timzingt goed verhaal verhalen vertellen tips

7 tips om een steengoed verhaal te vertellen

 

Timzingt over storytelling, deel 3

 

Zeven tips voor als je wilt leren verhalen te vertellen. Maak goed gebruik van stiltes en dender snel over een teder moment heen met een goede grap.

 

1. Start in een situatie

Begin dus niet met zinnen als ‘het is toch wat, dames en heren’ of ‘ik wil het vandaag met u hebben over…’, maar start gewoon midden in een conversatie waarbij de eerste quotes de situaties schetsen. Bij voorkeur lekker beeldend.

 

2. Show don’t tell

Als je tegen je publiek moet zeggen dat je verdrietig bent, klopt je verhaal niet. Dat moet het publiek uit alles merken. Laat het voelen door wat je vertelt.

 

3. Laat stiltes vallen

Vertellen is pauzeren. Weten hoe je moet vertellen en wanneer je stil moet vallen. Iets wat ik van nature helemaal niet goed kan. Ik dender het liefst door, ik houd van snelheid, van de zaal plat spelen. Hoe gaaf is het dan om ineens stil te vallen. Met stiltes bouw je spanning op. Je geeft reflectietijd en brengt rust in je verhaal en spel. En je hebt minder woorden nodig, want in de stiltes doet de verbeelding de rest. Goed voorlezen heeft daar ook mee te maken. Je kunt de woorden wel precies lezen en zelfs op toon, maar met stiltes maak je een verhaal boeiender en spannender.

 

4. Maak na een teder moment snel een grap

Een tip voor cabaret: houd tedere momenten kort om er vervolgens met een goeie grap overheen te walsen. Dat vind ik (voor cabaret) mooi. Zo blijf je weg van sentimentaliteit, een heel gevaarlijke valkuil naast die van de preekziekte. Zeker christenen hebben moeite met rauw. Het moet vooral netjes en gepolijst zijn. Maar juist de barre emotie (vaak zonder directe troost) is zo menselijk en herkenbaar. Dat is het misschien: verhalen gaan over mensen zoals ze zijn en niet zoals ze zouden moeten zijn.

 

5. Wat jou raakt, raakt ook anderen

Of verhalen aanslaan, weet je nooit zeker. Maar ik heb er wel een neus voor. Langzaamaan ben ik erop gaan vertrouwen dat de verhalen die mij raken, anderen waarschijnlijk ook raken. Dat is één. Daarnaast hangt het ook af van de manier waarop een verhaal wordt verteld. Prachtige verhalen boeten aan zeggingskracht als ze slecht worden verteld.

 

6. Vraag feedback

Als ik mijn moeder om feedback vraag, zegt ze alleen maar dat ze het heel knap vindt wat ik doe. Dat moet een moeder ook zeggen, want daarmee draagt ze bij aan je zelfvertrouwen. Maar niet aan de kwaliteit van je verhaal. Gelukkig heb ik een aantal mensen om me heen die direct kritiek mogen geven, kritiek die ik ter harte neem. Mijn regisseur als eerste en daarna een aantal vrienden.

 

7. Repeteer, repeteer, repeteer

Ik heb ooit iemand horen zeggen dat hij 30 jaar had moeten repeteren om te kunnen improviseren. En zo is het maar net. Improviseren kun je alleen leren door te repeteren. Er zijn te veel sprekers die voor de vuist weg praten en geen punt maken, geen goede voorbeelden hebben, dwalen in hun eigen verhaal en daardoor de aandacht verliezen. Ik oefen dus. Ik oefen me suf vanuit de gedachte dat als de hele zaal niet reageert, dat ik dan puur op de automatische piloot een goede voorstelling kan neerzetten. Ik moet onafhankelijk zijn van de welwillendheid van de zaal en me ook strak houden aan mijn tekst. Ik begin met inspreken op band en die opnames beluister ik dan altijd in de auto. Daarna gewoon repeteren: in de woonkamer, in de auto, tijdens de repetities met de regisseur … Tot ik de voorstelling kan dromen.

 

Timzingt neemt je in zijn vierde cabaretprogramma mee naar het huisje van zijn oma waar hij altijd op verhaal kwam. Meer info over de theatertour Goed verhaal vind je op de website van True Tickets.

 

Wil jij steengoede verhalen leren vertellen als onderdeel van steengoede preken? Welkom bij de training! 

Ik wil meer weten over de training steengoed spreken

Tip: Lees in hoofdstuk 16 hoe je een steengoed verhaal opbouwt.

paulien vervoorn boeken geloofwaardig spreken bestellen training

Klik op de foto om het boek te bestellen, zodat je geen enkele tip mist.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie