paulien vervoorn valentijn zwijmelen zij lacht event

[Column] Zwijmelen met de Heer

Sinds een paar jaar zet ik minstens twee keer per jaar een aantal doelen in een Worddocument. Soms kwam ik erachter dat ik mijn doelen was vergeten. In 2018 deed ik het anders: ik plande elke maand een evaluatiedag in. Ik blikte terug, maakte nieuwe plannen en maakte een aantal niet-afgewerkte taken af. Dit bevalt beter.

 

En toch is ook dit systeem niet waterdicht. Daarom verslind ik het boek De Ladder van Ben Tiggelaar. Met een briljante eenvoud legt hij de drie treden uit:

1. Stel je doel vast.

2. Beschrijf concreet gedrag.

3. Zorg voor support.

 

Vriendin Agnieta leest het ook, zodat we elkaar kunnen supporten. Met dit stappenplan lukte het ons om in september gezonder te eten en pakte ik ook het hardlopen weer op.

 

Al meer dan vijftien jaar bidden Agnieta en ik regelmatig samen. Ik word daar altijd heel blij van en soms frustreert het me dat ik samen bidden makkelijker vind dan in mijn eentje.

Ik was benieuwd of de stappen van de ladder me ook een boost zouden geven voor mijn persoonlijke stille tijd. Voor de maand november printte ik – net als in september en oktober – een A4 uit met dertig dagen. In elk hokje noteerde ik mijn gedrag. Wat de vorige maanden zo goed werkte, frustreerde me nu. Had ik echt zo’n overzicht nodig om voor mijn overbuurman te bidden? Begon mijn gebed niet een soort prestatie an sich te worden? Ik kon wel janken toen ik naar mijn papier staarde. Dat deed ik dan ook. Ik appte Agnieta dat het nog niet zo lekker ging met die doelen. Ze appte terug: ‘Relax. Ontspan. Hij houdt toch wel van je.’ Gevolgd door een emoticon met hartjes in de ogen.

 

Tsja. Echt een antwoord van haar: het klinkt nogal makkelijk.

 

Diezelfde avond belden we elkaar. Ik vertelde dat dit niet werkte. Het voelde geforceerd en ik baalde ervan dat ik niet spontaan voor alles en iedereen bad.

 

‘Denk aan Ben! Kies een doel waar je blij van wordt. Kies geen prestatiedoel, maar een ontwikkeldoel! Kijk even wat je boven aan je papier hebt geschreven: “We ontdekken of we groeien in gebed als we onderwerpen opschrijven.” En weet je nog welk woord jij bedacht om ons doel te formuleren?’

‘Eh? Nee …’

‘We zouden zwijmelen met de Heer!’

 

Zwijmelen. In extase raken. Dagdromen. Misschien vind je het woord wel banaal klinken in deze context. Daarom zou ik het woord ook niet zo snel gebruiken vanaf een podium.

 

Eind november sta ik op het podium bij het Zij Lacht Event. Ik spreek over Bijbellezen op een manier die bij je past. Ik noem drie uitnodigingen van Jezus uit Johannes 15:

De eerste: ‘Blijf in Mij.’ De tweede: ‘Blijf in mijn woord.’ Dat kan op allerlei manieren.

Daarna vertel ik het verhaal over mijn A4’tje. Over Agnieta’s appje dat de Heer toch wel van me houdt. Dat dat zo makkelijk klinkt.

En toch sluit het verdraaid goed aan bij Jezus’ derde uitnodiging: ‘Blijf in mijn liefde.’ Ik kan de gedachte aan de emoticon niet onderdrukken. Wat een liefde in zijn ogen.

 

Daar ga je toch spontaan van zwijmelen.

 

Deze blog verscheen eerder als column in het Nederlands Dagblad (5 januari 2019).

 

Bron foto: Pexels.

Zie hieronder ook een speech die ik gaf over De Ladder. Of lees de bijbehorende blog.

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie