
Not so perfect spreken
Je kwetsbaarheid laten zien als spreker, dat is niet vanzelfsprekend. Je kunt je er ongemakkelijk bij voelen jezelf als voorbeeld te nemen – het gaat immers niet om jou? Of je vindt het überhaupt eng je kwetsbaar op te stellen. Of je vindt het niet nodig, omdat het puur om de Bijbel of God moet draaien …
Door Eline Hoogenboom
Toch geloof ik dat het goed is als spreker kwetsbaar te zijn. Mensen hebben de neiging vooral te leren door verhalen over andere mensen. Kijk maar eens naar de verhalen in de Bijbel. Niet voor niets vertelde Jezus gelijkenissen en leren we via bijvoorbeeld David en Abraham wat het leven met God inhoudt. Dat leven gaat vaak met vallen en opstaan. En juist als spreker is het goed en eerlijk om dat vallen en opstaan te laten zien en zo een (bescheiden) voorbeeld te zijn.
Zelf deelde ik een van de eerste keren dat ik sprak, mijn kwetsbare verhaal in de tienertent van New Wine. Doodeng vond ik het, maar het was een prachtige ervaring. Terwijl ik vertelde wat ik had meegemaakt en hoe me dat had gevormd, kon je een speld horen vallen … Daarna durfden heel veel tieners ook hun verhaal te delen met het nazorgteam.
Is het eng? Ja.
Is het de moeite waard? Ja!
Maar hoe integreer je meer kwetsbaarheid in je spreekbeurt?
Vier tips.
1. Start met een anekdote of voorbeeld
Je toehoorders zien meteen je menselijke kant, met als gevolg dat ze je sympathiek vinden. Daarbij is het in de eerste paar minuten altijd nodig om de aandacht te pakken en dat werkt vaak het beste door meteen persoonlijk te worden of even iets te noemen wat niet meteen over je kernboodschap gaat. Begin dus met iets wat je bijvoorbeeld die dag of onderweg overkomen is en wat liefst ook een beetje grappig is. Kwetsbaar zijn hoeft niet altijd dramatisch te zijn, maar kan gepaard gaan met humor en zelfspot.
2. Oefen je verhaal
Kwetsbaarheid is kracht. Kwetsbaarheid is niet huilend en soppend en daardoor onverstaanbaar je verhaal doen. Dat is voor mensen ongemakkelijk. Maar vertel je verhaal ook niet ongevoelig. Oefen het van tevoren en doe net of je het gewoon tegen een vriendin vertelt. Houd het klein. En eerlijk.
3. Bescherm jezelf
De grap is dat juist als je kwetsbaar op het podium staat, mensen je heel krachtig vinden. ‘Zo stoer dat je dat durft te delen!’ Maar als jij van dat podium af komt, kun je je wel heel kwetsbaar voelen en ligt je hart een beetje open. Zorg daarin goed voor jezelf. Zorg dat je daarna met de juiste mensen bent, grenzen stelt aan hoelang je bijvoorbeeld blijft en met wie je allemaal praat of wat mensen over jouw boodschap zeggen tegen je.
4. Doseer
Oeverloos over jezelf uitweiden is vervelend. Daarmee maak je jezelf ook te belangrijk. Kies zorgvuldig één verhaal dat je wilt delen en waarmee je mensen denkt te helpen, een verhaal dat je boodschap illustreert. Werk dat uit. Drop het ook niet meteen, vooral niet als het heftig is, maar bouw het op en deel het halverwege je boodschap. Geef mensen daarna ook weer de tijd om ervan te bekomen en werk het uit in praktische lessen. Blijf niet bij jouw ervaringen hangen, maar inspireer door te laten zien hoe jij ermee om bent gegaan.
Eline Hoogenboom adviseert vrouwelijke ondernemers en bedenkt voor organisaties creatieve concepten. Ze schreef het boek #notsoperfect, waarmee ze mensen wil aanmoedigen het perfecte plaatje los te laten en te durven falen. Ze is onder meer te vinden op instagram: @elinehoogenboom
Wil je oefenen met het vertellen van verhalen?
Welkom bij de training Steengoed preken!
Ja, ik wil graag beter leren hoe ik verhalen vertel
Bron foto: Nienke van Denderen
Hinke
Graag kom ik binnenkort een keer naar een training.
21 september kan ik jammergenoeg niet.
Vr, groet, Hinke
Harriette van Campen
Zal er weer zo een dag plaats vinden om 2019..?
Paulien Vervoorn
Staat nog niet gepland. Zodra ik meer weet, stuur ik je een mailtje!