paulien vervoorn zenuwen zenuwachtig stress nerveus spreekangst

5 manieren om je zenuwen de baas te worden voor je gaat preken (deel 2)

Soms kun je door zenuwen worden overvallen vlak voordat je gaat preken. Over de oorzaken voor deze nervositeit las je in een vorige blog over drie redenen die je nerveus makenIn deze blog lees je vijf tips om je zenuwen in bedwang te houden.

 

Met toestemming overgenomen van Preaching Donkey.

Vertaald door Henk van ter Meij.

 

1. Zoek een rustige plek om je aantekeningen door te nemen

Dit is voor mij essentieel. Op sommige zondagen preek ik in drie diensten achter elkaar, maar voor de eerste dienst heb ik vijf minuten nodig om mijn gedachten op een rijtje te krijgen en mijn aantekeningen terug te lezen. Ik heb een voorbereidingsschema waarover ik de blog Here’s Why You Need a Weekly Sermon Prep Schedule heb geschreven. Maar op zondagmorgen, in het laatste uurtje voordat je gaat preken, is het altijd geruststellend nog eens je aantekeningen door te lezen om even je geheugen op te frissen.

 

2. Bedenk je openingswoorden en oefen ze hardop

Ik geloof echt in het hardop oefenen van mijn preken. Ik gebruik de dictafoon-app op mijn mobiel om op donderdag voor de lengte en inhoud mijn preken op te nemen. De preek wordt echt anders als ik oefen hóe ik zeg wát ik wil zeggen. Precies weten wat er gaat komen, wanneer je je mond opendoet op het podium, is een prima manier om wat van je zenuwen kwijt te raken. Oefen het hardop zeggen van de openingszinnen. Het vermindert de onzekerheid en kalmeert je zenuwen.

 

3. Denk minder aan jezelf. Denk meer aan je toehoorders.

Het gaat niet om jou. Als je zenuwachtig bent over wat de mensen van je denken, is dat een goede graadmeter van het feit dat je te veel bezig bent met … jezelf. Jouw preek houd je voor je hoorders, niet ter meerdere glorie van je ego. Ik heb er zelf veel aan gehad om het volgende Bijbelvers voor mezelf aan te halen: ‘Want ben ik nu bezig mensen te overtuigen, of God? Of probeer ik mensen te behagen? Als ik immers nog mensen behaagde, zou ik geen dienstknecht van Christus zijn’ (Galaten 1:10, HSV).

Treed niet voor mensen op, díen ze. Het doel van optreden is erkenning. Het doel van mensen dienen is de glorie van God en het goede voor hen. Blijf je richten op het dienen van je toehoorders en het loven van God.

 

4. Buig je nerveuze energie om tot passie voor je boodschap

Niets is aanstekelijker dan passie en jouw hoorders willen niets liever dan geïnspireerd worden. Leer je nervositeit als een geschenk te zien, want het is extra energie die je tijdens je preek kunt gebruiken. Buig zenuwachtigheid om tot passie en preek met lef en energie.

 

5. Bid zonder ophouden

Dit vind ik het mooiste van nervositeit; het dwingt me altijd zonder ophouden te bidden. Ik voel me zo dicht bij God op de momenten vlak voor ik ga preken, omdat ik me van top tot teen afhankelijk van zijn kracht voel. Ik bid Hem te doen wat alleen Hij kan – mijn gebrekkige, onvolkomen inspanningen gebruiken om er door zijn kracht levens door te veranderen.

 

Waarvan word jij nerveus? Wat doe jij eraan?

 

TIP: LEES OOK HOOFDSTUK 22 (REDUCEER JE STRESS) IN MIJN BOEK GELOOFWAARDIG SPREKEN
 

Schiet je in de stress omdat je onvoldoende houvast hebt bij het maken van een preek? Kom naar een training!
 

Bron foto: Pixabay. 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
  • Nervositeit als extra energie. Het is een hele goeie opsteker. Vroeger zag ik groen en geel van de zenuwen (als zangleideer). Mijn monhoeken trilden onophoudelijk en mijn stem trilde. Gelukkig went het podium, maar ik heb nog altijd wel wat zenuwen. Gezonde spanning noem ik het. Het houdt me alert.

    mei 19, 2019 at 10:36 am

Plaats een reactie