boos gedoe ruzie feedback paulien vervoorn meningsverschillen standpunten

Zes tips voor gesprekken met mensen die een ander standpunt hebben

Met grote ogen kijk ik Aart aan. Dit kan hij niet menen! Hij heeft het over het egoïsme van gelukszoekers. Over de gevaren van de islam. Ik haak af. Wat een dwaas standpunt. Onchristelijk ook. Om zo neer te kijken op vluchtelingen. En voordat ik het weet, doe ík hetzelfde: ik kijk neer op Aart en veroordeel hem, omdat hij niet aan mijn norm voldoet. Herkenbaar?

 

Zes tips om in zulke situaties toch het gesprek aan te gaan. Om een poging te doen elkaar te begrijpen.

 

1. De stevige bodem is dat we aanvaard zijn

Paulus geeft ons in Romeinen 14 en 15 de opdracht elkaar te aanvaarden omdat Christus ons aanvaard heeft. Dat zorgt voor gelijkwaardigheid. Hij aanvaardt mij. Ondanks mijn eigenaardigheden. Vanuit die genadige houding mag ik naar Aart kijken.

Net zoals een kwarktaart een stevige bodem nodig heeft, kan een gesprek niet zonder deze stevige bodem van aanvaarding.
De volgende tips baseer ik op mijn GEBAK-model voor het geven van feedback. De eerste letters van de kernwoorden vormen het woord gebak.

 

 

2. Vraag naar concrete gebeurtenissen

Begrijp eerst de ander, voordat je zelf wordt begrepen, zegt Steven Covey, auteur van de bestseller De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Dat geldt ook nu: Waarom reageert ‘jouw Aart’ zo? Probeer te begrijpen welk verhaal achter een ander standpunt zit. Vraag naar de aanleiding.

(Kan de ander dit niet verwoorden? Misschien komt hij dan door jouw vragen hierover tot de conclusie dat zijn standpunt ongefundeerd is…)

 

3. Vraag naar effect & emotie

Als de ander inderdaad iets vervelends heeft meegemaakt, kun je het beste vragen naar het effect en de emoties van de gebeurtenis. Hierdoor voer je geen discussie, maar boor je een diepere laag aan in het gesprek. Je proeft bijvoorbeeld de onderlaag van verdriet, teleurstelling of angst.

 

4. Vraag naar de behoefte

Stel je voor dat Aart vertelt dat hij al jaren op de wachtlijst staat voor een huis, terwijl de vluchtelingen in zijn ogen voorrang krijgen. Dan snap je iets van zijn teleurstelling. Van zijn behoefte naar een eigen ruimte. Naar ondersteuning. Je hoeft het niet met Aart eens te zijn. Je snapt alleen beter waar zijn standpunten vandaan komen.

 

5. Vertel de andere kant van het verhaal

Tot nu toe stelde jij de vragen om de ander te begrijpen. Hopelijk wil de ander jou nu begrijpen en kun jij jouw kant van het verhaal vertellen. Wat roepen zijn standpunten bij jou op? Wat is het effect en de emotie bij jou? Waar heb jij behoefte aan? Wat wil je tegen de ander zeggen? Als je de ander aanvaardt, betekent dat nog niet dat je de ander nergens op mag aanspreken. Paulus zegt bijvoorbeeld in dezelfde brief: Broeders en zusters, ikzelf ben ervan overtuigd dat u inderdaad niets dan het goede wilt en dat het u niet aan kennis ontbreekt, zodat u ook in staat bent om elkaar terecht te wijzen (Rom. 15:14).

 

6. Bepaal samen een koers

Of jullie elkaar nu begrijpen of niet… Bespreek wensen en grenzen en bepaal een koers over de manier waarop jullie met elkaar omgaan.

 

Bonustip: Bid voor wijsheid. Gebak & gebed gaan goed samen!

 

feedback in de kerk paulien vervoorn boekDe zes tips zijn gebaseerd op het hoofdstuk Feedback geven volgens het GEBAK-model van mijn laatste boek Feedback in de kerk: Aansprekende ideeën om met elkaar te groeien.

 

Feedback in de kerk bestellen

 

Bron foto: Pixabay.

Tags:
mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

1 Comment
  • Marjolein KOning
    Beantwoorden

    Dank je wel Paulien, daar kunnen we wat mee!

    oktober 12, 2018 at 8:08 am

Plaats een reactie