hete hangijzers eenheid feedback paulien vervoorn controversieel

9 tips voor het spreken over hete hangijzers

Als spreker moet je hete hangijzers nooit uit de weg gaan. Wanneer de Bijbel zo’n heet hangijzer behandelt, zul jij dat ook moeten doen. Maar hoe controversiëler een onderwerp, hoe belangrijker het is er zorgvuldig mee om te gaan.

 

Met toestemming overgenomen van Preaching Donkey

Vertaald door Henk van ter Meij

 

In de afgelopen jaren heb ik gesproken over onderwerpen als alcohol, seks, het huwelijk en het geven van geld. Zodoende heb ik aardig wat geleerd over de manier waarop je dit soort preken moet aanpakken en die kennis deel ik graag met je. Daarom negen tips voor het spreken over hete hangijzers.

 

1. Choqueer je hoorders niet.

Sommige sprekers zetten grof taalgebruik en platvloerse humor in bij het behandelen van gevoelige onderwerpen. Het is dan hun bedoeling de aandacht van hun hoorders te krijgen en interesse voor het onderwerp te wekken, wat helemaal niet nodig is. Als je een gevoelig onderwerp bespreekbaar maakt, wekt dat op zichzelf al genoeg interesse.

Afhankelijk van je publiek loop je met choquerend taalgebruik het risico mensen van je te vervreemden. Ik raad aan irritatie te vermijden. Vertel de waarheid, gebruik humor ter ontlading, maar maak geen grappen om aandacht te trekken.

Het is jouw doel te informeren, inspireren en motiveren en om de denkwijze van mensen over een belangrijk onderwerp te veranderen. Je moet ervoor zorgen dat niets de effectiviteit van jouw woorden in de weg staat.

 

2. Laat zien dat je naar de Bijbeltekst verwijst. 

Als je jouw eigen mening geeft, omdat de Bijbel er niet specifiek iets over zegt, moet je duidelijk maken dat het je eigen opvatting is. Anders moet je naar de Schrift verwijzen en niet naar jouw mening. Dit helpt je bij het verlaten van jouw eigen ideeën en te focussen op de Bijbeltekst zelf. Als mensen bezwaar hebben tegen jouw argumenten, moet je altijd in staat zijn terug te gaan naar de Bijbel voor de onderbouwing. Zijn ze het met je oneens, dan moet je ze kunnen laten zien, dat ze geen bezwaren hebben tegen wat jij zegt, maar tegen wat de Bijbel zegt.

 

3. Ken de bezwaren die er in jouw gemeente of kerk over een heet hangijzer leven.

Sommige onderwerpen provoceren gemeente- en kerkleden meer dan mensen die niet gelovig zijn. Ik heb eens gesproken over wat de Bijbel over het gebruik van alcohol leert. Ik wist dat er veel mensen in mijn gemeente zaten met bezwaren over alcohol die gebaseerd waren op traditie en voorkeur, maar niet op wat de Schrift ons over dit onderwerp leert. Ik benoemde deze vooroordelen rechtstreeks en openhartig en ik daagde mijn publiek uit Bijbels te zijn, ook als het confronterend was in verband met hun eigen tradities en voorkeuren.

 

4. Deel tijdens de voorbereiding je materiaal met anderen.

Vraag advies. Ik geloof heilig in een preekvoorbereidingsteam en ik vind dat zo’n team nog belangrijker is als je onderwerp omstreden is.

 

5. Bereid je voor vanuit de achtergrond van je hoorders.

Des te heter het hangijzer, des te grondiger kennis je hoorders erover hebben. Je moet precies weten wat er op een bepaald moment met betrekking tot een bepaald onderwerp speelt. Als je met je informatie en conclusies vijf jaar achterloopt (of zelfs maar twee), kom je als slecht geïnformeerd over en beschadig je je geloofwaardigheid als spreker. Als je wilt dat je publiek het onderwerp ziet vanuit een Bijbels perspectief, moet je aantonen dat je het vanuit de achtergrond van de hoorders begrijpt.

 

6. Straal vertrouwen uit.

Bij het spreken over hete hangijzers wil je niet maar wat staan te ratelen of nerveus overkomen. Als je twijfelt en om het onderwerp heen draait, zullen je hoorders geïrriteerd raken en ze zullen zich afvragen hoe zeker je van je zaak bent. Ze zullen ook niet direct jouw ideeën overnemen. Dit is wel heel belangrijk als je hoofden en harten wilt veranderen en beïnvloeden.

 

7. Wees nederig.

Het vertrouwen dat je uitstraalt, mag nooit als arrogantie overkomen. Maar heel weinig mensen hebben een klik met een spreker die altijd alles weet. Benader het onderwerp met nederigheid en respect voor degenen die het niet met je eens zijn. Preken is bovennatuurlijk. Willen er levens veranderen, dan moet God harten in beweging brengen.

 

8. Denk eens na over een forumdiscussie.

Hete hangijzers leveren altijd weer nieuwe vragen op. Je moet je hoorders laten zien dat je niet bang voor vragen bent. Misschien weet je dan wel niet een antwoord op elke vraag die je publiek stelt, maar het is belangrijk dat je laat zien, dat je echt wilt weten wat hun opvattingen zijn bij het worstelen met dit soort onderwerpen.

 

9. Bid.

Dit is de belangrijkste stap. Bid wanneer je aan het voorbereiden bent, bid voordat je het podium op gaat, bid – als dat lukt – wanneer je aan het spreken bent. Bid naderhand. Zorg dat anderen voor je bidden. Zorg dat je in gebed wordt ondergedompeld. Geen enkele van de bovenstaande tips is echt effectief zonder een echte afhankelijkheid van God door gebed.

 

Heb je nog een tiende tip? Zet ‘m hieronder! 

 

Bron foto: Pexels. 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

3 Comments
  • Janny Rottinghuis
    Beantwoorden

    Tip 1
    Probeer nooit boos te worden of tel even tot 10.😊

    mei 11, 2020 at 12:42 pm
  • Karsten Haagoort
    Beantwoorden

    Laat je eigen worsteling zien met het onderwerp. Dit hoeft niet altijd je mening of Bijbels te zijn. Wat je denkt of voelt wordt door veel dingen beïnvloed o.a. door de tijdgeest. Maar uiteindelijk geloof je als christen dat Hij almachtig, alwetend, rechtvaardig is en het beste met je voor heeft. Dat betekent dan ook dat je datgene wat je denkt of voelt ondergeschikt zult moeten maken aan Zijn wil.

    Hiermee verbindt je de punt 2, 3 en 5 met elkaar.

    mei 12, 2020 at 9:52 am
  • Beste Paulien,

    Er is niets mis mee met je emotioneel te uiten. Dat is puur menselijk. God heeft ons naar Zijn evenbeeld geschapen met gevoelens, emoties. Dus, het mag! Ook Jezus was vaak ’emotioneel’ (zie vele vb in de Bijbel: in de tempel, woestijn, aan het kruis etc…).

    Maar als Schepper wist Hij ook wat ‘tohu’ (woest) betekende (tohu wahoboe, Hebr – zie Genesis) om het verschil met Zijn eigen emoties te duiden. Wellicht leg ik je dat t.z.t. nog wel uit.

    Je bedoelt het goed. Je bent een mooi mens. Puur! En door Hem geschapen met een liefdevolle levenstaak.. 🙏

    George Westerduin

    mei 12, 2020 at 5:33 pm

Plaats een reactie