steengoedpreken

Wat preken soms moeilijk maakt …

 

Je spreekt al langer en je begint meer van hetzelfde te doen. Natuurlijk is elke bijbeltekst anders. Dat levert steeds een andere preek op. Toch bekruipt je soms het gevoel dat je door je ideeën heen raakt.

 

Je hebt het druk. Je mist de tijd om in je eentje actief op zoek te gaan naar manieren om je te blijven ontwikkelen in spreekvaardigheid.

 

Je besteedt veel tijd aan je inhoudelijke voorbereiding. Je focust op wat je wilt zeggen, op de inhoud, waardoor je weinig tijd overhoudt om te bedenken hóe je dat gaat zeggen. Hoe je bijvoorbeeld de link legt naar de praktijk.

 

Preken is een soloactiviteit. Je bereidt je preken achter je bureau voor, terwijl er tijdens je preek allerlei mensen voor je zitten: kinderen, tieners, volwassenen, getrouwde mensen, alleenstaanden, laag- en hoogopgeleiden. Hoe vind je steeds manieren om hen allemaal aan te spreken?

 

Wat levert een training op?

 

Meer houvast

Je weet beter wat je doet en waarom je dat doet. Dat geeft structuur en houvast. Voor je eigen voorbereiding en voor je luisteraars.

Meer plezier

Doordat je meer gereedschap in je gereedschapskist hebt gestopt, zal je meer plezier hebben in de voorbereiding en in de uitvoering. Tijdens de training hebben we ook een hoop plezier.

Meer spreken uit het hart

Je leert hoe je een preek boeiend presenteert. Dat wordt nooit een trucje. Het is slechts een hulpmiddel om de kans te vergroten dat de boodschap – die uit je hart komt – overkomt. Je leert manieren om je hart te laten spreken.

Meer impact

Je kunt je boodschap met meer impact brengen. Dit heeft gevolgen voor de mensen om je heen. Je zet iets in beweging!

Meer gedrevenheid

Je trekt een aantal maanden met elkaar op. Je bent intensief bezig met het doorontwikkelen van jouw preken.

Aandacht voor de vorm schept ruimte voor de inhoud

 

Voordat ik me aanmeldde voor Steengoed preken vroeg ik me af of die cursus niet te veel gericht zou zijn op trucjes leren die leiden tot een gelikt verhaal, terwijl het mij gaat om de inhoud. Ik ben blij dat ik toch de stap heb gezet om mee te doen.

 

Tijdens 22 jaar predikantschap ontdekte ik veel prachtige boodschappen in de Bijbel, maar ik geef toe dat ze niet altijd goed landden bij mijn hoorders. Ik wilde ontdekken waar het bij mij stagneert in de voorbereiding en uitvoering van mijn preken en leren hoe ik met meer plezier en overtuigingskracht zou kunnen preken.

 

In de training oefenden we met de uitgebreide gereedschapskist van Paulien. Ik ontdekte dat goede aandacht voor de vorm ruimte schept voor goede inhoud.

 

Paulien is vriendelijk en doortastend en heeft een enorme kennis van werkwijzen en invalshoeken en is heel creatief qua werkvormen. Tegelijk schept ze een sfeer van veiligheid, vertrouwen en geloof en gebruikt ze de talenten die in de (zeer gemotiveerde) groep aanwezig zijn.

 

Ik preek nu met meer plezier dan ooit. Ik heb er echt lol in gekregen om bij mijn voorbereiding tijd te nemen om me ook ‘technisch’ goed voor te bereiden door bewust na te denken over finetunen van het IKEA-model, plek innemen, intonatie, tempo, volume, interactie, verhalen vertellen enzovoort. Ik spreek meer vrijuit dan voorheen. Ik krijg vaker dan ooit te horen dat de boodschap mensen echt heeft geraakt.

 

Henk Jansen, PKN-predikant in Ermelo en bij Fonteinwerk in Harderwijk

Waarom zou je kiezen voor een training bij mij?

 

Je hebt het maken van een preek nooit helemaal in je eigen handen. Het blijft een proces in samenwerking met de Heilige Geest. Dat merk ik zelf en dat zie ik ook bij de honderden mensen die de trainingen volgen.

Dat betekent echter niet dat het onbelangrijk is hoe je vertelt wat je hebt voorbereid. Juist omdat je ervan overtuigd bent dat je een boodschap hebt door te geven, zet je je meer dan 100 procent in om Gods woord te laten landen.

 

Ik overlaad je graag met ideeën om zijn boodschap te laten schitteren. Met diepgang en creativiteit. We gaan veel oefenen. Tijdens de trainingsdagen pas je het geleerde toe op je eigen preken.

 

Verschil met Een preek die staat als een huis 1?

In twee maanden leer je hoe je een preek maakt met een bijbels verantwoorde boodschap, een goede opbouw en een boeiende presentatie. Voor elk facet trekken we een dag uit.

Ik ga ervan uit dat je de theorie om een bijbels verantwoorde boodschap door te geven beheerst en dat je weet hoe je een sterke structuur neerzet. In de training Steengoed spreken ligt daarom de nadruk op de boeiende presentatie. Van tevoren heb je het boek Geloofwaardig Spreken (opnieuw) doorgelezen.

Hoe ziet het programma eruit? 

 

Dag 1 
Verhalen vertellen

Ons brein luistert beter naar beeldende en emotionerende verhalen dan naar feiten. Daarom is het vertellen van verhalen ontzettend belangrijk.

Je leert tijdens deze dag onder meer:

  • hoe je spanning opbouwt in je verhaal
  • hoe je meerdere zintuigen kunt inzetten bij het vertellen van verhalen
  • hoe je show, don’t tell toepast
  • hoe je de kracht van dialogen inzet

 

Opdracht voor thuis (na dag 1) 

  • Je bereidt een verhaal voor dat je tijdens een van je preken in de komende weken vertelt.
  • Je zet de globale opzet van de preek en je verhaal in je online document. Wij maken een telefonische afspraak (van een uur) om je preekopzet en je verhaal aan te scherpen.
  • Je mailt de video-opname van je preek naar je subgroepje en naar mij.

 

Dag 2
Likeability & credibility

We geloven dat het als sprekers niet om ons gaat. Dat we God en zijn woord centraal stellen. Maar toch … uiteindelijk onthouden mensen meestal niet je preek, maar jou! Wie jij bent en welke sfeer je hebt achtergelaten. Daarom gaat het vandaag over de manier waarop jij overkomt.

  • Je vertelt een verhaal uit je eigen leven, zodat mensen zich herkennen in jou als spreker.
  • Je ervaart hoe je kunt spelen met likeability en credibility.
  • Je krijgt feedback op de manier waarop jij overkomt.

 

Opdracht voor thuis (na dag 2) 

  • Je bereidt een persoonlijk verhaal voor dat je tijdens een van je preken in de komende weken vertelt.
  • Je zet de globale preekopzet op de mail. We maken een telefonische afspraak (van een uur) om je preekopzet en je verhaal aan te scherpen.
  • Je vraagt feedback aan gemeenteleden.
  • Je mailt na afloop de video-opname van je preek naar je subgroepje en naar mij.

 

Dag 3 
Onderwerpen naar keuze

Op dag 2 inventariseren we wat de twee meest favoriete onderwerpen zijn voor dag 3. Denk aan:

  • houding en plaats op het podium
  • het gebruik van metaforen
  • interactief spreken
  • verankeren met gebaren
  • verdieping stemgebruik

 

Opdracht voor thuis (na dag 3) 

  • Je ontvangt kijk-, lees- en reflectieopdrachten voor de maanden tussen dag 3 en dag 4.
  • Je past in een van je komende preken toe wat je vandaag hebt geleerd.
  • Je zet de globale preekopzet op de mail. We maken een telefonische afspraak (van een uur) om je preekopzet en je verhaal aan te scherpen.
  • Je vraagt feedback aan gemeenteleden.
  • Je mailt na afloop de video-opname van je preek naar je subgroepje en naar mij.

