timzingt verhalen vertellen spreken storytelling

Timzingt over storytelling, deel 1

Timzingt licht de drie fases toe die je moet doorlopen op weg naar een goed verhaal. ‘Laat de parels van de dag niet liggen, maar schrijf ze op, zodat je ze onthoudt.’

 

Fase 1: raap parels

Een goed verhaal maken is eigenlijk buitengewoon complex. Laat ik het bij mezelf houden: ik doe maar wat. Ik scharrel ideeën bij elkaar, lees veel (kranten, boeken) en maak aantekeningen, zowel digitaal (voicerecorder) als op papier (dagboek). Met een sleepnet ga ik door het leven en alles wat maar een idee zou kunnen zijn, noteer ik. Dus laat de parels van de dag niet liggen, maar schrijf ze op, zodat je ze onthoudt.

 

Fase 2: bedenk je punt

Na fase 1 heb je allemaal woordgrappen, mooie zinnen en woordspelingen. Maar nog geen verhalen. Dan komt het moment om te bekijken welk punt al die ideeën nou maken. Soms hoor je namelijk verhalen die geen goede verhalen zijn terwijl het gemaakte punt wel goed of origineel is. Of je hoort een verhaal dat in principe wel goed is, maar dat niet goed wordt verteld. Een goed idee is nog geen goed punt is nog geen verhaal is nog geen goed verhaal.

Soms resulteert dat zoeken in een ‘wandtegeltje’ dat boven de voorstelling hangt, de essentie van wat ik wil zeggen. De vraag is hoe je een eenvoudig verhaal bedenkt dat ook nog een mooie wending heeft. Iets extreems bedenken is niet moeilijk, het is veel lastiger iets kleins en beeldends met veel zeggingskracht te bedenken.

 

Fase 3: Vertel een goed verhaal vol spanning

Als je de plot of synopsis hebt, kun je gaan schrijven. Dat is de fase van het echte vertellen. Je weet wat je wilt zeggen, maar nog niet hoe je dat gaat doen. Wanneer vertel je wat? Hoe creëer je een spanningsboog?

Voor een goed verhaal moet je veel aan de verbeelding overlaten. Veel (zeker christelijke) verhalenvertellers denken dat hun publiek dom is; ze willen alles uitleggen. Je zou het de predikantenziekte kunnen noemen. Een goed verhaal vertelt zichzelf en een deel is bewust niet ingevuld om de lezer zelf aan het denken te zetten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: je moet trouw zijn. Maar je kunt ook een verhaal vertellen waarin iemand ontrouw is, waarbij iedereen ervaart wat daarvan de consequenties zijn. Dan kunnen je lezers of toehoorders zelf wel concluderen dat het de moeite loont om trouw te zijn. Ook ik lijd aan de predikantenziekte: ik wil mijn punt graag expliciet maken. Ik werk gelukkig samen met een regisseur die me hier telkens op wijst.

 

Als dat allemaal is gelukt, heb je een goed verhaal te pakken.

 

Timzingt neemt je in zijn vierde cabaretprogramma mee naar het huisje van zijn oma waar hij altijd op verhaal kwam.

 

Hoe vertel je een goed verhaal? Lees ook de zeven tips van Tim voor het vertellen van steengoede verhalen.

 

Wil jij steengoede verhalen leren vertellen als onderdeel van steengoede preken? 

 

Ik wil steengoed leren preken en oefenen met verhalen vertellen
 

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie