[CHECKLIST] Tips voor oudsten van dienst (deel 2)
In de vorige blog las je hoe je je goed voorbereidt op het leiden van een dienst. Je bidt om de leiding van de Geest. Je weet wat je wilt vertellen. Je weet hoe je het wilt vertellen. Er komt veel op je af tijdens de voorbereiding van een dienst. Daarom ontvang je hierbij een checklist. Als samenvatting. Om er elke keer weer bij te pakken, in de hoop en verwachting dat dit eraan bijdraagt dat de bezoekers een mooie samenkomst beleven.
Deze blog is een bewerking en samenvatting van het hoofdstuk Geloofwaardig de dienst leiden: Vaardigheden voor de samenkomst dat verscheen in het boek Ik wil U van harte dienen: Gereedschap voor oudsten.
Checklist
De voorbereiding
- Heb ik voor de gemeenteleden gebeden?
- Zie ik uit naar de leiding van de Geest?
- Heb ik helder welke mededelingen ik moet doen?
- Heb ik opgezocht wie de spreker is zodat ik hem – zo nodig – kan introduceren?
- Heb ik contact gehad met de spreker en/of de zangleider om alle facetten op elkaar af te stemmen?
- Hebben we afgesproken wie – zo nodig – bidt naar aanleiding van de actualiteit?
- Heb ik de opening en de mededelingen geoefend?
- Heb ik mensen benaderd om me feedback (zie de uitleg hieronder) te geven?
Voor de samenkomst
- Ben ik er ruim op tijd om de zangleider te groeten en de spreker welkom te heten?
- Hebben we afgesproken wanneer, waar en met wie we bidden voor de samenkomst?
- Heb ik met de spreker besproken of er nog wijzigingen zijn?
- Heb ik (nogmaals) afgesproken hoeveel tijd de spreker heeft om te spreken?
- Heb ik – zo nodig – met de spreker afgesproken welk seintje ik geef als het gewenst is dat hij afrondt?
Na de samenkomst
- Heb ik alle betrokkenen bedankt?
Vraag om feedback
Soms heb je geen idee hoe je overkomt als oudste van dienst. Om erachter te komen of je boodschap landt, werkt het over het algemeen goed om gerichte vragen te stellen, zoals:
- Hoe zou je mijn stijl als oudste van dienst omschrijven?
- Heb je het idee dat ik inspeel op het totaalprogramma van de samenkomst? Waardoor wel of niet?
Als je meer terugkoppeling wilt, helpt het om een aantal heel verschillende mensen van tevoren te benaderen om een formulier in te vullen. In mijn thuisgemeente hebben we geëxperimenteerd met het invullen van formulieren. Bij mijn boek Feedback in de kerk hoort een heel aantal downloads. Je kunt ze hier gratis downloaden.
Oefen!
Het is goed als we onszelf ontwikkelen. En laten we vooral niet vergeten dat onze identiteit er niet van afhangt. Prent jezelf zo nodig in: ik ben Gods geliefde kind en mijn identiteit is niet afhankelijk van wat mensen van mijn preek vinden. (Dit is een tip van Jos Douma. Lees hier de hele blog.)
Ik bid dat God jouw en mijn bijdragen zegent. Streef ernaar zo goed mogelijk gehoor te geven aan je roeping, zodat de gemeente van Christus wordt opgebouwd. Deze houding vinden we terug in Paulus’ instructie aan Timoteüs. ‘In afwachting van mijn komst moet je je toeleggen op het voorlezen uit de Schrift, op de prediking en het onderricht. (…) Richt je hierop, maak het je eigen, zodat voor iedereen duidelijk wordt dat je vorderingen maakt’ (1 Tim. 4:13, 15). Zowel Jezus als zijn gemeente is iedere inspanning meer dan waard!
Jezelf terugkijken
Ik hoor van veel mensen dat ze het spannend vinden om zichzelf op video terug te kijken. Dat snap ik en dat vind ik bij mezelf ook. Ik zie opeens dingen terug waar ik me helemaal niet van bewust ben. Juist daarom raad ik het je aan. Zodat je weet hoe je overkomt en daarvan kunt leren. Bedenk voor jezelf waar je de volgende keer in wilt groeien en oefen het – zo mogelijk – voor de spiegel.
Reflectievragen
- Kiezen we ervoor om als oudste van dienst zichtbaar te zijn of zetten we liever mensen in die hier talent voor hebben? Waarom?
- Hoe kunnen we elkaar feedback geven en/of feedback vragen aan gemeenteleden?
- Hoe gaan we om met het verzoek van mensen die op het laatste moment een mededeling willen doen?
- Hoe gaan we om met onderdelen van de dienst die we niet kunnen voorbereiden? (Denk aan mensen die naar voren komen om een getuigenis te geven et cetera.)
Bespreek deze vragen vooral ook met de andere leiders in je gemeente!
Een training in je eigen gemeente?
Ik wil meer weten over een training voor onze oudsten
Bron foto: Pixabay.