tante Paulien Vervoorn en nichtje Anna kinderen

Mijn nichtje hielp me bij mijn preek en schrijft erover

‘Morgen preek ik over omgaan met ouderen’, vertel ik mijn neefje en nichtje. Terwijl we tortilla’s eten, lees ik een stukje voor uit Leviticus 19, waarin het gaat over respect voor ouderen. Ze bedenken zes vragen die ze weleens aan ouderen zouden willen stellen. Als ik zeg dat ze de vragen ook zelf mogen voorlezen, veert Anna op. ‘Jaaaaaaaaaaaa! Dat wil ik! Heel graag!!’ De volgende dag huppelt ze de auto uit richting de kerk. Na afloop van de dienst vertelt ze me dat ze stond te trillen, maar dat ze het héél leuk vond. Doordat ik haar over bloggen heb verteld, komt ze met het idee een blog te schrijven over haar ervaringen. Je snapt dat ik apetrots ben. Mijn dag kon natuurlijk niet meer stuk door haar feedback aan het eind …

 

Hoi,

Ik heet Anna, ben negen jaar oud en zit in groep zes. Ik ben het nichtje van Paulien. Ik mag iets typen van mijn tante en dat word haar preek en wat ik er van vond. De preek: Ze begon met een verhaal over mevrouw De Bruin (dat is niet de echte naam) en meneer De Wit (ook niet de echte naam). Mevrouw De Bruin ging weg van een evangelische gemeente omdat ze de muziek te hard vond, ze vond dat ze te veel Engelse liederen zongen en ze vond ook dat de voorganger te snel praatte. Maar meneer de wit ging niet weg ok al was de muziek te hard, ze te veel Engelse liederen zongen en de voorganger te snel praatte, want hij voelde zich er thuis. Toen las ze dit voor: Sta op voor oude mensen en betoon hun respect. Toon ontzag voor je god. Ik ben deHEER jullie god. Leviticus 19:32.

 

Daarna zij ze dat” Ik ben de HEER jullie god .” steeds voor komt in een aantal verzen. Daarna las ze Leviticus 19: 1 t/m 4 daar staat: De HEER zei tegen Mozes: ”Zeg tegen de gemeenschap van Israël: ”Wees heilig want ik de HEER jullie god ben heilig. Toon ontzag voor je moeder en je vaderen neem steeds mijn sabbat in acht. Ik ben deHEER jullie God. Laat je niet in met afgoden en maak geen godenbeelden. Ik ben de HEER jullie God.

 

Toen vertelde ze over oudermishandeling. Ze liet een plaatje  zien, daarop stond: het is eerder oudermishandeling dan je denkt .Praat er over. Bel gerust met steunpunt huiselijk geweld: 0900 126 26 26 of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl. Daarna veranderde ze de v van veilig in een h dus heilig , een heilig thuis toen zei ze: ”eigenlijk moeten wij als kerk ook een heilig thuis zijn”. Daarna moest ik de letters H, O, M en E geven dat maakt HOME sommige mensen zetten het in de vensterbank met de betekenis thuis in hun hooft maar het heeft ook een andere betekenis kijk maar:

 

Heilig omgaan met elkaar Paulien Vervoorn HOME

Bron foto: Anna

Heilig

Omgaan

Met

Elkaar.

 

 

Daarna las ze uit spreuken 20:29 daar staat: De pracht van jonge mensen is hun kracht, de sier van oude mensen is hun grijze haar. Toen pakte ze een pickwick theezakje en las de vraag voor de vraag was: aan welke olympische sport zou jij mee willen doen?

Daarna riep ze mij naar voren, ik moest zes vragen voor lezen.

 

Toen kregen ze mee dat ze dat ze een thee zakje konden komen halen om over de vraag te kunnen kletsen.

 

Feedback:

Ik vond het een mooie preek! Ze betrok de jeugd maar tegelijkertijd ook de ouderen. Ik vond het leuk dat ik kon helpen. ??

 

Lees ook Preken met Pickwick

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

10 Comments
 • Jolanda Althuis
  Beantwoorden

  Hoi Anna, Wat een mooie blog heb je geschreven! Je hebt ons helemaal meegenomen in de preek van Paulien. Goed gedaan! En wat een goede vragen hebben jullie bedacht aan de ouderen? Ik ben zo benieuwd naar antwoorden die ze hebben gegeven. Vraagje: zou je later, net als je tante, ook willen preken en zo ja/nee waarom? Groetjes, Jolanda

  oktober 18, 2017 at 9:42 am
 • Sifra van Wijnen
  Beantwoorden

  Hoi Anna,

  Wat heb je dat goed opgeschreven zeg! Ik vind het heel knap dat je voor een hele grote groep mensen de vragen durfde voor te lezen. Nouja…, voorlezen? Je vertelde het zelfs uit je hoofd! Dat heb je hartstikke goed gedaan.

  Ik vond het leuk dat je bij ons in de kerk was.

  Tot de volgende keer!
  Groetjes, Sifra

  oktober 18, 2017 at 10:44 am
 • Hoi Anna,
  Wat heb je de preek goed verwoord in je blog!
  Jullie hebben hele goede vragen bedacht. ?
  Van zenuwen heb ik niets gemerkt toen je op het podium stond.
  Hopelijk zien we jullie weer terug als jullie tante weer in onze gemeente komt spreken. ?
  Groetjes, Anita

  oktober 19, 2017 at 10:17 pm
 • Romana Rijken- van der Bijl
  Beantwoorden

  Ha die Anna,

  Schrijven zit in de familie lees ik wel! Top!

  Groet, Romana

  oktober 20, 2017 at 1:56 pm
 • Jacoline Teeuwen
  Beantwoorden

  Wat onwijs leuk dat jullie dit samen hebben gedaan! Dat heeft vast indruk gemaakt op de mensen in de kerk. En dat is goed, want dan vergeten ze de boodschap niet zo snel weer. Heel goed gedaan, allebei!

  oktober 30, 2017 at 5:15 pm
 • Hoy Anna,
  Wat goed van je, dat je op het podium durfde te staan ,om jouw mooie verhaal te vertellen..
  Jammer dat ik er niet bij was,want dat had ik superleuk gevonden..
  Je tante is vast heel trots op jou!
  Gods zegen voor jou!
  Lieve groet!,
  Thea Rijpma

  november 1, 2017 at 7:44 am
 • Corine Roos- van Ginkel
  Beantwoorden

  Wow Anna, dat heb je mooi gedaan!
  Toen ik je blog las, was het net of ik er bij was geweest.
  Leuk zeg dat jij zo mocht mee helpen.
  Je zou maar zo’n ?tante Paulien hebben en je zou maar zo’n ?nichtje Anna hebben !
  Geniet van elkaars inspiratie!
  Liefs

  november 8, 2017 at 8:24 am
 • Wat een voorrecht Anna? Wat een prachtige blog?Zo jong en nu al zo wijs☺️ Maar wat een geweldige leerschool voor jou toch? Ik volg Paulien, niet zeggen hoor, ik leer ook van haar! Gr en chapeau voor je blog en fijne preek!

  Geeske

  mei 6, 2018 at 7:25 pm
 • Anna Vervoorn
  Beantwoorden

  hallo
  ik ben anna, nu 12 jaar oud. ik vond het heel grappig om dit terug te lezen.
  Als u dit leest, tante Paulien, dan doe ik u de groeten
  groetjes mij

  december 7, 2020 at 9:14 am

Plaats een reactie