In gesprek met Saskia Tichelaar

Saskia is een enthousiaste vrouw met hart voor mensen en voor God. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze spreekt regelmatig, zowel in haar eigen gemeente als in andere gemeenten. (Vaak is dit wel een heel gepuzzel, omdat haar man ook regelmatig spreekt.) Ze studeerde theologie in Leuven en is parttime voorganger in de Baptistengemeente Arnhem-centrum.

 

1. Wat kenmerkt jou als spreker?

Als spreker sta ik niet ver van de mensen af, maar kom ik dichtbij. Ik krijg van mensen vaak te horen dat ze het gevoel hebben dat ik met hen in gesprek ben. Dat vind ik mooi, want dat is ook wat een preek eigenlijk hoort te zijn: een gesprek!

 

2. Welke spreker uit de Bijbel inspireert jou? 

Stefanus. Hij wordt vals beschuldigd en staat onder grote druk, maar juist op dat moment wordt hij op een geweldige manier geleid door de Heilige Geest om nog een hele preek te houden en vervolgens zijn belagers ook nog eens te vergeven, prachtig!

 

3. Wat spreekt jou aan in Jezus’ toespraken?

Het belangrijkste en meest aantrekkelijke aan Jezus’ toespraken vind ik dat Hij uitleefde wat Hij verkondigde. Hij belichaamde zijn boodschap volkomen, dat is pas geloofwaardig!

 

4. Wat zou je doen als Jezus de eerstvolgende keer in het publiek zou zitten?

Ik zou Hem vragen om naar voren te komen en over dezelfde tekst te spreken die ik had voorbereid.

 

5. Hoe vond je het als kind om een spreekbeurt in de klas te houden?

Ik vond het erg leuk. Ik weet nog goed dat ik mijn kip “Gismo” (naar de Gremlins genoemd) op de fiets had meegenomen naar de klas om hier vervolgens vol enthousiasme over te vertellen. Ik heb geen idee hoe mijn verhaal overkwam, maar ik denk dat het best boeiend was, aangezien ik een ‘levende illustratie’ van mijn verhaal bij me had. Ik had er natuurlijk niet over nagedacht waar die kip de rest van de middag moest verblijven. Uiteindelijk mocht hij in het papierhok tussen de schriften, waar hij tot vreugde van de conciërge ‘slechts een paar keutels’ achterliet.

 

6. Wanneer sprak je voor het eerst over bijbelse onderwerpen? 

Mijn allereerste preek was in een typische volkskerk. Heel wat anders dan ik gewend was als evangelische jonge meid met mijn achtergrond in de Vergadering van Gelovigen (waar je als vrouw nog niet eens hardop mocht bidden). Het was tijdens een stage in de eerste klas van mijn theologieopleiding. Best bijzonder, om dan ineens te mogen preken in deze hele ruimdenkende PKN-gemeente. Het was een jeugddienst en de preek ging over de gelijkenis van de talenten. De preek was voor mij echt een missie, ik voelde een grote druk om ‘het goede woord’ te brengen, alsof het allemaal van mij af hing.

 

7. Wat pak je nu anders aan dan in het begin?

Ik had geen idee hoe ik een preek moest opbouwen toen ik begon. Ik denk dat ik ook niet goed durfde te overtuigen. Nu begin ik altijd al vrij snel met de vraag ‘wat wil ik overbrengen, wat is de boodschap’? ‘Waar wil de Geest mij en de gemeente op wijzen?’ Ook streef ik ernaar om mijn verhaal goed op te bouwen volgens een heldere structuur.

 

8. Wanneer heb je nu nog last van podiumvrees?

Als ik zelf niet overtuigd ben van de boodschap of de preek die ik ga overbrengen en als ik daar het werk en de stem van God niet duidelijk genoeg in heb ervaren. Dat gebeurt niet vaak, maar het is wel eens gebeurd. Dat voelt niet fijn!

 

9. Waar kun je soms gefrustreerd van raken tijdens je voorbereiding?

Dat is een goede vraag. De voorbereiding kost me echt moeite! Ik ben van mezelf niet zo gestructureerd en daar loop ik vaak tegenaan. Het is voor mij daarom extra belangrijk om mijn verhaal in een duidelijke structuur te ‘verpakken’. Ook vind ik het belangrijk om een duidelijke boodschap over te dragen. Soms zit er zoveel in een tekst en wordt het me niet helemaal duidelijk waar het nou precies heen moet. Daar kan ik dan soms behoorlijk gefrustreerd van raken. En dat vind ik extra vervelend, want dat gevoel blokkeert dan ook het creatieve proces (en het werk van de Geest!), maar aan de andere kant probeer ik dat ook altijd weer los te laten en erop te vertrouwen dat God door me heen kan werken!

 

10. Aan welke presentatietips heb je veel gehad?

Ik kan er heel veel opnoemen, want ik heb veel geleerd van de trainingen die ik tijdens mijn opleiding van bureau Nobbe-Mieras heb gekregen! (Zie bijv. deze blog over een van hun boeken. Speciaal voor vrouwen!) 

Ik zal er twee noemen: 

 

  • Neem de tijd om je verhaal over te laten komen, raffel niet af en durf tijdens je verhaal extra tijd te nemen om een punt beter ‘binnen te laten komen’ als je het idee hebt dat iets niet overkomt.
  • Als iets jezelf raakt, moet je daar niet aan voorbij gaan (tijdens het preken), maar is de kans groot dat er ook iets ‘in de zaal’ gebeurt, mits je erbij stil durft te staan. Zo geef je ook de Geest de ruimte! En andersom geldt dat ook natuurlijk, als er iets in de zaal gebeurt, sta daar dan ook bij stil!

 

11. Wat merk je van de Heilige Geest in het voorbereiden en tijdens het spreken?

Dit verschilt heel erg. Het meest duidelijke ervaar ik de Heilige Geest wanneer ik met een tekst bezig ben en deze ineens op een heel nieuwe manier binnenkomt, dat het mezelf opnieuw weer diep raakt. Datzelfde gebeurt soms tijdens een preek, dat ik zelf heel sterk ervaar dat wat ik wil zeggen belangrijk is en dat het mezelf ook weer iets doet. Op zulke momenten ervaar ik ook meer vrijmoedigheid, dan denk ik, ‘dit is niet zomaar iets mensen’, dit is echt waar, pakken jullie het? Op sommige van zulke momenten ervaar ik dat er ‘iets’ in de zaal gebeurt.

 

12. Wat wil je bereiken met jouw spreken?

Ik wil bereiken dat mensen op de één of andere manier veranderen en meer op Jezus gaan lijken. Dat hoeft niet heel groots te zijn, maar dat zit hem in kleine dingen. Dat kan de ene keer zijn dat mensen enthousiast worden over de liefde van God en daardoor weer (meer) gaan bidden, maar een andere keer kan dat ook zijn dat ze in beweging komen om naar een ander toe te gaan om iets in orde te maken. Tegelijk besef ik ook dat het Gods Geest is die dit door mij heen moet doen en die dit vaak ook ondanks mij zal doen!

Iedere 12e van de maand stel ik twaalf vragen aan een spreker.

Klik hier voor het hele overzicht.

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie