. Lees hierover de veelgelezen blog Lieve Paulus, wil je daten?

 

Ik wil die open brief aan Paulus ook lezen!
 

Wekelijkse inspiratie voor (s)prekers in je mailbox?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Daarnaast ontvang je regelmatig een mail over (s)preken.

 

Foto: Gabry Zijlstra.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

12 Comments
 • Jan Peijen
  Beantwoorden

  Prachtig verwoord!

  november 11, 2018 at 10:00 pm
 • Edwin Hilverda
  Beantwoorden

  Eigenlijk is Jezus verloofd. Met de kerk als bruid. Daarom is Jezus van een heel andere orde. 100% gelijk aan ons als mens, tegelijk 100% anders als God. Jezus als single? Oke, maar dan heb je maar een halve Jezus te pakken.

  november 14, 2018 at 7:44 pm
 • Alize Huurnink
  Beantwoorden

  Zo herkenbaar! Ik hoop nog steeds op een metgezel maar weet ook dat het goed is als dat toch niet gebeurd.

  november 17, 2018 at 10:47 am
 • Gerrit v. Amerongen
  Beantwoorden

  Ik ben ook zelf ook nog vrijgezel en 36 jaar. Veel van mijn vrienden zijn mij voorgegaan in relatie, huwelijk of gezin. Soms heb ik er best moeite mee van, waarom hun wel en ik niet. Toch hoop ik en geloof ik dat er voor mij ook wel iemand is.

  november 18, 2018 at 5:18 pm
 • Rachel B.
  Beantwoorden

  Mooi stuk! Weet je, ik was jaaren op zoek. Ik moest en zou de ware vinden. Die ontmoette ik ook en mens: wat ging ik in de fout. Het duurde 8 jaar voor we elkaar terugvonden en ‘alsnog’ trouwden. Wat een problemen (als ik dat geweten had..!). Toch ben ik blij dat ik getrouwd ben, maar ik raad t niet iedereen aan. Trouwens, kids zijn tot nu toe uitgebleven: DUS think before you act. Trouwens, ik weet dat God voor alles een oplossing heeft. Bedankt God! Maar maak Uw plan hiermee bekend!! God bless.

  november 18, 2018 at 7:17 pm
 • Douwe jansen
  Beantwoorden

  Het is niet iedereen gegeven om getrouwd te zijn. Daar hoeft de buitenwacht ook niet over te oordelen. Ik ben nu voor de tweede keer in mijn aardse bestaan weduwnaar. Twee fantastische vrouwen meegemaakt en genoten van het samenzijn. Ik ervaar het als een groot gemis om nu zonder een liefdevol maatje verder te moeten leven. Ik heb er totaal géen spijt om getrouwd te zijn geweest. Hoe her verder gaat leg ik in Gods hand. Hij wijst mij de weg om toch door te gaan.

  maart 1, 2019 at 3:54 pm
 • Ingrid Joosten
  Beantwoorden

  Heel mooi verwoord Paulien, ook ik ben single en krijg regelmatig van die opmerkingen van mensen die het vreemd vinden dat ik single ben. Dan zeggen ze goh je ziet er zo goed uit dat jij nog alleen bent, net of het wat met je uiterlijk te maken heeft dat je nog single bent. Ik heb een aantal teleurstellingen in mijn leven gehad en heb nu besloten dat ik het in Gods handen leg of er nog een lieve man in mijn leven zal komen. Ik ga er niet naar op zoek, als het zo zou moeten zijn dan wijst God mij wel de weg. Ik heb nu een hele fijne relatie met God en raadpleeg hem als ik het zelf even niet meer weet.

  oktober 28, 2019 at 9:29 am
 • Adriaan Knibbe
  Beantwoorden

  Hoi Paulien, heel herkenbaar voor mij ook.
  Mijn moeder zei ooit eens, ‘getrouwd zijn is ook niet alles’.
  Ik vind Mattheus 19: 10-12 wel interessant en gebruik ik wel eens als mensen vragen waarom ik nog single ben.
  Niet iedereen is het gegeven om te trouwen. Het is een gift.

  Vind ik nog steeds wel lastig als single maar Jezus zegt zelf hier dat sommigen niet kunnen trouwen omdat ze zo geboren zijn of door wat mensen hun is aangedaan of omdat ze er zelf voor kiezen…..
  Trouwen is dus niet de norm. Heb ik nog nooit iemand over horen preken overigens, bizar. Wel over Genesis 2:18 maar blijkbaar is er wat veranderd na de zondeval.

  groetjes Adriaan Knibbe

  oktober 31, 2019 at 4:28 pm
 • Hallo Paulien
  Via cip heb ik met veel belangstelling gelezen. Heel herkenbaar omdat mensen vaak oordelen. Ook ik ben, nu 44 nog steeds single. Niet geheel vrijwillig maar k kwam de ware tot nu toe niet tegen.
  In mijn geval ook iets gecompliceerder. Vanwege een lichamelijke handicap ben ik rolstoeler waardoor ik van huis uit meekreeg: een relatie zal voor jou wel niks worden, of met iemand die ook een handicap heeft of in de rolstoel zit; en idd 2x een relatie gehad met iemand met beperkte mogelijkheden. Daarnaast een drama periode van 7 jaar met iemand…

  Veel pijn en verdriet daarvan en van de relaties die je eigenlijk niet wilde op die manier. Zoveel dat ik een tijd niks met de kerk wilde van 2004 tot 2015/16. Toen weer terug. K hoop nog steeds op de ware, k weet dat God het kan sturen maar als k bid merk ik niks, alsof je tegen een muur praat…snap je wat ik bedoel?

  januari 20, 2020 at 5:09 am
 • Gjalt Dijkstra
  Beantwoorden

  Getrouwd, gescheiden, vrijgezel of in gebed met de Heer op zoek of vragend naar een partner, jij bent en blijft in zijn ogen nu al een prachtig mens die hij compleet heeft gemaakt naar zijn genade en tevredenheid, los van elke etiket welke de omgeving je vaak opplakt.
  Veel liefs Gjalt Dijkstra.

  januari 10, 2021 at 10:26 am

Plaats een reactie