In gesprek met Jurjen van Houwelingen

Jurjen van Houwelingen spreekt op de EO-Jongerendag 2014. Hoe vindt hij het om een boodschap aan duizenden jongeren door te geven? 

 

Hoe vind je het om op de EO-Jongerendag te spreken?

Ja, geweldig natuurlijk. Wel ook soms even een beklemmende gedachte (waaaahh) om straks zo’n 25.000 jongeren te mogen toespreken, maar ik kan er ook verschrikkelijk enthousiast over worden! Ik geloof in een God die gepassioneerd van mij en hen houdt en hoe meer ik er over nadenk, hoe sterker mijn verlangen wordt om Gods genade en liefde aan het werk te zien die dag. Wat een voorrecht dat ik daar deel van mag zijn!

 

Hoe vond je het als kind om een spreekbeurt in de klas te houden?

Ik kan me in ieder nog een spreekbeurt herinneren in groep 8 over Greenpeace. Daar had ik toen een 8 voor gekregen en ik was apetrots. Ik kan me ook herinneren dat ik het superleuk vond!

 

Wanneer sprak je voor het eerst over bijbelse onderwerpen?

Ik begon voor het eerst over bijbelse onderwerpen te spreken toen ik actief werd als leider in de studentenvereniging waar ik betrokken bij was (Navigators Studenten Rotterdam). Ik weet nog heel goed dat mijn leven aardig op z’n kop gezet was door het boekje ‘Het normale christelijke leven’ van Watchman Nee. Gaat voornamelijk over de Romeinenbrief. En in al mijn enthousiasme probeerde ik toen op een studentenavond zo’n beetje de inhoud van het halve boekje in een preek van 45 minuten te proppen. Dat kwam toen niet helemaal over…

 

Wat pak je nu anders aan dan in het begin? En wat pak je anders aan bij de voorbereidingen voor de EOJD dan andere keren?

Ik bedenk van te voren heel duidelijk wat echt de kernboodschap van mijn verhaal is. Daar moet alles omheen gebouwd worden. Vroeger verzamelde ik teveel en wilde ik alles wel vertellen wat ik mooi vond. Nu heb ik geleerd meer keuzes te maken en me te beperken. Ook ben ik de taal veel meer gaan liefhebben. Een mooie zin of juiste woordkeus of zelfs een zorgvuldig gekozen stijlfiguur kan geweldig helpen een boodschap dieper te ontvangen.
Ik ben altijd al vrij zorgvuldig in mijn voorbereidingen, in die zin dat ik mijn spreekbeurten vaak helemaal uitschrijf. Dat ga ik met de EO-Jongerendag zeker ook doen en dan vervolgens helemaal uit mijn hoofd leren. Vervolgens is het de kunst dat op het podium weer helemaal los te laten en opnieuw te beleven.

 

Aan welke presentatietips heb je veel gehad?

Wees jezelf. Neem je tijd. Haal adem. Maak contact met de zaal. Kijk mensen aan. Bid tijdens het spreken. Vertel verhalen. Houd het dicht bij jezelf.

 

Wat merk je van de Heilige Geest in het voorbereiden en tijdens het spreken?

Heel wisselend. Maar meestal gewoon een stille vrede of vreugde over de woorden die op papier ontstaan.

 

Wat wil je bereiken met jouw spreken? En wat wil je bereiken op de EOJD?

Ik geloof dat ik als spreker geroepen ben om bij mensen dingen wakker te roepen. Naar voren te halen. Een verlangen bijvoorbeeld. Om meer van God te zien in je leven. Om Gods liefde op een frisse manier te ervaren en te ontvangen. Ik ben minder een onderwijzer. Meer een bemoediger. Dat wil ik dan ook bereiken met de EOJD. Jongeren bemoedigen. God houdt van je. Hij is het volgen waard. Hij geeft je leven betekenis en richting. Dat is de diepe kernboodschap die keer op keer mag klinken voor jongeren en op de EOJD.

 

Wat is het meest gênante dat je als spreker meegemaakt hebt?

Pff, ik zou het eerlijk even niet weten. Gênante momenten zitten in je eigen draad kwijtraken wat natuurlijk wel eens gebeurd is, maar een specifiek voorval heb ik even niet paraat.

 

Op welke momenten heb je last van podiumvrees? Hoe denk je dat dat zal zijn als je op de EOJD spreekt?

Altijd vlak voordat ik het podium op moet sterf ik duizend doden. Waarom heb ik toch ja tegen gezegd, vraag ik me dan af…. Waarom?! Dat zal met de EOJD waarschijnlijk in het kwadraat zijn… Maar als ik eenmaal op het podium sta dan is dat weg. Dan is God er, mijn boodschap, het publiek en mijn verlangen om het over te brengen…

 

Welke spreker uit de Bijbel inspireert jou?

Ik ben lange tijd geïnspireerd geweest door de toespraak van Paulus op de Areopagus in Athene in het boek Handelingen. Heb daar ook een keer over gesproken. Paulus was eloquent in zijn woorden maar ook diep, rijk en nederig. Dat vind ik erg mooi. De onbekende God die jullie niet kennen, die verkondig ik jullie!

 

Wat spreekt jou aan in Jezus’ toespraken?

De preken van Jezus zelf zijn buitengewoon inspirerend. Wat ik zo mooi vind aan het onderwijs van Jezus is dat het enerzijds heel eenvoudig en pijnlijk uber radicaal praktisch is maar anderzijds onpeilbaar diep.

 

Wat zou je doen als Jezus in het publiek zou zitten?

Ik zou me heel erg bemoedigd voelen en weten dat als ik zijn kant op kijk, ik in zijn ogen kan lezen: Je kunt het Jur! Zet ’em op! Go for it!

 

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Plaats een reactie