Hillary Paulien Vervoorn Geloofwaardig Spreken

[Column] Hillary

8 november 2016 ging de boeken in als een historische dag. Want nog even en Hillary Clinton zou worden gekozen als de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Het zou een feest worden voor de Democraten en een feestje voor alle ambitieuze vrouwelijke professionals ter wereld. Met die aan waarschijnlijkheid grenzende verwachting ging ik met 180 andere vrouwen naar de Hillary Happening.

 

De Hillary Happening was een initiatief van drie trainingsbureaus en ABN Amro. We trokken lessen uit Hillary’s veerkracht, haar toespraken en haar strategieën om mensen te overtuigen. Als spreker in kerken en trainer van sprekers ben ik daar uiteraard enorm in geïnteresseerd.

 

De start van de happening was hilarisch. In een zaal van het ABN Amro-gebouw in Amsterdam was een podium neergelegd met lichtjes aan de zijkanten. Zodra een van de sprekers opkwam, joelden we en wapperden we met onze Amerikaanse vlaggetjes zoals alleen Amerikanen dat eigenlijk kunnen.

 

We werden welkom geheten voor Yelly Weidenaar, hoofd Diversity & Inclusion bij ABN AMRO. Ze is er trots op dat vrouwen in de top verschil maken bij ABN Amro. Ze zet zich in voor een betere balans tussen mannen en vrouwen in de financiële sector. Haar hoop is gericht op Hillary. De tijd is rijp voor vrouwelijk leiderschap.

 

Helaas voor Hillary. Het is haar niet gelukt. Wat we ook van Hillary’s standpunten vinden… ze heeft een veerkracht waar je u tegen zegt. Na allerlei teleurstellingen pakte ze steeds de draad weer op. Jarenlang streed ze om deze positie in te nemen. Tijdens een spannende nacht moest ze de conclusie trekken dat het niet gelukt is. Ze was er zo dichtbij! Man, wat een teleurstelling! Ik zou niet weten hoe ik mezelf weer bij elkaar zou moeten schrapen om anderen moed in te spreken. Hillary deed het. In haar concession speech zei ze dat dit niet de uitslag is die ze wilde. Dat het pijn deed. Ze motiveerde vrouwen en meisjes om nooit op te geven.

 

Hillary wees op het grotere plaatje: Het gaat niet om haar als persoon, maar om het belang van het land. Ik vermoed dat Hillary andere woorden gebruikt als ze bij Bill uithuilt. In haar toespraak kon ze uiteraard niet anders dan wijzen op hoop voor de toekomst. En toch vind ik het mooi dat ze deze les meegaf die ik ook van toepassing vind op de kerk: het gaat nooit om één persoon of de positie van één man (of vrouw!). Het gaat om het belang van het Koninkrijk.

 

Ik herken iets van Yelly’s verlangen naar een betere balans tussen mannen en vrouwen. Ook in de kerk. Als dat gebeurt, wapper ik denkbeeldig met mijn vlaggetje. Evangelischer geformuleerd: Ik hef een banier op (Opwekkingslied 422). En op de momenten dat het tegenzit, zeg ik publiekelijk: Het gaat om het belang van het Koninkrijk.

 

Daar zeg je u tegen.

Heer, ontferm U.

Deze blog schreef ik voor het ND (19 november 2016).

 

Ben jij een (s)prekende vrouw en wil je nog beter worden in het (s)preken? 

Meer info over de training gelijkwaardig spreken (voor vrouwen)

 

mm
Paulien Vervoorn
paulien@geloofwaardigspreken.nl

Spreker, trainer en auteur. Geeft (s)preektrainingen aan sprekers, voorgangers en predikanten die met nog meer impact willen spreken.

Nog geen reacties

Plaats een reactie