[Column] Preken met Pickwick
‘Wat is het mooiste cadeau dat je ooit kreeg?’
‘Wat is je droombaan?’
‘Wat maakt jou uniek?’
Je kent deze vragen vast wel … Sinds een paar jaar zet Pickwick ze op de labels aan de theezakjes, om een goed gesprek aan te zwengelen bij de thee. Met een verzameling van deze labels ging ik een paar weken geleden naar de kinderen van groep 7 en 8 in mijn thuisgemeente.
Nadat ze in groepjes hun Pickwickvragen hadden beantwoord, gaf ik hen een stapeltje door mij bedachte vragen over omgaan met ouderen, zoals ‘Wanneer vind jij iemand oud?’, ‘Hoe kun je aan oude mensen laten merken dat je respect voor hen hebt?’ en ‘Waarom zou God oude mensen belangrijk vinden, denk je?’ Hun antwoorden schreef ik op. Twee weken later wilde ik ze gaan gebruiken tijdens een preek.
Ik noteerde dat mensen oud zijn als ze grijs haar en lachrimpels hebben en niet weten hoe je met een computer moet omgaan. Ik kon mijn lachrimpels gelukkig in de plooi houden toen een meisje even moest nadenken over de vraag waarom God ouderen belangrijk vindt. ‘Ze zijn wel oud, maar het zijn nog steeds wel mensen!’
Tijdens de laatste gespreksronde mochten de kinderen zelf vragen stellen aan ouderen uit de gemeente. Die vertelden allerlei verhalen naar aanleiding van vragen als ‘Wat vindt u uw leukste herinnering?’ en ‘Heeft u een keer iets gemerkt van God?’
Toen een jongen aan een van de ouderen, Alie, vroeg of ze bang was om dood te gaan, stokte mijn adem in mijn keel. Maar Alie leek helemaal niet van de directe vraag te schrikken. Met een fonkeling in haar ogen vertelde ze dat ze ernaar uitzag de Here Jezus te ontmoeten.
Aan het eind bad een van de ouderen. Daarna huppelden de kinderen weg. Een oudere vrouw schuifelde achter hen aan naar de zaal, haar arm in die van iemand anders gehaakt. Alie liep achter haar rollator terug.
Twee weken later heten kinderen de volwassenen welkom in de dienst. Kinderen zingen mee op het podium, spelen in de band en lezen een zelfbedacht gebed voor, voorafgaand aan mijn preek:
Ik herhaal Gods woorden uit Leviticus 19: 32, waar Hij zegt dat we moeten opstaan voor ouderen. ‘Wees heilig, want ik ben heilig’, houdt Hij ons aan het begin van het hoofdstuk voor. Ik vermoed dat we bij levensheiliging eerder denken aan andere activiteiten dan een oudere helpen de straat over te steken.
Ik vertel in mijn eigen woorden dat God oog heeft voor blinden, doven, armen, vreemdelingen en ouderen. Dat Hij hen een veilig thuis wil bieden. Een heilig thuis met letters in het raamkozijn: HOME. heilig omgaan met elkaar.
Ik dank God dat Hij het gebed van die meiden heeft verhoord.
Goddank kom ik uit mijn, nee: uit zíjn woorden.
Bovenstaande column verscheen in het ND op 28 oktober.
Lees ook een blog van Anna (9) over hoe zij een vergelijkbare preek heeft ervaren