 

Dag 4 
Reflectiedag

Tijdens de vorige dagen en tussen de trainingsdagen door ontving je feedback op jouw preken. Op de reflectiedag presenteer je wat je de afgelopen weken hebt geleerd en geef je aan wat je nog lastig vindt.

 

Verder na dag 4 
  • Je kiest een aandachtspunt naar aanleiding van de trainingsdagen waar je de komende tijd mee gaat oefenen.
  • Na de vierde dag bellen we (een uur) om de balans op te maken van wat je hebt toegepast tijdens je preken. We bespreken wat je nog lastig vindt, zodat je voldoende tips hebt voor de komende tijd.

 

Alleen voor ervaren sprekers

 

Om te kunnen waarborgen dat de groep bestaat uit enthousiaste ervaren sprekers, gelden de volgende ingangseisen:

 

Ja maar, ik …

 

… heb nog niet de benodigde ervaring.

Helaas … Ik raad je aan eerst meer ervaring op te doen. Heb je Een preek die staat als een huis 1 nog niet gevolgd? Ga dat dan eerst doen. Als je daarna de training Steengoed spreken volgt, zal je er veel beter de vruchten van kunnen plukken.

 

… wil de training gebruiken op mijn werk. Kan dat ook? 

De insteek van de training is een bijbelse boodschap over te brengen. Tijdens Een preek die staat als een huis 1 kan ik een aangepast programma voor je maken. Bij Steengoed spreken gaat het enkel om spreken tijdens de zondagse samenkomsten. Je bent welkom voor een individuele training voor presentaties op het werk.

 

Hoe groot is de groep? 

 

Je zit in een groep van maximaal 8 mensen. In zo’n kleine groep is er veel ruimte om te oefenen.

 

Wanneer? 

 

16 april, 21 mei, 18 juni en 1 oktober 2021.

 

Hoe laat?

 

Vanaf 09.30 uur ben je welkom voor koffie en thee. Om 10.00 uur gaan we van start. Tussen de middag staat een verzorgde lunch voor je klaar en rond 16.30 uur ronden we af.

 

Waar? 

 

Woerden.

 

Investering

 

  • Qua tijd: vier trainingsdagen, vier gesprekken en minimaal 8 uur per maand voor het uitwerken van je opdrachten en het bekijken van elkaars opdrachten.
  • Qua geld: 1149 euro. Dit is inclusief koffie, thee, lunches en het boek Geloofwaardig spreken (t.w.v. 20 euro).
  • Volg je liever de trainingsdagen als bezoeker (zonder de thuisopdrachten en de gesprekken)? Dan doe je mee voor 799 euro.

Nieuw gereedschap voor mijn preken! 

 

Toen ik in de nieuwsbrief van Paulien las over de training Steengoed preken, werd ik enthousiast, en tegelijkertijd vroeg ik me af of de training niet een hoog extravert-gehalte zou hebben. Pauliens antwoord stelde me gerust. ‘Het gaat mij vooral om de puntjes op de i. Vandaar de nadruk op plezier en impact.’

 

Paulien is open en ontspannen. Doordat ze zelf ook spreker is, maakt ze als het ware deel uit van de groep,. Daarnaast was ze de trainer die ons steeds een beeld gaf hoe het ook kan. Met schijnbaar gemak nam ze me mee in haar kennis en ervaring en zag ze waar mijn leermomenten lagen.

 

Ik was toe aan nieuw gereedschap voor mijn preken. Dat heb ik gekregen. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt hoe kleine veranderingen in mijn stemgebruik een groot effect hebben op hoe de boodschap landt.

 

Sinds de training bereid ik bewuster de presentatie van mijn preken voor. Tijdens het spreken ben ik meer ontspannen en ben ik zekerder van de manier waarop ik spreek. Ik heb voldoende ideeën om me de komende tijd verder te ontwikkelen!

 

Hans Vel Tromp, predikant NGK Langerak