high five paulien vervoorn feedback geven ontvangen complimenten

Vijf tips om complimenten te geven (en niet alleen op Nationale Complimentendag)

Ha Paulien, ik wilde even zeggen hoe tof ik het vind dat je diaken in onze gemeente bent geworden! Je komt zo evenwichtig, stabiel, lekker relativerend en enthousiast over! Mogen wij als gemeente blij mee zijn. Heel veel zegen in je taak en ik hoop dat je er ook van gaat genieten!’

 

Dit berichtje kreeg ik nadat ik was ingezegend in mijn gemeente als diaken Onderwijs & Training. Het kaartje plakte ik aan de binnenkant van een kastdeur. Af en toe kijk ik er nog naar. De woorden betekenen veel voor me. Ze maken dat ik me gezien, erkend en gewaardeerd voel. Oftewel: dat ik me aanvaard voel.

 

Salomo schreef al over de kracht van positieve woorden: ‘Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam’ (Spreuken 16: 24).

We zijn er vaak karig mee. Behalve vandaag, want vandaag is het Nationale Complimentendag. Vorig jaar las je vier excuses om geen complimenten te hoeven geven. Vandaag vijf tips om dat juist wel te doen.

 

Vijf tips voor het geven van complimenten

 

1. Wacht niet op een speciale gelegenheid.

Je hoeft echt geen bijzonder moment uit te kiezen om te zeggen dat je iemands inzet waardeert. Wacht niet op het juiste moment. Een luchtig compliment kan op ieder moment. Zeg gerust bij de koffie dat je iemands getuigenis bijzonder vond of dat je genoot van het orgelspel.

 

2. Wacht op een speciale gelegenheid.

Als je een uitgebreide speech wilt geven over wat iemands bijdrage voor jou betekent, moet je dat niet bij de koffie doen. Wacht op een gepast moment of creëer een speciaal moment.

 

3. Geef een compliment naar aanleiding van iemands inzet.

Stel je voor dat Johan het compliment krijgt dat hij altijd zo snel alle technische problemen oplost. Johan kan de volgende keer de druk voelen om het probleem opnieuw op te lossen. Als het dan niet lukt, vindt hij dat hij faalt. Hij kan niet voldoen aan de verwachting die er voor zijn idee is. Het kan ook anders. Johan hoort dat men het waardeert dat hij zijn energie steekt in het bedenken van oplossingen. De volgende keer wil Johan dit opnieuw doen. Zelfs als hij de oplossing niet vindt, zal hij eerder geneigd zijn door te gaan. Gericht zijn op het proces in plaats van het resultaat geeft hem ontspanning.

 

4. Bedank de ander.

Bedank de ander voor zijn tijd, inzet, gastvrijheid of aanwezigheid. Er is altijd wel iets om voor te bedanken. Zelfs als iemands inspanningen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd (zie de vorige tip).

Niet iedereen kan goed met jouw bedankje omgaan. De ander vindt het soms heel normaal wat hij doet en zal dat ook zeggen. Als je het echt belangrijk vindt, zeg je bijvoorbeeld: ‘Ook al vind jij het normaal. Ik waardeer het!’

 

5. Probeer eens een andere taal.

In de bestseller De vijf talen van de liefde beschrijft Gary Chapman vijf talen om de ander te waarderen. Een daarvan is het uitspreken van positieve woorden. Uit je dankbaarheid en liefde eens op een andere manier:

    1. met tijd & aandacht
    2. met lichaamstaal (denk aan een glimlach, knipoog, opgestoken duim of een gepaste lichamelijke aanraking zoals een schouderklop, een hand of omhelzing)
    3. met dienstbaarheid
    4. met een cadeautje.

 

Bovenstaande is een bewerking van hoofdstuk 5 uit mijn boek Feedback in de kerk.

 

Ik wil het boek bestellen!
 

Ik wil meer info over de feedbacktraining
 

feedbacktraining feedback training paulien vervoorn preek preken

Wil je complimenten leren geven? Of -nog moeilijker- opbouwende feedback? Welkom bij de feedbacktraining Profiteren van feedback op vrijdag 4 september 2020!

 

 

 

Bron foto: Pexels

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie