Mirjam van der Vegt dagindeling Paulien Vervoorn sprekers preken spreken kracht van rust kerk

Vijf gouden tips voor je dagindeling

Het boek De kracht van rust is een paar maanden gelezen verkozen tot het beste spirituele boek van 2021. Schrijver en auteur Mirjam van der Vegt ziet het als een prachtige kans om samen te leren rusten. Ze deelt vijf van haar gouden inzichten uit het boek, ook toepasbaar voor jou als spreker.

 

Door Mirjam van der Vegt, auteur van De kracht van rust 

 

Er bestaan veel misvattingen over stilte en rusten. Zo heb je de rebellen die denken dat ze geen rust en stilte nodig hebben. Ik weet daar alles van, want ik was een van hen, voordat ik in een burn-out belandde. Rust en stilte leek me iets voor introverte mensen. Dat ik mezelf nu stiltetrainer noem, zegt iets over de ontdekkingen die ik daarover heb gedaan. Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met de beide benen op de grond en brengt je op een heel nieuw avontuur; de reis je hart in. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde – daarover schrijf ik in mijn boek.

In het boek staan talloze praktische aanwijzingen en graag geef ik er vijf mee voor je eigen dagindeling.

 

1. Ontdek je gouden uren

Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daar heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar 4 uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener die mijn agenda behoorlijk op zijn kop gooide. Want ik probeerde vaak minimaal 8 uur aandachtig te werken en dacht dat ik dan ook nog echte aandacht over had voor mijn gezin. (Mam, je luistert niet echt – herken je dat?) De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid. Gebruik als spreker de gouden uren voor je voorbereiding en laat het daarna ook los.

 

2. Ontdek je beschikbaarheid – dat is genoeg

Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert. Als jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het wellicht slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Denk je nu: o, help, dan krijg ik minder voor elkaar? Lees en doe dan de volgende tip.

 

3. Doe een dutje

We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekendstond om zijn dutjes. Dit inzicht kun je ook gebruiken vlak voordat je het podium op moet. Ga niet alles nog een keer in je hoofd ‘stampen’, maar neem even rust. Datgene dat van binnen is opgeslagen, blijft door rust beter hangen. Vertrouw erop dat datgene wat jij moet zeggen straks er echt wel uit komt.

 

4. De kunst van het ophouden

De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Houd op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.

 

Ga je mee naar de Summerschool in een voormalig klooster? 
In vijf dagen ontwerp je een preek die staat als een huis. 

 

Ik wil vijf dagen ertussenuit voor het maken van een preek die staat als een huis
 

5. Beoordeel de dag naar wat je zaait

Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens – dat staat heel mooi in de Bijbel. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst wordt je geschonken. Wanneer het gaat over spreken, wees dan ook niet alleen gefocust op het resultaat. Zaai je woorden en ontdek wat er soms jaren later nog van terugkomt.

 

 

mirjam van der vegt dagindeling paulien vervoorn geloofwaardig spreken preek spreker kracht van rust

Leren door beleven

Meer lezen? Dat doe je in De kracht van rust waar Mirjam je meeneemt langs acht tegendraadse lessen door middel van verhalen en weetjes over wat rust met je hersenen doet. Tip: Bekijk ook de online leesbelevingen.

 

 

 

 

 

 

 

Bron foto: Eljee.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie