5 vragen van tv-maker Reyald om je online kerkdienst te evalueren

Grote kans dat jouw kerk is gestart met digitale diensten. En daar waarschijnlijk nog wel een poosje mee door zal gaan. Dan is het goed om te evalueren. Zowel inhoudelijk als qua beeld en geluid. 

 

Vijf vragen van tv-maker Reyald Bogerd die je helpen je cameragebruik optimaal in te zetten.

Reyald is betrokken bij de training Preken voor de camera die maandag 8 juni (online) start.

 

1. Is het geluid in orde?

Het lijkt een open deur. Toch gaat er op dit vlak veel mis. Bij slecht geluid haken mensen heel snel af. Sneller dan bij slecht beeld. Besteed dus aandacht aan goed geluid, zonder storingen, echo’s, gekraak of wind in je microfoon.

 

statief

 

Tip:
Preek je niet voor de camera in de kerk, maar maak je vlogs of Facebook Lives? Bekijk dan de tips van Online Video Academy voor de aanschaf van apparatuur.

 

2. Heb je je beeld goed verdeeld?

Naast goed geluid is de vraag of het shot prettig is om naar te kijken. Je begrijpt al meteen dat dit een kwestie van smaak is. Maar filmen is een vak. Gebruik bijvoorbeeld deze vuistregels van de professionele cameraman (m/v):

 

Zet de camera(lens) op ooghoogte van de spreker

Voorkom dat het publiek op de spreker neerkijkt of naar hem opkijkt. Bij een spreker werkt een medium shot vaak goed. Daarvoor film je het hoofd en het bovenlijf. Zo kun je gezichtsuitdrukking en handen goed zien.

 

Gebruik de ‘Rule of Thirds’

Verdeel je beeld van boven naar beneden en van links naar rechts in drieën. Mensen kijken makkelijker naar de vier kruispunten (zie de afbeelding). Zorg dat de ogen van de spreker bijvoorbeeld op één van de bovenste twee kruispunten zitten.

 

Zorg voor ruimte rondom de spreker
  • Controleer of er voldoende ruimte naast de spreker is. Als je de spreker op 1/3 van links of rechts zet, plakt hij of zij niet vast aan de rand en is er ruimte voor een eventuele digitale presentatie.
  • Zorg dat er ruimte boven het hoofd van de spreker te zien is. Controleer dat er geen gekke dingen uit zijn of haar hoofd steken. Denk aan een plant of een lamp, et cetera.

 

3. Heb je het beeld beoordeeld vanuit het perspectief van de kijker? 

Wat zou je als kijker denken als je naar dit beeld kijkt? Ziet het er goed uit? Word je niet afgeleid?

  • Vermijd schaduwen of grote lichtvlekken die afleiden.
  • Haal onnodige dingen uit beeld, omdat ze afleiden.
  • Voeg zo nodig kleur toe, zodat het beeld niet te saai is. Denk aan een bos bloemen, et cetera.

 

4. Beweeg je niet te veel met de camera? 

Als kijker vergeet je dat er een camera staat, totdat er veel in- en uitgezoomd of bewogen wordt. Dat leidt af van wat er te zien of horen is. Met een of twee camera’s en een programma als OBS (Open Broadcast Software) kun je heel mooi schakelen van camera, of digitale presentaties of video’s invoegen. Allemaal zonder de camera aan te raken.

 

5. Blijven jullie jezelf ontwikkelen?

Veel van de dingen die we in deze Coronatijd doen, doen we voor het eerst. Meestal gaat het niet in een keer goed.

 

Neem de tijd om dingen goed te testen

Test niet alleen een nieuw apparaat, maar ook een nieuw onderdeel van de digitale dienst. Of test wanneer de spreker uit het beeld beweegt.

 

Je hoeft (meestal) niet zelf het wiel uit te vinden

Kijk om je heen en vraag hoe anderen het aanpakken en kijk naar streams van andere kerken. Pas ideeën toe, probeer ze uit. Als je tijdens elke dienst iets kleins toevoegt of verbetert maakt na een maand een wereld van verschil.

 

Vraag gericht feedback

Vraag aan gemeenteleden hoe de online dienst overkomt. Vraag tips aan gemeenteleden die meer verstand van camera’s hebben dan jij … Of meld je aan voor de training Preken voor de camera die op maandag 8 juni start. (Er zijn nog twee plekken beschikbaar!)

 

Nog meer tips lezen? 

Lees ook de blog Preken voor de camera, hoe doe je dat?

Wil je effectief preken voor de camera en feedback op een online preek? 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

5 Comments
  • Sander
    Beantwoorden

    Goede technische tips! Nu nog voorgangers die aansprekend spreken en hun liturgie aanpassen naar de nieuwe situatie. En kerkenraden die deze veranderingen aanjagen!

    juni 2, 2020 at 1:41 pm
  • 1. Probeer zoveel mogelijk te werken met een camera met handmatige zoom. Digitaal zoomen werkt vaak schokkerig.

    2. Voor de predikant: probeer los van papier te spreken, liefst uit het hoofd. Kàn ik niet. Dùrf ik niet. Maar heel wat predikanten kunnen het wel als ze met de kinderen praten. Maar bij de preek voor volwassenen is het of ze verstijven. Maak er geen leesdienst van! En als je onzeker bent: probeer de hele preek één of tweemaal helemaal uit te spreken in je studeerkamer. Heeft mij altijd geholpen. Misschien dat je iets vergeet dat je had willen zeggen. Niet erg. Als jij het vergeet zullen de mensen het zeker vergeten. Het meeste zullen ze trouwens vergeten. Herinner jij je nog je eigen preek van zes weken geleden?

    3. Stel je, naar de camera kijkend, degene die luistert voor. Alsof je met haar of hem praat. Kom mentaal dichtbij.

    4. Steengoed preken? Dat overkomt je maar een enkele keer. We gaan ook niet voor het applaus. Waar het om gaat is: het maken van preken die raken. Even die aanraking van boven.

    juni 2, 2020 at 2:22 pm
  • Als lid van het team dat de on-line diensten van de Petrakerk Harderwijk technisch mogelijk maakt ben ik blij met bovenstaande tips. enkele daarvan passen we al toe maar er is altijd ruimte voor verbetering; hartelijk dank daarvoor.
    Ruud Goijaerts

    juni 3, 2020 at 9:25 am

Plaats een reactie