[Column] Een rijke training
Karin de Galan, die trainers traint, belt me op. Ze las mijn mailtje met mijn vragen over het volgen van een passende training en wil weten waar mijn pijn precies zit.
‘Ik ervaar eigenlijk helemaal geen pijn. Ik geef met veel plezier preektrainingen en mijn deelnemers zijn bijna altijd hartstikke tevreden.’
‘Als je geen pijn ervaart, kun je je afvragen of je een training nodig hebt, toch?’
Ik vertel dat ik trainen gewoon ontzettend leuk vind. Dat ik tijdens haar vorige trainingen vooral op detailniveau veel bijleerde. En ik check nog even of ik niet tussen allemaal beginnelingen zit.
Volgens haar is de training zowel voor beginnende als ervaren trainers heel rijk. Ik moet grinniken om haar woordkeuze. Rijk, ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.
Ik stoor me er weleens aan als mensen zeggen dat sommige sprekers geen training meer nodig hebben. Kijk naar de topsport, denk ik dan. Topsporters kunnen niet zonder een persoonlijke coach die hen begeleidt en motiveert om zichzelf te verbeteren. Ik wil ook graag blijven groeien. Niet alleen in het spreken, maar ook in het trainen, en daarom meld ik me aan.
Bij het voorstelrondje vertellen sommige deelnemers dat ze nog niet aan Karins boeken toe zijn gekomen. Ik las ze juist van voor naar achter en van achter naar voor. Met twintig jaar les en trainingen geven heb ik de meeste ervaring. Ik voel me niet meteen uitgedaagd door de oefeningen. Ik houd mijn gezicht in de plooi, maar mijn innerlijke criticus tettert in mijn oor: dit is zonde van je tijd, en van je geld.
Na de pauze vraagt Leontien, degene die de training namens Karin geeft, of ik een oefening voor de groep wil doen. Ik doe iets minder handig – ik weet niet eens meer wat – en Leontien begint te lachen. ‘We hebben het eindelijk voor elkaar. Paulien kan ook iets leren.’ Ik lach mee, want hier kom ik tenslotte voor. Al snel valt weg hoeveel ervaring we hebben. We denken met elkaar mee en ik krijg feedback waarmee ik verder kan.
Na afloop pas ik een training, die ik al meer dan tien keer gaf, aan. Een van de oefeningen gaat van de tweede trainingsdag naar de eerste, een paar oefeningen maken plaats voor andere oefeningen. Kleine wijzigingen hebben vaak een grote impact, zeg ik regelmatig tegen de deelnemers aan mijn trainingen. Zo ervaar ik het zelf ook. Een buitenstaander ziet de verschillen misschien niet eens, maar ik ben er blij mee.
Ik hoop dat die kleine wijzigingen een grote impact hebben in Gods koninkrijk. Dát vind ik nou heel rijk.
Deze blog verscheen op 15 mei 2021 als column in het Nederlands Dagblad.