inspirerend intro paulien vervoorn

3 tips om je preek goed te beginnen

Het begin van een preek is cruciaal. De eerste negentig seconden zijn de seconden waaruit je het meest kunt halen. Verspil ze niet. In die negentig seconden besluiten je toehoorders of ze blijven luisteren … of niet. Dit gebeurt met name als ze je als spreker niet kennen. Maar zelfs als ze je wél kennen en waarderen, kun je ze elke zondag weer bij je preek betrekken … of kwijtraken. Zowel het een als het ander gebeurt sneller dan je denkt.

 

met toestemming overgenomen van Preaching Donkey

vertaling door Henk van ter Meij

 

Dit zijn drie tips voor een intro dat staat als een huis:

 

1. Begin energiek

Wanneer je het podium op stapt om Gods Woord te verkondigen, zou je helemaal opgeladen moeten zijn! Je zou in een juichstemming moeten zijn om het voorrecht anderen te mogen vertellen over de liefde die God voor hen heeft. Je zou vreugde moeten uitstralen. Lach. Begroet je toehoorders. Borrel van oprechte energie en enthousiasme over de boodschap die je gaat brengen. Jouw toehoorders raken nooit enthousiaster dan je zelf bent. Aan jou de taak hen voor te gaan.

 

2. Begin duidelijk

Energiek zijn is nog maar het begin. Als je energiek maar vaag bent, zullen je toehoorders je enthousiasme wantrouwen, omdat het relevantie mist. Je wilt graag dat je toehoorders precies weten welke kant je op gaat en waarom dat ertoe doet. Een onderdeel van helderheid is spanning. Je moet aan het begin van je preek spanning opbouwen om interesse te wekken.

 

3. Begin meteen

Timing is essentieel. Je moet je toehoorders snel voor je weten te winnen. Je zou dat hilarische verhaal dat niets met je preek te maken heeft kunnen vertellen, maar dat heeft een averechts effect op het betrekken van je hoorders bij je boodschap. Verspil geen tijd, vermijd onsamenhangend geklets. Ga op je doel af en doe dat snel, zonder gehaast over te komen.

 

Welke andere manieren ken jij om je preek goed te beginnen?

 

Bron foto: Unsplash

paulien vervoorn preek 2 maanden programma preektraining spreken in het openbaar

Wil je tijdens een training ervaren hoe je inspirerend start?

paulien vervoorn boeken geloofwaardig spreken bestellen training

Klik op de foto om het boek te bestellen, zodat je geen enkele tip mist.

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie