tabitha van krimpen bottom up kerk preken geloofwaardig spreken

Drie tips om bottom-up te preken voor twintigers

In de preek mag het echt wel ergens over gaan; twintigers willen namelijk graag nieuwe dingen leren, schrijft Tabitha van Krimpen in haar boek Bottom-up kerk: zijn waar twintigers zijn,

 

Hieronder -met toestemming- een leesfragment van Tabitha’s boek (pagina 80-82). De tussenkopjes zijn toegevoegd voor onderstaande blog. 

 

1. Maak het interactief 

Twintigers geven de voorkeur aan interactie. De vraag is of de traditionele manier waarbij de predikant vooral zendt en een monoloog houdt nog wel werkt. Is er een manier om het interactiever te maken en mensen meer te betrekken bij de preek?

Hoe meer invloed mensen hebben, hoe meer ze zich betrokken zullen voelen en hoe meer ze ook zullen leren.

 

2. Maak het praktisch

Het is belangrijk dat de preek raakt aan de leefwereld en vragen van twintigers en dat er ook een praktische toepassing in zit. Er zijn genoeg preken met een ijzersterke exegese waar geen speld tussen te krijgen is, maar waarbij je je na afloop toch afvraagt: Wat kan ik hier de komende week mee? Wat heeft dit met mijn leven te maken? De verbinding leggen tussen de Bijbelse teksten en de leefwereld van de twintigers en hun vragen – dat is de uitdaging. Daarbij mag het echt wel spannend worden, tot de kern gaan en schuren. Wees niet bang om ingewikkelde thema’s aan te snijden; zoals het klimaat, seksualiteit en eenzaamheid – onderwerpen die in maar weinig preken een plek hebben.

 

Twintigers denken bottom-up, in die zin dat ze beginnen bij zichzelf en hun vragen en vervolgens ‘omhoog’ redeneren. Ik maak iets mee of heb een bepaalde vraag en wat heeft het geloof of God daar over te zeggen?

 

‘Ik ben opgegroeid met ‘je denkt vanuit God’ en ‘je denkt vanuit Jezus’ en dan eventueel over jou, want heb God lief en de ander als jezelf. Dat is de goede volgorde. We leven nu in een tijd waarin het precies andersom is. Heb jezelf lief, dan zul je zien dat je een ander ook liefhebt en dan ga je God ook leren kennen. Of het waar is, weet ik niet, maar daar gaat het even niet om. Ik wil de mensen van mijn tijd niet kwijtraken. Bottom-up is voor mij niet vanuit de hemel beginnen, maar vanuit het ik. Wie ben ik? Hoe loop ik rond op deze aarde?’

– David Heek (41), lifecoach, theoloog, spreker

 

Zoals gezegd zijn veel twintigers meer bezig met het ‘hoe’ dan met het ‘waarom’. Een praktische insteek is daarbij belangrijk voor hen.

 

‘Ik vind het mooi dat de kerk je uit je dagelijkse drukte sleept. Afhankelijk van het soort kerk biedt het ook rust, een meditatief moment en word je aangezet om na te denken over: Waar sta ik nu? Wat wil ik uitstralen? Wie ben ik? Ik wil niet zeggen dat dat mijn ideale kerk is, maar daar zou ik me wel bij willen aansluiten. Ik vind het ook belangrijk om thema’s bespreekbaar te maken zoals: Hoe ga ik om met mijn geld? Hoe ga ik om met mijn kinderen, met mijn ouders, met mijn relatie? Nu moet je soms naar een psycholoog als je vastloopt. Hoe mooi is het als je een gemeenschap hebt die veilig genoeg is om vanuit gedeelde waarden daarover te kunnen praten? In gesprek gaan over het goede leven niet vanuit ‘wat is een goed leven?’, maar meer van ‘wat betekent dat voor mij en wat kunnen we daarin van elkaar leren?’

– Naomi (25), ex-PKN’er

 

3. Start met de leefwereld en vragen van jonge mensen 

Met de leefwereld en vragen van jonge mensen als startpunt begon ik in 2020 bij Holy Hub, een platform vanuit de protestantse kerk in Amsterdam voor millennials en zingeving. Zo gaf ik samen met Johan Visser, predikant in de Noorderkerk, twee jaar de cursus Sense of Sabbat. Als we weten dat veel jonge mensen stress en druk ervaren, wat kunnen de joodse en de christelijke praktijk van de sabbat en rustdag dan voor inspiratie bieden? Vanuit die gedachte trokken we vier avonden met een groep twintigers en dertigers op om ons te verdiepen in (Bijbel)teksten over de sabbat en de rustdag. Daarnaast waren er praktische opdrachten waarmee de deelnemers aan de slag konden om meer rust in hun leven op te zoeken. Dat sloeg goed aan en er zijn nog genoeg kansen op dit gebied. Wat voor inspiratie kunnen bijvoorbeeld de psalmen bieden als het gaat over eenzaamheid? Voor Groot Nieuws Radio maakte ik voor de Week tegen Eenzaamheid 2022 vijf overdenkingen over eenzaamheid. Dat was een fascinerende ontdekkingstocht, waarbij theologische, filosofische en psychologische inzichten elkaar aanvulden. De christelijke traditie heeft een schat aan wijsheid te bieden en ik ben ervan overtuigd dat dat voor de eenentwintigste eeuw nog onverminderd relevant is. Zien we zelf nog wel welke rijkdom we in handen hebben? vraag ik me soms af. Stralen we als gelovigen iets uit van de vreugde van het geloof? En hoe delen we uit aan anderen van wat we zelf ontvangen hebben?

 

Tabitha van Krimpen (1998) was van november ’21- ‘22 de Jonge Theoloog des Vaderlands. Daarmee was ze een jaar lang de ambassadeur van de theologie in Nederland. Ze groeide op in Woudenberg, studeerde bedrijfskunde en ook theologie (Cum Laude) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna een master bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. Nu volgt ze een master theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. ‘Bottom-up kerk: zijn waar twintigers zijn’ is haar eerste boek.

Meer over Tabitha lees je op haar website

 

Bottom-up kerk Tabitha van Krimpen twintigers preken

Wil je Tabitha’s boek winnen? Noem dan een vierde tip via onderstaande knop.

 

Ik wil het boek winnen!
 

Bron foto: Dwaalzin Fotografie.

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie