stress nerveus spannend preken paulien vervoorn geloofwaardig

Waarom je nerveus bent voor je gaat preken (deel 1)

Niets is opwindender dan preken! Het is fantastisch voor een groep mensen te gaan staan, Gods Woord te openen en op Jezus te wijzen. Ik vind het echt geweldig. Maar nog steeds word ik weleens overvallen door zenuwen voordat ik ga preken. Misschien jij ook wel. Een aantal maanden geleden stond ik vlak van tevoren naast mijn vrouw. Ze pakte mijn hand, boog zich naar me toe en fluisterde: “Ben je zenuwachtig? Je hand voelt ijskoud.”

Wanneer ik opsta en begin te praten, voel ik me prima. God kalmeert mijn zenuwen, stelt me gerust en geeft me een vertrouwen dat alleen van Hem kan komen. Het kan zijn dat de zenuwen een manier zijn om me afhankelijk te houden van de kracht van Gods Geest. Ik ben voor iedere preek gemotiveerd zonder ophouden te bidden.

 

Door Lane Sebring

Vertaald door Henk van ter Meij

 

Er zijn drie dingen die me, voordat ik ga preken, zenuwachtig maken.

 

1. Ik voel me niet voldoende voorbereid

Als ik niet voldoende tijd heb om te besteden aan de voorbereiding van mijn preek, voel ik dat vooraf en tijdens het preken. Ik beleef het als iets geestelijks – het is mijn plicht me voor elke preek goed voor te bereiden. Er is niets geestelijks aan het afhankelijk zijn van de doorwerking van Heilige Geest in me, als ik me niet goed zou voorbereiden. Dat is hetzelfde als God te bidden voor schitterend resultaat voor een toets waarvoor je niet hebt geleerd. Het feit dat jij niet hebt gestudeerd, betekent niet dat God jouw luiheid zou moeten zegenen.

 

2. Het onderwerp van de preek is voor mij te moeilijk om over te preken en voor mijn hoorders te moeilijk om te begrijpen

Wanneer ik over een moeilijke tekst of een lastig onderwerp ga preken, voel ik dat voor de preek. Ik heb veel preken gehouden over controversiële onderwerpen en hierover heb ik een artikel geheven: 9 Tips for Preaching on Controversial Topics. Ik deins niet terug voor moeilijke passages of onderwerpen. Als erover moet worden gesproken, spreek ik erover. Maar de nervositeit voor de preek heeft de neiging toe te nemen, wanneer ik weet dat ik het podium op moet en het gevoelige onderwerp, dat ik zomaar verkeerd zou kunnen behandelen – waardoor ik chaos veroorzaak – moet bespreken.

 

3. Ik ben te bezorgd over wat ‘ze’ van me vinden

Sprekers willen geliefd worden. De meeste mensen willen dit. Maar de roeping tot pastor heeft de neiging een onevenredig groot aantal mensen-mensen aan te trekken. We houden van mensen, we willen door mensen aardig worden gevonden. Zodoende kan preken de kans worden om voor mensen op te treden. We willen het goed doen, zodat onze toehoorders ons mogen en ons nog weleens willen horen. Een van onze grootste angsten is om als saai, niet-betrokken, nietszeggend of afgestompt over te komen. We voelen die druk en dat maakt ons zenuwachtig. Wanneer deze nervositeit sterk is, hebben we de neiging om te preken vanuit trots of angst. Ik heb uitgebreid over het vermijden van deze valkuil geschreven in Preek vanuit Godsvertrouwen.

 

Misschien herken je jezelf wel in deze oorzaken van nervositeit voor de preek. In de volgende blog wil ik met jullie delen wat ik doe om deze vorm van zenuwachtigheid te verzachten. Sommige dingen zijn praktisch van aard, andere zijn meer mentaliteitsveranderingen – maar ze helpen allemaal.

 

Bron foto: Pexels.

 

Tip: Lees ook hoofdstuk 22 (Reduceer je stress) in mijn boek Geloofwaardig spreken
 

Lees 5 manieren om je zenuwen de baas te worden
 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie