16 manieren om je vastgelopen preekvoorbereiding weer vlot te trekken
Loop je weleens vast als je een preek aan het schrijven bent? Ik wel. Soms vallen de verschillende stukjes precies op hun plaats, maar soms is het een worsteling om progressie te boeken met mijn studie. Het is moeilijk weer op gang te komen als je bent vastgelopen.
Door Lane Sebring van Preaching Donkey
Vertaald door Corine van Oord
Ik heb geleerd hoe je over zo’n dood punt heen kunt komen. Zestien manieren om je preekvoorbereiding weer vlot te trekken:
1. Leg je studiemateriaal weg en bid tien minuten lang voor niets anders dan je preek.
Preken is een bovennatuurlijke bezigheid en gebed benadrukt in je eigen hart dat je volslagen afhankelijk bent van Gods kracht om effectief te kunnen preken.
2. Lees de tekst vijf keer langzaam door.
Je zult er verbaasd van staan hoe snel we geneigd zijn de tekst aan de kant te schuiven om andere bronnen te bestuderen en de preek te gaan schrijven. Leg al het andere weg en lees alleen de tekst een aantal keer door, en laat die tot je spreken.
3. Open de voicerecorder-app op je smartphone.
Start de opname en draag voor wat je tot nu toe hebt. Het hardop uitspreken van de woorden kan je helpen je verhaal beter of anders te formuleren dan wanneer je schrijft.
4. Leg wat je geschreven hebt voor aan iemand en vraag om feedback.
Bijvoorbeeld aan een vriend of collega-predikant. In mijn Gids voor preekvoorbereiding in teamverband leg ik uit hoe je dit een vast onderdeel kunt maken van je preekvoorbereiding.
5. Laat de studie een tijdje voor wat ze is, en ga op een later tijdstip weer verder.
Als je geest niet helder is, laat je preek dan even liggen. Denk aan iets heel anders. Doe een paar uur lang iets wat helemaal niets met je preek te maken heeft.
6. Maak een wandeling.
Een stevige wandeling. Of ga hardlopen. Laat je bloed sneller stromen, zodat je hersenen weer de broodnodige zuurstof binnenkrijgen.
7. Als je doordeweeks iets te binnen schiet voor je preek (wat dan ook!), noteer dat dan meteen.
Meteen! Ga er nooit van uit dat je je die geweldige ingeving in de loop van de week wel weer zult herinneren.
8. Vat de boodschap samen in één alinea.
Hoever je ook gevorderd bent met je studie, dik de hele boodschap in tot één alinea. Dit dwingt je je te concentreren en duidelijk te verwoorden wat je probeert over te brengen.
9. Bespreek je boodschap met iedereen die bereid is er met je over te praten.
Luister en maak aantekeningen. Dit lijkt op punt 4, maar het verschil is dat je nu meer luistert dan vertelt. Vertel net genoeg over je ideeën om de ander aan het praten te krijgen, en luister dan zorgvuldig.
10. Doe iets aardigs voor iemand anders.
Het is verbazingwekkend hoe een dienst aan een ander je kan lostrekken.
11. Scroll door je timeline op Facebook en lees de eerste drie artikelen die je vrienden gepost hebben.
Bedenk hoe je ze kunt gebruiken als ondersteunend materiaal of illustratie. Zelfs als je ze uiteindelijk niet gebruikt, zet deze oefening je aan het denken.
12. Stel op social media een vraag over iets wat met je preek te maken heeft.
Een geweldige manier om heel snel input te krijgen van veel mensen.
13. Leg je belangrijkste punt(en) uit aan een kind en vraag of het je begrijpt.
Doordat je je boodschap voor een kind begrijpelijk probeert te maken, maak je het automatisch eenvoudiger in je eigen gedachten. Als je het niet aan een kind kunt uitleggen, ben je er nog niet aan toe het aan iemand anders uit te leggen.
14. Vat de hele boodschap samen in één zin.
Vergelijkbaar met punt 8, maar nog één stap verder. Deze zin wordt uiteindelijk meestal mijn kernboodschap.
15. Luister naar een preek over dezelfde tekst.
Beluister hoe andere predikanten met het tekstgedeelte/het onderwerp zijn omgegaan dat jij aan het bestuderen bent. Als je hun ideeën vervolgens gebruikt, vermeld dan natuurlijk wel hun naam.
16. Lees enkele nuttige blogs over preekvoorbereiding.
Wat doe jij om weer op gang te komen?