Wil je dat je boodschap goed overkomt voor de camera?

 • Ben je –net als vele anderen- opeens overgestapt op online preken?
 • Heb je inmiddels je draai een beetje gevonden, maar vind je dat het tijd is voor de volgende stap?
 • Wil je je hierin verder ontwikkelen om nog meer mensen te bereiken in deze onzekere tijden?
 • Wilde je sowieso al eens feedback op je preek?

Dan ben je welkom bij de training waar je leert hoe je contact maakt via de camera, de aandacht trekt én vasthoudt.

 

Wat levert deze training je op? 

 • Je hebt een preekstructuur in handen die je altijd kunt gebruiken, zowel online als offline.
 • Je hebt een preekstructuur in handen die je houvast biedt om uit je hoofd te preken, waardoor je meer in de camera kunt kijken.
 • Je weet wanneer je ín de camera moet kijken en wanneer juist niet.
 • Je leert denken vanuit de kijker: hoe wek je de interesse en hoe houd je die vast.
 • Je oefent in groepjes en geeft elkaar feedback, zodat je zelfs tijdens de training ervaart hoe je credible (deskundig) en likeable (aardig) overkomt.
 • Tijdens de vierde meeting evalueren we de gehouden preken. Je hoort wat anderen als jouw kracht zien.
 • Je krijgt naar aanleiding van jouw online preek  tips waarmee jij je cameragebruik de week erna kunt verbeteren.
 • Je krijgt te horen waar jij je preek nog helderder kunt opbouwen en hoe je nog meer contact maakt met je kijker.
 • Deze korte introductietraining is een kennismaking met Geloofwaardig Spreken. Je ervaart of mijn werkwijze bij jou past en of je later een training in Woerden wilt volgen.

Vrijwel zonder papier de camera inkijken

 

De coronatijd is een hectische periode waarin ik kamp met tijdgebrek. Ik vroeg me af of het handig was om nu een training te volgen. Toch wilde ik ontdekken waarin een online dienst anders is dan een reguliere dienst.

In de training heb ik de IKEA-structuur leren toepassen en daardoor preek ik vrijwel zonder papier en lukt het me nu op een natuurlijke manier de camera te gebruiken.

Ik raad voorgangers, vloggers en vloggende voorgangers de training aan. De interactie met collega’s is leerzaam en leuk. Paulien geeft de training op een prettige manier, met humor. Ze analyseert goed, zegt wat ze moet zeggen en maakt waar wat ze toezegt. De relatief geringe financiële investering is het meer dan waard. En dat tijdgebrek? Je werkt aan je eigen preek of vlog, wat je toch al doet, en nu krijg je daar ook nog feedback op.

 

Ies Maaswinkel, predikant NGK Maassluis

 

Wat gaan we doen?

De preek die jij de komende week gaat maken staat centraal. Een preek maken kent allerlei fases: de onderzoeksfase (waaronder de exegese), de ontwerpfase en de uitvoeringsfase. In deze korte training staat de uitvoeringsfase voorop. Je kunt alleen een goede preek houden als je een goed ontwerp hebt. Vandaar dat we daar in de eerste meeting mee starten.

Van tevoren lees je een deel van het boek Geloofwaardig spreken: hoe je een steengoede preek maakt. Daarnaast krijg je hoofdstuk 23 in e-bookvorm: Online preken in onzekere tijden. De theorie lees je thuis door, zodat we tijdens de videomeetings zoveel mogelijk kunnen oefenen.

 

Ik wil het e-book over online preken downloaden
 

Meeting 1: Een steengoede structuur

Je hebt gelezen wat de IKEA-structuur inhoudt. Tijdens de eerste meeting 1 merk je of je het écht begrepen hebt en toepast. Na de eerste meeting pas je de structuur toe op je eigen preek.

 

Meeting 2: Preken voor de camera

We oefenen in groepjes. Je kijkt de camera in en je oefent (een deel van) je preek. Je krijgt feedback van je groepsgenoten en van mij.

 

Meeting 3:  Q&A met een tv-regisseur

Je kunt vandaag al je vragen stellen over je preek, de liturgie en alles wat bij de digitale dienst komt kijken. Vanuit verschillende achtergronden helpen we elkaar verder.

Reyald Bogerd, tv-maker, is aanwezig om je praktische tips te geven over het optimaal inzetten van de cameramogelijkheden binnen jouw gemeente.

 

Meeting 4: Feedback op je online preek of vlog 

Zodra je preek of vlog online staat, deel je die met je groepsgenoten. We spreken af wie feedback aan elkaar geeft. Op dinsdag spreken we elkaar en heb je minstens één compliment en drie tips in handen. Aan de hand van een aantal voorbeelden hoor je van Reyald en mij wat je de volgende keer kunt doen om de boodschap nog meer tot zijn recht te laten komen.

Is de groep groter dan zes deelnemers? Dan maken we een extra afspraak, zodat er voor iedereen voldoende tijd is voor feedback.

 

Wanneer?

De training bestaat uit vier meetings:

 1. Maandag 8 juni
 2. Woensdag 10 juni
 3. Vrijdag 12 juni
 4. Dinsdag 16 juni

De training duurt van 9 tot 10 uur. Tussen 10 uur en half 11 kun je extra vragen stellen.

 

Hoe?

We spreken elkaar via Zoom.us. Via dit programma is het mogelijk dat je in groepjes oefent en dat ik bij de groepjes langskom.

Daarnaast maken we een appgroep aan waarin je mindmaps en videoboodschappen kunt delen.

 

Hoeveel deelnemers? 

Minimaal 4, maximaal 8.

 

Wat kost de training?

De training kost 199 euro.

Dit is exclusief het boek Geloofwaardig spreken: hoe je een steengoede preekt maakt.

Je ontvangt 20 procent korting op de eerste twee individuele trainingen.

Je ontvangt 100 euro korting, als je na deze dag besluit om je aan te melden voor Geloofwaardig uitleggenEen preek die staat als een huis of Steengoed preken.