lustrum paulien vervoorn motivatieprofiel anke meerding

Wat verhalen zeggen over jouw motivatie als spreker

‘Ga maar op je praatstoel zitten’, zegt Anke Meerding van het Kantoor van nu. Zij gaat mijn motivatie in beeld brengen. Ter voorbereiding heb ik acht persoonlijke verhalen genoteerd waar ik blij van word.

 

Allerlei verhalen komen langs, uit verschillende fases van mijn leven. Als 11-jarige verkocht ik kaarten voor de VBOK. Ik genoot ervan als mensen mij naar binnen uitnodigden om mijn verhaal te doen en ik met een succeservaring weer de deur uit ging. Ik deel herinneringen aan oppasmomenten en vertel over bezoeken aan mijn tante Mien in het verzorgingstehuis. Anke schrijft, terwijl ik praat en praat.

 

“Ik was 22 en net terug van een jaar Afrika, toen ik een bekende tegenkwam die me vertelde dat hij bij Beter Uit werkte. Opeens vroeg hij of ik een reis wilde leiden. ‘Dat is toch een beroep?’ vroeg ik. ‘Kan dat zomaar?’

Ik schreef een brief en werd uitgenodigd op gesprek. Eigenlijk boeide me het niet waar ik naartoe zou gaan. De mensen en de groepsprocessen vond ik interessanter dan de bestemming.

Tijdens mijn eerste reis – naar Turkije – genoot ik van de gesprekken. Ik voelde me soms net een pastoraal werker. Ik probeerde zo veel mogelijk momenten te creëren om de diepte in te gaan. Wat vond ik het een eer om zomaar in die levens te mogen kijken!”

 

“Wanneer was een reis voor jou geslaagd?” vraagt Anke.

 

“Als ik met alle 24 deelnemers een geestelijk gesprek had gevoerd. Ja, ik geef toe: de lat lag hoog. En achteraf was het misschien ook wat overdreven. Maar de gesprekken motiveerden me. Uiteindelijk ging het me om het contact met mensen.”

Een paar uur lang luistert Anke naar me. Ze stelt vragen, schrijft én analyseert. En na afloop beschrijft ze wat ze heeft gezien. Netjes krijg ik bij elk verhaal mijn drijfveren, talenten, interesses en motiverende onderwerpen op een rijtje. Bij het verhaal over mijn eerste reis als reisleider, noteerde ze bijvoorbeeld:

 

Drijfveren

Pionieren, ontdekken. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ga ik het doen.

Weerklank, complimenten, mensen blij maken.

Begrijpen en begrepen worden.

 

Talenten

Strategie

Voorbereiden

Inleven in mensen

Observeren

Communiceren

Gesprek

Vragen stellen

Onderzoeken (wat denken mensen, welke vragen hebben zij)

 

Onderwerpen

Mensen

Religie/geloof

 

Motiverende onderwerpen

Verantwoordelijkheid

Spanning

Zichtbaarheid

 

Anke trekt de conclusie dat ik mijn motivatie haal uit ontdekkend interacteren. Ik herken dat. Ik houd ervan dingen te ontdekken. En waar ter wereld ik ook ben, ik ga de interactie aan. Sterker nog, er gaat geen preek voorbij zonder interactie. Grappig hoe die acht verhalen iets zeggen over wie ik ben, wat er in mij zit, wat ik belangrijk vind, hoe God me heeft bedacht. Als mens. Als spreker. Eigenlijk ben ik niet zoveel veranderd sinds het leiden van die eerste reis.

 

Ik begeleidde een aantal jaar mensen in het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Ik schreef er zelfs het boek Hartelijk getalenteerd over. Je zou dan denken dat ik alles al wist wat Anke me vertelde. Maar door het opnieuw te bespreken, te beleven en er nieuwe woorden aan te geven, heb ik een hernieuwde focus. De komende tijd zeg ik weer nee tegen activiteiten die niet passen bij mijn drijfveren. En zeg ik voluit ja tegen de activiteiten die passen bij wie ik ben en wat ik kan. Ik voel ik me hierdoor gemotiveerder dan ooit.

 

Bron foto:

Op 1 december 2017 vierde ik in Het kantoor van Nu het eerste lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

 

Wil je ook weten wat jou motiveert en wanneer jij het beste functioneert?

 

Ik wil ook een gesprek met Anke!
 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie