Maak preken persoonlijk

Soms lopen we het gevaar dat we preken onpersoonlijk en afstandelijk voorbereiden. Als een machine die boodschappen ophoest: je stopt er aan de ene kant een tekst in, haalt de hendel over, en voilá, er komt een preek met drie punten uit, klaar om ’s zondags te gebruiken. Bijbels preken gaat niet vanuit een format. Preken is communiceren van hart tot hart. Uiteindelijk spreekt het hart van God tot de hoorders, maar ons hart doet ook mee. Hoe kunnen we er aanstaande zondag voor zorgen dat onze preek persoonlijk overkomt?

 

Met toestemming overgenomen van Biblical Preaching

Vertaling door Henk van ter Meij

 

1. Laat de Bijbeltekst jou persoonlijk raken

Mensen die met preken beginnen, denken wellicht dat preken teksten en ideeën zijn die in een format zijn geperst. De waarheid is dat we de tekst moeten bestuderen om hem te begrijpen. Wanneer we een tekst bestuderen, moeten we ervoor zorgen dat niet alleen ons hoofd erbij betrokken is, maar ook ons hart. Het tekstgedeelte is door God in de Bijbel gezet om een geestelijke impact op de lezers ervan te hebben. Hoe raakt de tekst mij? Daar moet ik met God over spreken en ik moet niet alleen maar kijken of ik er een preek van kan maken.

  1. Vraag God of Hij je helpt te begrijpen wat de tekst de oorspronkelijke lezers van vroeger wilde zeggen – welke geestelijke impact had de tekst toen?
  2. Vraag God je te helpen begrijpen wat de tekst voor lezers zoals jij wil zeggen – welke impact heeft de tekst nu?
  3. Vraag God je te overtuigen van zonde, je te motiveren voor zijn dienst, jouw hart met het zijne te laten kloppen en je aan te sporen tot aanbidding, wanneer je in de tekst bent ondergedompeld.

 

retraite paulien vervoorn robin ten hoopen

Wil je de Bijbel uitleggen met je hoofd én met je hart? 

Welkom bij de retraite Laat de Bijbel spreken!

Meer info en aanmelden

 

 

 

 

2. Bid God of Hij jou zijn liefdevolle hart voor de hoorders wil schenken, wanneer je de boodschap voorbereidt.

Voordat je jouw studieresultaat tot een preek kneedt, moet je je tot God wenden in gebed en écht voor je hoorders op de bres staan. Of het nu je eigen gemeente is of een groep waarvoor je nog nooit hebt gesproken, God kent hen beter en heeft hen meer lief dan jij. Vraag Hem of Hij jou zijn liefdevolle hart voor hen wil geven. Bid niet alleen of ‘de boodschap goed over mag komen’, maar bid voor hen als échte mensen, in échte situaties, die met échte problemen te maken hebben.

Bid voor degenen die Hem nog niet toebehoren en voor degenen die wel al van Hem zijn. Bid voor zijn liefdevolle hart voor hen en of hun harten bereid mogen zijn om van Hem te horen.

 

3. Bereid een boodschap voor die op een kwetsbare manier het beste uit je naar boven haalt.

Eigenlijk zijn dit twee punten.

Ten eerste: je boodschap moet authentiek zijn.

‘Leen’ niet de boodschap van iemand anders om daar vervolgens over te preken. Dat is een sluiproute die je uiteindelijk tijd zal kosten. Als je preken ‘leent’, levert het studeren je geen voordelen op en bezorgt het luisteren naar jou je hoorders geen voordelen; in plaats daarvan horen ze een slechte versie van de boodschap van iemand anders. Als je ervoor kiest iemand aan te halen is dat prima, alleen zeg er wel bij dat ‘iemand het zo heeft gezegd’. Het geloof geeft je het vertrouwen dat God jouw eigen middelmatige mogelijkheden geschikter vindt voor deze toehoorders dan de indrukwekkende boodschap van iemand anders.

Ten tweede: stel je in je preek kwetsbaar op.

Laat iets van jezelf zien. Het heeft geen zin je achter je exegese en je presentatie te verstoppen. De mensen moeten weten dat jij ook strijd moet leveren, dat zaken je ontroeren, dat je echt mens bent. Natuurlijk moet je bedenken wát je gaat zeggen. Het heeft niet zo veel zin je woede de vrije loop te laten of problemen te delen die je zelf nog geen plaats hebt gegeven. Maar er blijft nog voldoende ‘echt jij’ over om in je preek te delen. Zorg ervoor dat je preek echt van jou is en zorg ervoor dat je authentiek bent.

 

4. Zorg ervoor dat er groei zit in je natuurlijke manier van preken.

Op een theatrale manier en met een domineesstem spreken hoort allang tot het verleden. Tegenwoordig waarderen mensen het wanneer je authentiek, echt en persoonlijk spreekt. Er wordt soms geleerd om zo weinig mogelijk met gevoel te preken, waarbij je emoties en manipulatie zo veel mogelijk moet vermijden, waardoor juist een preek vergiftigd kan worden doordat er over de hoofden heen wordt gepreekt (en er soms intellectuele manipulatie plaatsvindt). Sta niet te ver van je materiaal af, preek vanuit je hart en zoals je echt bent. Als je van nature rustig bent, is dat prima. Als je extrovert en enthousiast bent, werkt dat ook. Het gaat niet om de persoonlijkheid die je uitstraalt, maar of het jóuw persoonlijkheid is. Of, zoals ik vaak zeg wanneer ik lesgeef: je moet er moeite voor doen natuurlijk te zijn in een onnatuurlijke setting. Preek op zo’n manier dat mensen echt naar jóu luisteren.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie