bas k

Trainer Bas Keijzer: Missionair in hart en nieren

Bas Keijzer (55) is lid van een reformatorische kerk als hij in 2003 een indringende preek hoort over Johannes 3 vers 16. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen – de derde wordt pas een aantal jaren later geboren – hij heeft een prima baan, wat wil je nog meer? Maar die preek zet zoveel bij hem in beweging, dat het stuur van zijn leven omgaat.

 

Door Annemarie Fernhout 

Theologie

Hij weet zich geroepen om in Gods koninkrijk te werken en gaat een deeltijdstudie volgen aan de Protestantse Theologische Universiteit. Enige tijd later wordt hij gekozen tot ouderling. Dit alles wordt naast een zware baan natuurlijk erg veel. Tot zijn spijt moet hij na het propedeusejaar met de studie stoppen. Maar Gods roeping blijft trekken…

 

Pastoraal werker in het seculiere Breda

Hij maakt kennis met het pastorale werk onder dak- en thuislozen in Rotterdam. Hij kan een dag in de week vrij spelen en gaat als vrijwilliger meedraaien. Het pastoraat aan deze kwetsbare mensen raakt zijn hart, zodat hij overweegt hiervan zijn beroep te maken. Hij wordt aangemoedigd om zich verder te bekwamen. Binnen zijn woonplaats, Zwijndrecht, blijkt het Evangelisch College hierin prima te voorzien. Hij stroomt in bij de opleiding Pastorale Hulpverlening. De hbo-opleiding is pittig, maar hij geniet er ook van, omdat de vakken goed aansluiten bij de praktijk.

Nog ruim voor zijn afstuderen twijfelt hij of een bediening in Gods koninkrijk haalbaar is. Die twijfel werd volledig weggenomen tijdens een preek uit Johannes 10: 16 Ik heb nog andere schapen, die niet van deze schaapskooi zijn; ook die moet Ik binnenbrengen, en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde en één Herder.

Als hij een advertentie leest van de Christelijke Gereformeerde Mattheüskerk in Breda, waarin een missionair kerkelijk werker met aandachtsgebied pastoraat gevraagd wordt, aarzelt hij niet en solliciteert in het vertrouwen dat God deze weg opent. Er is van het begin af aan een goede klik met de sollicitatiecommissie en hij wordt benoemd. Bas krijgt een dienstverband voor drie dagen in de week. De overige dagen blijft hij werken als functionaris gegevensbescherming, wat mooi te combineren is. Het gezin Keijzer verhuist in 2018 naar Breda.

Enthousiast vertelt Bas over zijn werk in de Mattheüskerk. Deze gemeente had jaren eerder de omslag gemaakt naar een missionaire gemeente, om Gods liefde te delen in de grote, seculiere stad. Het is één van zijn taken om de gemeenteleden toe te rusten om missionair te zijn in hun dagelijks leven en omgeving. Ook in Breda raakt hij weer betrokken bij pastoraal werk onder dak- en thuislozen, van Stichting De Herberg.

 

Preekbevoegdheid

Omdat men binnen de Mattheüskerk graag wil dat Bas ook voorgaat in de erediensten, wordt bij de classis Dordrecht preekbevoegdheid aangevraagd. Om zich als voorganger meer te bekwamen, volgt hij de module homiletiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Zijn ideaal is: contact met de luisteraars te houden – dus zoveel mogelijk los van  ‘papier’ – en tóch de Bijbelse boodschap helder en in eenvoudige taal doorgeven.

 

Hoorders raken

Hij heeft gemerkt dat zijn preken inderdaad het leven van de hoorders raken, zoals onlangs bij een preek over Jesaja 2. Midden in dreiging en oordeel profeteert Jesaja over de heerlijkheid van Christus’ vrederijk. Deze preek raakte mensen diep in hun persoonlijke leven en was daardoor tot grote troost: niet ziekte en rouw hebben het laatste woord, maar het panorama van Gods koninkrijk, dat de profeet schetst.

 

Bouwen door feedback te geven

Bas volgde afgelopen najaar de training Een preek die staat als een huis 1. Hij was bewust bezig met het toepassen van belangrijke vragen, zoals: welke kernboodschap geef ik vanuit de Bijbeltekst mee aan de luisteraar? En: hoe raakt het Bijbelgedeelte van deze preek aan het persoonlijke leven van de luisteraar? En: hoe geef ik de preek een glasheldere structuur?

 

Het kwam goed uit dat de exegesemethode van Geloofwaardig Spreken gelijk is aan die van het Evangelisch College. Dit gaf een mooie voorsprong, die hij in het voorjaar gaat inzetten als trainer bij Geloofwaardig Spreken. Hierbij geeft hij de deelnemers feedback op hun exegetisch voorwerk. Bijbeluitleg vindt Bas heel belangrijk, omdat het de basis is van een bijbelgetrouwe preek. Hij ziet ernaar uit met elkaar te bouwen aan het koninkrijk van God!

 

annemarie fernhout exegese paulien vervoorn preek

Dit interview is geschreven door Annemarie Fernhout. Annemarie (68) studeerde aan de Evangelische Theologisch Academie, volgde diverse cursussen Hebreeuws en gaf les over het Oude Testament aan de Evangelische Toerusting School. Ze schreef vele preken voor haar man! Bekijk haar website Het Avontuur van Ouder worden.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie