gesprek Geloofwaardig Spreken Martine Vonk

[GESPREK] Martine Vonk: ‘Ik zwaai niet met het vingertje’

Martine Vonk spreekt en schrijft over duurzaamheid. Raakt ze er nooit over uitgepraat of -geschreven? Maar nee. Het onderwerp heeft na twintig jaar nog altijd haar hart.

 

Door Lidia van Bodegraven

 

Martine, waar spreek jij?

Vooral in de kerk. Heel breed, van doopsgezind tot reformatorisch tot evangelisch – ik ben overal geweest. Doordat ik ziek ben, sprak ik het afgelopen jaar een stuk minder. Dat gaf me tijd om het eens allemaal op te schrijven. Mijn boekje Genieten van genoeg is dus een samenvoeging van allerlei onderwerpen waarover ik heb gesproken. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de thema’s duurzaamheid, leefstijl en gerechtigheid.

 

Waar spreek je het liefst over?

Ik spreek het liefst over duurzaamheidsthema’s in relatie tot wat mensen drijft. Ik wil de urgentie overbrengen door de feiten te laten zien. We redden het niet door alleen ons afval te scheiden en fairtradekoffie te kopen – dat is geweest.

 

Hoe bereid je je voor als je spreekt?

Ook al heb ik mijn boodschap helder, mijn verhaal is niet altijd hetzelfde. De doelgroep en het doel zijn bepalend voor het verhaal dat ik vertel. Bestaat de doelgroep uit ouderen of jongeren? Geloven ze of niet? Wat is het doel van de avond? Is die een onderdeel van een reeks of staat die op zichzelf?

Dan ga ik lijnen uitzetten. Ik heb natuurlijk veel klaarliggen, de bouwstenen voor mijn verhaal. Ik werk veel met plaatjes op een PowerPoint – ik gebruik bijna geen tekst – en om die plaatjes vertel ik heen.

 

Hoe weet je hoe je je doelgroep moet aanspreken?

Als ik voor groepen in kerken moet spreken, weet ik dat inmiddels wel, want dat heb ik al zo vaak gedaan. Maar als ik bijvoorbeeld voor een groep studenten of jongeren sta, moet ik er toch even in duiken. Wat ik tien jaar geleden voor jongeren deed, kan nu niet meer. Maar hoe de tijd alles ook verandert, het blijft belangrijk dat je authentiek bent. Ik ben altijd eerlijk over wat ik beter kan doen.

 

Welk onderwerp vind je lastig om over te spreken?

Ik vind het onderwerp duurzaamheid bijna altijd lastig. Dan houd ik een lezing over duurzaamheid en dan kom ik in mijn benzine-auto aangereden. Je moet jezelf steeds een spiegel voorhouden, maar je kunt het niet perfect doen.

Het is ook moeilijk om over een groot onderwerp te spreken, zoals de wereldbevolking die veel te groot is. Dat is een kwestie waarop je weinig invloed hebt. Sommige mensen dragen zulke kwesties graag aan tijdens een avond, omdat ze dan in elk geval niet over zichzelf hoeven te praten.

 

Hoe inspireert de Bijbel jou op deze thema’s?

Soms pak ik een tekst die ik al vaker heb gebruikt, bijvoorbeeld uit de bergrede. Maar soms is het voor mezelf leuk een nieuwe tekst te pakken. Ik krijg ook weleens een tekst mee die ik moet toepassen. Dat vind ik inspirerend, want dan moet ik opnieuw aan de slag met de Bijbel.

 

Je hebt veel mensen geïnspireerd om duurzamer te gaan leven. Wie was jouw voorbeeld?

Ik heb eigenlijk niet één inspirator, maar verschillende mensen heb ik iets zien uitleven zonder moralistisch te zijn. Dat spreekt mij aan. Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld vakken gevolgd bij Gerrit Huijzer. Hij bracht voor mij de theorie dichterbij. En ik denk ook aan de econoom Bob Goudswaard, die veel heeft geschreven over de economie van het genoeg.

 

Hoe beïnvloedt je duurzame manier van leven je spreken en schrijven? 

Ik krijg bijna altijd positieve reacties. Mensen raken geïnspireerd door mijn manier van leven. Dat komt ook doordat ik niet met het vingertje zwaai. Vaak is er veel interesse, maar weten mensen niet goed hoe ze dingen moeten aanpakken. Ik leg uit wat ik doe en waarom. Anderen afkeuren omdat zij het slecht zouden doen, werkt niet. Ik ben wel veranderd in de loop van de jaren. Ik trek me minder aan van reacties. In het begin was ik meegaander. Nu ben ik duidelijker en scherper.

 

gesprek Martine Vonk Geloofwaardig SprekenHoe kwam Genieten van genoeg tot stand? 

Een uitgever vroeg mij of ik een boek wilde schrijven. Ik wist al snel wat voor boek: makkelijk te lezen en inspirerend voor iedereen. Ik wil er een grotere groep mee aansporen tot een andere levensstijl. Die andere levensstijl heeft alles te maken met je geloof. Hoe kijk je naar de wereld, hoe kijk je naar anderen, hoe kijk je naar God? Hoe gewoner het wordt om je met deze thema’s bezig te houden, hoe sneller het gaat. En dat we dan niet tevreden zijn met alleen eerlijke koffie en gescheiden afval, maar dat we grotere stappen zetten.

 

In je boek schrijf je dat je ernstig ziek bent. Heeft je ziekte je kijk op je levensstijl veranderd?

Nee, die is niet veranderd. Ik heb al veel leed gezien; het is een deel van het leven geworden. Wel voel ik meer urgentie. Ik ben geneigd mensen wakker te schudden. Het gaat echt hard met de verandering van het klimaat en de aarde. Ik ben ook wat lokaler bezig. We wonen nu in een ecowijk en daar ben ik nu veel actief. Eigenlijk wil ik nog heel veel doen, maar dat moet ik nu loslaten.

 

Heb je tips aan andere sprekers en schrijvers?

Laat anderen kritisch meelezen bij het schrijven en luisteren bij het spreken. Dat is eng, maar je wordt er een betere spreker en schrijver van.

 

Deze blog is geschreven door Lidia van Bodegraven van All about Fair Fashion. 

Wil je ook een keer in gesprek met een inspirerende spreker en een gastblog schrijven?

Neem contact op over de mogelijkheden!

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie