zwakke punten sterke punten buckingham paulien vervoorn

Vergeet je zwakke punten

Nadat je hebt gepreekt, kan je waarschijnlijk zo drie dingen opnoemen die beter hadden gekund. Veel moeilijker vind je het misschien de dingen te noemen die juist heel goed zijn gegaan. Veel mensen die Joël kent, hebben hier ook last van. Ze vinden het makkelijker te zeggen waar ze slecht in zijn dan waar ze goed in zijn. Bovendien gaan de dingen waar we wel goed in zijn ons vaak zo gemakkelijk af dat we al snel het gevoel hebben dat het niet zoveel voorstelt. Dat kan iedereen toch?

Nee, dat kan niet iedereen. Hoe gek het ook klinkt: wat normaal is voor jou, is vaak geweldig voor iemand anders.

 

door Joël Aerts 

 

Geobsedeerd door wat misgaat

Net als de mens is de psychologie van oudsher geobsedeerd door wat er allemaal fout gaat. Gelukkig is er de laatste twintig jaar ook steeds meer aandacht gekomen voor wat goed gaat: de positieve psychologie. Die is gericht op wat mensen sterk maakt. En dat is belangrijk. Want wanneer je begrijpt waarom dingen goed gaan, kun je het succes uitbreiden. En wanneer het onverhoopt niet meer goed gaat, kun je het weer in orde maken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je jezelf het meest ontwikkelen op je sterke punten. Uiteindelijk zijn het je sterke punten die maken dat je kunt uitblinken ergens in.

 

Drie componenten van sterke punten

Volgens onderzoeker Marcus Buckingham bestaan sterke punten uit drie componenten: kennis, vaardigheden en talenten. Buckingham is de auteur van de wereldwijde bestseller Ontdek je sterke punten. Een aanrader, ook omdat het boek een gratis sterkepuntentest bevat.

Buckingham omschrijft een talent als een zich herhalend patroon van denken, voelen of handelen dat op productieve wijze kan worden ingezet. Een sterk punt kun je volgens Buckingham aan vier kenmerken herkennen.

 

  • Je bent goed: wanneer je je sterke punten gebruikt, ben je zeer effectief.
  • Je ziet ernaar uit: je kijkt met plezier uit naar het inzetten van je sterke punten.
  • Je groeit: tijdens het gebruiken van je sterke punten ben je nieuwsgierig, geconcentreerd en leer je snel bij.
  • Je ervaart voldoening: na het gebruiken van je sterke punten heb je een gevoel van voldoening.

 

Een waarschuwing. Een echt sterk punt voldoet aan alle vier deze kenmerken. Er zijn ongetwijfeld dingen waar je erg goed in bent, maar waar je niet naar uitkijkt of die jou geen voldoening geven. Dit zijn dan ook niet je sterke punten!

 

Een voordeel leidt tot meer voordeel

Het leuke aan het ontwikkelen van je sterke punten is dat de ontwikkeling vaak verrassend snel gaat. Dat komt doordat het ene voordeel leidt tot nog meer voordeel. Dit wordt ook wel het matteüseffect genoemd, vernoemd naar de woorden van Jezus in het Bijbelboek Matteüs. Daar staat: ‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed.’ Sociologen spreken van het matteüseffect wanneer er sprake is van zogenoemde gestapelde voordelen. Het ene voordeel leidt tot het volgende voordeel.

Zo krijgen de beste verkopers de mooiste klanten. De high potentials krijgen het grootste opleidingsbudget en de beste sprekers de grootste podiums. De opdracht aan jou en mij is onze sterke punten zoveel mogelijk in te zetten. Je zult zien dat er zich dan vanzelf nieuwe mogelijkheden aandienen, waardoor we onze sterke punten nog verder kunnen ontwikkelen. Zo stapel je voordeel op voordeel.

Tot zover je sterke punten. Als je die goed in beeld hebt, ben je er nog niet. Je moet ook je fatale gebreken onderzoeken.

 

En dan toch… fatale gebreken

Spreken vanuit je sterke punten klinkt goed. Maar wat doe je dan met je zwakke punten? Kun je die dan zomaar links laten liggen? Het antwoord is: ja en nee. De cruciale vraag is of je zwakke punten ook fatale gebreken zijn. Dit kán zo zijn, maar het hoeft niet. Of een zwak punt ook een fataal gebrek is, hangt af van twee dingen.

Ten eerste: hoe zwak is je zwakke punt? Geef er eens een rapportcijfer aan. Een zwak punt kan een 4 zijn, maar ook een 1. Wanneer je zwakke punt een 1 is, wordt de kans dat het een fataal gebrek is een stuk groter. Het kan zijn dat je publiek een 1 gewoon niet accepteert. Of dit het geval is, hangt vooral af van punt twee.

Ten tweede: hoe relevant is je zwakke punt? En accountant mag niet voortdurend rekenfouten maken en een spreker mag niet binnensmonds praten. Maar als een accountant binnensmonds spreekt of een spreker een rekenfout maakt, is dat geen probleem. Een zwak punt wordt dus een fataal gebrek wanneer er sprake is van een heel lage score voor een relevant aspect.

 

Wat heeft jouw aandacht?

De vraag die ik jou graag stel, en ook mijzelf regelmatig, is de volgende: waar liggen je sterke punten als mens, als professional of als spreker? En ben je deze aan het ontwikkelen? En zijn er nog fatale gebreken? Ben je deze aan het fixen?

Richt je op het inzetten en ontwikkelen van je sterke punten en het fixen van fatale gebreken. En wat betreft je zwakke punten? Die mag je lekker negeren!

 

Deze tips komen uit Joëls nieuwe boek Ontwikkel je leiderschap – 14 krachtige principes voor het versnellen van je leiderschapsontwikkeling en die van je medewerkers.

 

 

leiderschap paulien vervoorn ben tiggelaar joel aerts

 

De winactie is verlopen.

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie