paulien vervoorn preekcoaching training india tandoori

Recept: preek tandoori

Ik houd van de Indiase keuken. Van kip tandoori bijvoorbeeld. Als spreker zou je willen dat je preek net zo lekker was. Maar ja, voor het maken van een preek is geen recept voorhanden…

 

Preken is complexer dan het maken van kip tandoori. Toch geef ik je graag zes principes voor je preekvoorbereiding. En ze zijn ook nog eens erg handig bij de bereiding van kip tandoori..

 

1. Begin op tijd

Je kip wordt het lekkerst is als je die een poosje marineert, zodat de kruiden er goed in kunnen trekken. Terwijl je de kip laat staan, laat je de tijd zijn gang gaan. Zonder veel moeite wordt je gerecht smaakvoller.

Zo is het ook bij een preek. Een preek moet rijpen, sudderen, pruttelen. Ik heb al allerlei woorden voorbij horen komen om dat proces te beschrijven. Terwijl je niet bewust met je preek bezig bent, gebeurt er in je onderbewuste van alles. Je preek wordt er beter van!

 

2. Vermijd pakjes en zakjes

Even googelen en je ziet hoeveel merken pakjes en zakjes kiptandoorimix aanbieden. Ik geef toe: ik heb ook een periode gehad waarin ik standaard een aantal dozen wereldgerechten in de voorraadkast had staan. Toen ik ontdekte hoeveel suiker en andere troep erin zit, heb ik die dozen afgezworen. Om vervolgens te ontdekken dat het echt veel lekkerder en gezonder is als je het zelf maakt.

Nu wil ik niet zeggen dat je je preek maakt zonder gebruik te maken van bestaande middelen. Het is juist goed dat je naslagwerken gebruikt om achtergrondinformatie op te zoeken. De preek wordt alleen zoveel ‘smaakvoller’ als je eerst zelf ontdekkingen doet. In plaats van kant-en-klare Bijbelstudieboekjes uit je voorraadkast te pakken kun je beter starten met het observeren van je Bijbelgedeelte en eigen vragen te stellen aan de tekst.

 

3. Gebruik de juiste ingrediënten

De kip tandoori dankt haar smaak aan de juiste combi van onder meer yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Te veel peper zou je gerecht te spicy maken, te weinig zout juist weer te flauw.

Bij je preek ben je ook altijd op zoek naar de juiste verhoudingen, omdat de aandacht anders verflauwt:

  • voldoende informatie, maar ook (voor)beelden en verhalen
  • uitleg over de Bijbelse tijden, maar ook toepassingen voor deze tijd
  • aandacht voor je hoorder, maar ook iets van je eigen betrokkenheid

 

Wekelijkse inspiratie voor (s)prekers in je mailbox?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Daarnaast ontvang je regelmatig een mail over (s)preken.

 

4. Wek de eetlust op

Eigenlijk hoop je dat je gasten al enthousiast zijn terwijl ze nog op de stoep staan. Dat ze – zodra je de deur openzwaait – aangeven dat ze meteen aan tafel zouden willen.

Vergelijk het intro van je preek eens met de onweerstaanbare geur van kip tandoori. Wek met je eerste zinnen de interesse, zodat je hoorders niets liever willen dan de rest van je preek horen.

 

5. Besteed aandacht aan de smaakbeleving

Er spelen veel meer aspecten mee bij de smaakbeleving dan je in eerste instantie denkt. De inrichting van de plek waar je eet speelt mee. De vorm van je bord, de zwaarte van je bestek. De kleuren, de geuren, maar ook het geluid dat je eten maakt. Zo vinden we knapperige chips lekkerder dan zachte.

Bij je preek gebeurt er iets vergelijkbaars. Een deel van de beleving hangt af van de manier waarop je je preek opdient: je stemgebruik, je (oog)contact en je mimiek.

 

6. Begin niet uit jezelf over het recept

Stel je even een maaltijd voor, waarbij de gastheer begint met: ‘Vandaag staat kip tandoori op het menu. Het woord tandoori is afgeleid van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent. Ten eerste zal ik iets vertellen over de ingrediënten waarmee de kip tandoori is bereid. Ten tweede de verschillende stappen van het recept (…)’ Je zou denken dat hij je in de maling neemt. Of dat hij sociaal nogal onhandig is. In plaats van deze droge informatie aan te horen wil je eten, proeven, genieten. Als je het recept wilt horen, vraag je dat later wel!

Toch beginnen best veel preken op deze manier. Zonder inleiding wordt het onderwerp genoemd en worden opmerkingen geplaatst over de context van het Bijbelgedeelte, zonder dat je weet waarom je ernaar luistert. Ik heb mezelf er ook schuldig aan gemaakt. Alsof ik mezelf wilde bewijzen door een paar Griekse woorden te noemen. Of ik was zo enthousiast en wilde álles wel vertellen. Misschien herken je dat? Dat je zo veel hebt ontdekt tijdens je voorbereiding dat je veel te veel wilt delen? Doe het met mate. Laat je recept in de keuken liggen en laat je hoorder vooral je kernboodschap beleven!

 

 

tandoori paulien vervoorn india feedback preecxoachingBehoefte aan feedback op je preek?

Spicy, maar toch mild?

 

Meld je nu aan voor een gesprek tijdens de Preek Tandoori Week van 25 t/m 29 januari 2021: preekcoaching voor India!

 

Je mailt me (een link naar) een video-opname van een van jouw preken. Je geeft aan waarop je graag feedback wilt ontvangen. Online bespreken we in anderhalf uur jouw preek.

De totale opbrengt van de actie gaat naar projecten in India die ik zelf heb bezocht.

 

Meer info en aanmelden preek tandoori

Ik hoef geen gesprek, maar ik wil je werk wel supporten, zodat je zulke acties kunt blijven doen.

 

 

Bron foto: Marvin Ozz from Pexels

 

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie